Vaječný koňak nebo jinak vaječný likér, je oblíbený především v období svátků a získal si srdce mnoha lidí, kteří si už bez něj Vánoce neumí představit – stejně tak i u nás doma. Tento krémový a sladký likér je ideální pro zimní večery a nebo na sváteční příležitosti, jako jsou Vánoce. To nejlepší na všem je, že příprava tohoto nápoje je velmi snadná a každý si ho zvládne doma připravit.

Mám ráda o vánočních svátcích tu celou atmosféru, voňavé cukroví a sladký krémový likér v podobě vaječného koňaku. Podle mne nemohou být Vánoce bez domácího vaječného likéru. Zde je pro vás recept na tento sladký nápoj, který je velmi snadný a hotový během pár minut.

Osobně likér na chvíli povařím, abych předešla případným rizikům ze syrových vajec. 😊

Zde je můj recept.

Vaječný koňak
Foto: Cooky.cz, Suroviny na vaječný koňak

Recept na vaječný koňak

Na 700 ml budete potřebovat:

  • 200 ml rumu
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1 salko (cca 400 g)
  • 5 žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

1. Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem.

2. Poté k žloutkům s cukrem přidáme smetanu a salko, vše společně povaříme, ale nesmí suroviny přejít varem.

Domácí vaječný koňak
Foto: Cooky.cz, Povařená směs bez rumu

3. Když směs vychladne přidáme rum a vše promícháme. Následně dáme do likér do lednice vychladit. Konzervant je již alkohol, tak se nemusíte bát, že by se nápoj zkazil.

Video recept na vaječný likér

Jak připravujete vy vaječný koňak? Podělte se s námi o vaše recepty.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest