Rajčatová omáčka je v mnoha domácnostech naprostým základem, onou pověstnou berličkou, po které sáhneme, když není čas na složité vyváření. Často se ale uchylujeme k kupovaným polotovarům plným konzervantů nebo zdlouhavě stojíme u plotny a mícháme bublající hrnec, aby se omáčka nepřipálila. Existuje však způsob, jak získat chuťově nejintenzivnější, sladkou a hustou omáčku s minimem námahy. Tajemství netkví v dlouhém vaření na sporáku, ale v prudkém pečení v troubě. Právě horký vzduch totiž dokáže z rajčat vytáhnout přebytečnou vodu, zkaramelizovat jejich přirozené cukry a propojit chutě bylinek a česneku způsobem, kterého v hrnci nikdy nedocílíte.

Tento recept vznikl vlastně z nutnosti zpracovat velkou úrodu ze zahrádky, ale stal se z něj náš rodinný hit. Je to esence léta uzavřená do sklenice. Kdykoliv ji v zimě otevřete, dýchne na vás vůně slunce a pečeného tymiánu. Navíc je neuvěřitelně univerzální – poslouží jako perfektní omáčka na těstoviny, základ na pizzu, nebo ji stačí naředit vývarem a máte během vteřiny luxusní rajskou polévku. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti, a výsledek je přitom tak profesionální, že by se za něj nemusel stydět ani šéfkuchař italské trattorie. Můj tip zní: Pokud chcete chuť omáčky ještě více prohloubit a dodat jí „umami“ rozměr, přihoďte na plech k rajčatům i dvě lžíce balzamikového octa; ten v troubě zkaramelizuje a dodá omáčce nádhernou tmavší barvu a komplexnost, kterou budou všichni hádat, ale nikdo nepozná.

Recept na bleskovou omáčku z pečených rajčat do zásoby

Tento způsob přípravy je geniální ve své jednoduchosti a rychlosti. Nemusíte nic loupat, složitě krájet nadrobno ani pasírovat za studena. Všechnu těžkou práci za vás odvede trouba nastavená na vysokou teplotu. Celková příprava vám nezabere ani hodinu, přičemž aktivního času v kuchyni strávíte minimum. Výsledkem je hustá, sytá a voňavá směs, kterou si zamilují i ti nejmenší strávníci, protože pečením zmizí kyselost a vystoupí přirozená sladkost rajčat.

  • Příprava ingrediencí: 10 minut
  • Pečení v troubě: 20 minut
  • Mixování a plnění: 5 minut
  • Celkový čas: 35 minut

Ingredience k přípravě pečené omáčky

  • 1,5 kg zralých rajčat (ideálně masité odrůdy, soudková rajčata nebo cherry pro sladší chuť)
  • 1 cibule (střední velikosti, žlutá nebo červená)
  • 3 stroužky česneku (můžete přidat i více dle chuti)
  • hrst čerstvého tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
  • kvalitní olivový olej (cca 4 až 5 lžic)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup při přípravě pečené omáčky

1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů, ideálně na program horkovzduch, který zajistí rovnoměrné opečení zeleniny ze všech stran.

Obrázek k receptu na rajčatovou omáčku
Foto: Cooky.cz, recept na rajčatovou omáčku

2. Zatímco se trouba nahřívá, vrhněte se na přípravu zeleniny, což je v podstatě jediná práce, kterou musíte udělat.

3. Rajčata důkladně omyjte, zbavte je zelených stopek a nakrájejte na větší kusy – menší rajčata stačí rozpůlit, větší rozčtvrťte.

4. Nemusíte je loupat, protože slupka se pečením zjemní a po rozmixování v omáčce zcela zmizí, naopak dodá omáčce krásnou texturu a vlákninu.

5. Připravte si velký hlubší pekáč nebo plech. Nakrájená rajčata do něj vsypte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší měsíčky nebo kostky – nemusíte se snažit o preciznost, vše se bude mixovat.

Obrázek k receptu na rajčatovou omáčku
Foto: Cooky.cz, recept na rajčatovou omáčku

6. Česnek oloupejte a stroužky buď ponechte vcelku, nebo je jen lehce rozmáčkněte plochou stranou nože, aby uvolnily aroma. Přidejte je k rajčatům a cibuli.

7. Vše v pekáči bohatě zasypte čerstvým nebo sušeným tymiánem, který je pro tento recept klíčový, osolte a opepřete podle vlastní chuti.

8. Nakonec směs štědře zakápněte olivovým olejem a rukama nebo vařečkou důkladně promíchejte přímo na plechu tak, aby byl každý kousek zeleniny obalený olejem a kořením.

9. Vložte pekáč do vyhřáté trouby a pečte přibližně 20 minut. Doba pečení se může mírně lišit podle výkonu vaší trouby a vodnatosti rajčat.

10. Cílem je, aby rajčata změkla, pustila šťávu a na okrajích začala chytat zlatohnědou, opečenou barvu – právě tyto připečené kousky dodají omáčce tu nejlepší chuť. Během pečení to v kuchyni začne nádherně vonět.

11. Jakmile je zelenina upečená, vyndejte pekáč z trouby. Nyní přichází na řadu finalizace.

12. Celý obsah pekáče, včetně vypečené šťávy (té tam bude poměrně dost a je plná chuti), přelijte do vhodné nádoby na mixování nebo mixujte tyčovým mixérem přímo v pekáči, pokud to jeho povrch dovoluje.

Obrázek k receptu na rajčatovou omáčku
Foto: Cooky.cz, recept na rajčatovou omáčku

13. Mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence – někdo má rád omáčku úplně hladkou, jiný preferuje rustikálnější strukturu s drobnými kousky.

14. Omáčka je v tuto chvíli hotová a připravená k okamžité konzumaci s těstovinami.

15. Pokud chcete omáčku uchovat na později, musíte jednat rychle, dokud je směs ještě vařící.

16. Připravte si dokonale čisté, vyvařené sklenice a víčka. Horkou omáčku ihned plňte do sklenic, přičemž nechte asi 1 až 1,5 cm volného místa pod okrajem.

17. Sklenice pevně zavíčkujte a ihned otočte dnem vzhůru. Nechte je takto stát na kuchyňské lince do úplného vychladnutí, ideálně alespoň 12 hodin nebo přes noc.

18. Tímto procesem se víčko „chytne“ a omáčka vám ve spíži vydrží několik týdnů, v lednici i déle.

19. Pro dlouhodobé skladování na celou zimu doporučuji sklenice ještě klasicky zavařit po dobu 20 minut na 80 stupňů.

Obrázek receptu na Svíčkovou na smetaně - královnu českých omáček.

Milovaná královna českých omáček: Špikovaná svíčková na smetaně

Tipy redakce:

  • Využijte i slupky a semínka: Mnoho receptů radí rajčata loupat, ale v tomto receptu je to zbytečná práce navíc. Výkonný mixér si se slupkami hravě poradí a omáčka díky nim získá sytější červenou barvu a hustší konzistenci bez nutnosti dalšího zahušťování moukou nebo škrobem.
  • Hrajte si s chutí bylinek: Ačkoliv je tymián klasika, omáčka snese i jiné kombinace. Zkuste nahradit tymián čerstvou bazalkou (tu ale přidejte až po upečení těsně před mixováním, aby nezhořkla) nebo oreganem pro výraznější „pizza“ nádech.
  • Přidejte další zeleninu: Potřebujete do dětí dostat více zeleniny? K rajčatům na plech přihoďte na kousky nakrájenou červenou papriku, kousek cukety nebo mrkev. Mrkev omáčku přirozeně dosladí a po rozmixování se v červené barvě rajčat úplně ztratí.
  • Nebojte se pikantnosti: Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte k rajčatům před pečením jednu či dvě čerstvé chilli papričky i se semínky. Pečením se jejich ostrost mírně otupí a krásně se rozvine, což omáčce dodá příjemný říz.
  • Sterilizace je jistota: Ačkoliv otočení horkých sklenic dnem vzhůru pro krátkodobé skladování stačí, pokud máte velkou úrodu a chcete omáčku skladovat ve sklepě celou zimu, určitě ji po naplnění ještě sterilujte v hrnci s vodou nebo v troubě.
Obrázek receptu na Povidlovou omáčku z uzeného vývaru, zapomenutou klasiku

Trnková omáčka z uzeného vývaru – zapomenutá klasika

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest