Rajčatová omáčka je v mnoha domácnostech naprostým základem, onou pověstnou berličkou, po které sáhneme, když není čas na složité vyváření. Často se ale uchylujeme k kupovaným polotovarům plným konzervantů nebo zdlouhavě stojíme u plotny a mícháme bublající hrnec, aby se omáčka nepřipálila. Existuje však způsob, jak získat chuťově nejintenzivnější, sladkou a hustou omáčku s minimem námahy. Tajemství netkví v dlouhém vaření na sporáku, ale v prudkém pečení v troubě. Právě horký vzduch totiž dokáže z rajčat vytáhnout přebytečnou vodu, zkaramelizovat jejich přirozené cukry a propojit chutě bylinek a česneku způsobem, kterého v hrnci nikdy nedocílíte.
Tento recept vznikl vlastně z nutnosti zpracovat velkou úrodu ze zahrádky, ale stal se z něj náš rodinný hit. Je to esence léta uzavřená do sklenice. Kdykoliv ji v zimě otevřete, dýchne na vás vůně slunce a pečeného tymiánu. Navíc je neuvěřitelně univerzální – poslouží jako perfektní omáčka na těstoviny, základ na pizzu, nebo ji stačí naředit vývarem a máte během vteřiny luxusní rajskou polévku. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládnou i děti, a výsledek je přitom tak profesionální, že by se za něj nemusel stydět ani šéfkuchař italské trattorie. Můj tip zní: Pokud chcete chuť omáčky ještě více prohloubit a dodat jí „umami“ rozměr, přihoďte na plech k rajčatům i dvě lžíce balzamikového octa; ten v troubě zkaramelizuje a dodá omáčce nádhernou tmavší barvu a komplexnost, kterou budou všichni hádat, ale nikdo nepozná.
Recept na bleskovou omáčku z pečených rajčat do zásoby
Tento způsob přípravy je geniální ve své jednoduchosti a rychlosti. Nemusíte nic loupat, složitě krájet nadrobno ani pasírovat za studena. Všechnu těžkou práci za vás odvede trouba nastavená na vysokou teplotu. Celková příprava vám nezabere ani hodinu, přičemž aktivního času v kuchyni strávíte minimum. Výsledkem je hustá, sytá a voňavá směs, kterou si zamilují i ti nejmenší strávníci, protože pečením zmizí kyselost a vystoupí přirozená sladkost rajčat.
- Příprava ingrediencí: 10 minut
- Pečení v troubě: 20 minut
- Mixování a plnění: 5 minut
- Celkový čas: 35 minut
Ingredience k přípravě pečené omáčky
- 1,5 kg zralých rajčat (ideálně masité odrůdy, soudková rajčata nebo cherry pro sladší chuť)
- 1 cibule (střední velikosti, žlutá nebo červená)
- 3 stroužky česneku (můžete přidat i více dle chuti)
- hrst čerstvého tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
- kvalitní olivový olej (cca 4 až 5 lžic)
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup při přípravě pečené omáčky
1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů, ideálně na program horkovzduch, který zajistí rovnoměrné opečení zeleniny ze všech stran.

2. Zatímco se trouba nahřívá, vrhněte se na přípravu zeleniny, což je v podstatě jediná práce, kterou musíte udělat.
3. Rajčata důkladně omyjte, zbavte je zelených stopek a nakrájejte na větší kusy – menší rajčata stačí rozpůlit, větší rozčtvrťte.
4. Nemusíte je loupat, protože slupka se pečením zjemní a po rozmixování v omáčce zcela zmizí, naopak dodá omáčce krásnou texturu a vlákninu.
5. Připravte si velký hlubší pekáč nebo plech. Nakrájená rajčata do něj vsypte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší měsíčky nebo kostky – nemusíte se snažit o preciznost, vše se bude mixovat.

6. Česnek oloupejte a stroužky buď ponechte vcelku, nebo je jen lehce rozmáčkněte plochou stranou nože, aby uvolnily aroma. Přidejte je k rajčatům a cibuli.
7. Vše v pekáči bohatě zasypte čerstvým nebo sušeným tymiánem, který je pro tento recept klíčový, osolte a opepřete podle vlastní chuti.
8. Nakonec směs štědře zakápněte olivovým olejem a rukama nebo vařečkou důkladně promíchejte přímo na plechu tak, aby byl každý kousek zeleniny obalený olejem a kořením.
9. Vložte pekáč do vyhřáté trouby a pečte přibližně 20 minut. Doba pečení se může mírně lišit podle výkonu vaší trouby a vodnatosti rajčat.
10. Cílem je, aby rajčata změkla, pustila šťávu a na okrajích začala chytat zlatohnědou, opečenou barvu – právě tyto připečené kousky dodají omáčce tu nejlepší chuť. Během pečení to v kuchyni začne nádherně vonět.
11. Jakmile je zelenina upečená, vyndejte pekáč z trouby. Nyní přichází na řadu finalizace.
12. Celý obsah pekáče, včetně vypečené šťávy (té tam bude poměrně dost a je plná chuti), přelijte do vhodné nádoby na mixování nebo mixujte tyčovým mixérem přímo v pekáči, pokud to jeho povrch dovoluje.

13. Mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence – někdo má rád omáčku úplně hladkou, jiný preferuje rustikálnější strukturu s drobnými kousky.
14. Omáčka je v tuto chvíli hotová a připravená k okamžité konzumaci s těstovinami.
15. Pokud chcete omáčku uchovat na později, musíte jednat rychle, dokud je směs ještě vařící.
16. Připravte si dokonale čisté, vyvařené sklenice a víčka. Horkou omáčku ihned plňte do sklenic, přičemž nechte asi 1 až 1,5 cm volného místa pod okrajem.
17. Sklenice pevně zavíčkujte a ihned otočte dnem vzhůru. Nechte je takto stát na kuchyňské lince do úplného vychladnutí, ideálně alespoň 12 hodin nebo přes noc.
18. Tímto procesem se víčko „chytne“ a omáčka vám ve spíži vydrží několik týdnů, v lednici i déle.
19. Pro dlouhodobé skladování na celou zimu doporučuji sklenice ještě klasicky zavařit po dobu 20 minut na 80 stupňů.
Milovaná královna českých omáček: Špikovaná svíčková na smetaně
Tipy redakce:
- Využijte i slupky a semínka: Mnoho receptů radí rajčata loupat, ale v tomto receptu je to zbytečná práce navíc. Výkonný mixér si se slupkami hravě poradí a omáčka díky nim získá sytější červenou barvu a hustší konzistenci bez nutnosti dalšího zahušťování moukou nebo škrobem.
- Hrajte si s chutí bylinek: Ačkoliv je tymián klasika, omáčka snese i jiné kombinace. Zkuste nahradit tymián čerstvou bazalkou (tu ale přidejte až po upečení těsně před mixováním, aby nezhořkla) nebo oreganem pro výraznější „pizza“ nádech.
- Přidejte další zeleninu: Potřebujete do dětí dostat více zeleniny? K rajčatům na plech přihoďte na kousky nakrájenou červenou papriku, kousek cukety nebo mrkev. Mrkev omáčku přirozeně dosladí a po rozmixování se v červené barvě rajčat úplně ztratí.
- Nebojte se pikantnosti: Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte k rajčatům před pečením jednu či dvě čerstvé chilli papričky i se semínky. Pečením se jejich ostrost mírně otupí a krásně se rozvine, což omáčce dodá příjemný říz.
- Sterilizace je jistota: Ačkoliv otočení horkých sklenic dnem vzhůru pro krátkodobé skladování stačí, pokud máte velkou úrodu a chcete omáčku skladovat ve sklepě celou zimu, určitě ji po naplnění ještě sterilujte v hrnci s vodou nebo v troubě.