Víte, že domácí likér patří k tomu nejútulnějšímu, co se dá doma připravit? Vaječný likér a jeho jemnější kávová varianta jsou typické zimní dobroty, které se předávají z generace na generaci a už jako děti jsme je olizovaly, i když jsme alkohol samozřejmě nesměly, prostě tohle byla výjimka a vždycky jsme žadonily rodiče, aby jsme si mohly alespoň líznout.
Když se domem line vůně vanilky, cukru, smetany a kávy, člověk má najednou pocit, že svátky jsou za dveřmi. Vaječný likér v různých zemích známý jako “eggnog” nebo “advocaat” má velmi dlouhou historii. Jeho kořeny sahají až do středověké Evropy, kde se nápoje z mléka, vajec, vína či piva považovaly za výživné, posilňující a slavnostní. Kávový likér je mladší, ale neméně oblíbenou variantou a vznikal hlavně v domácnostech, kde se oblíbený vaječný likér začal obohacovat o kávu, aby byl aromatičtější, tmavší a méně sladký.
Domácí likéry jsou tradici, která stmeluje rodinu, nejde v nich pouze o chuť, a jejich výroba je rituál. A ať už se připravuje vaječný nebo kávový, oba nápoje mají jedno společné, nesou atmosféru domova, jsou jemně hřejivé a dokonale sladěné.
Recept na domácí likér
Ingredience potřebné na přípravu domácího vaječného a kávového likéru
- 8 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 l plnotučného mléka
- 1 kondenzované mléko (Salko) – (do kávového likéru kondenzované kávové mléko + 3 lžičky instantní kávy)
- 250 ml Rumu Božkov
Postup přípravy domácích likérů
1. Vyšleháme žloutky s cukry, smetanou, mlékem.
2. Tuto směs za stálého míchání ohříváme k bodu varu, pozor, nesmí se vařit, protože by se nám srazila.
3. Směs vychladíme a do studené přimícháme kondenzované mléko a rum. Pořádně promícháme a skladujeme v lednici. Na zdraví!
Když likér nalijeme do hezké láhve a ozdobíme stužkou, a když ho pak darujeme někomu blízkému, je to, jako by jsme předávali i kousek domácí pohody, která vznikla při jeho přípravě.
Domácí vaječný koňak, lahodný nápoj s duší Vánoc