Někdy ty nejlepší recepty nejsou ty nejsložitější, ale ty, které v nás vyvolají hřejivou nostalgii. Tyto retro esíčka jsou přesně tím případem. Byl to můj první pokus a musím říct, že se neskutečně povedly! Ta vůně, která se line z trouby, vás okamžitě vrátí do dob, kdy byla papírová krabička těchto sušenek tím největším pokladem k odpolednímu čaji. Domácí verze je ale ještě o úroveň výš – jsou krásně máslová, voní vanilkou a mají tu správnou křupavost, kterou u kupovaných kolikrát postrádáte.

Příprava těsta je rychlá a s cukrářským sáčkem v ruce se člověk na chvíli cítí jako v prvorepublikové cukrárně. Nejlepší na tomto receptu je jeho variabilita; polovina těsta provoněná skořicí a druhá polovina s kvalitním kakaem vytvoří na talíři tu ikonickou dvojici, kterou všichni známe a milujeme. Můj tip zní: Při tvarování na plech dělejte Esíčka o něco menší, než chcete mít výsledný produkt, protože v troubě díky kypřicímu prášku krásně „vyskočí“. A pokud chcete mít kakaovou variantu opravdu výraznou, přidejte do poloviny těsta lžíci prosetého holandského kakaa – ta barva i chuť budou pak naprosto autentické.

Recept na domácí retro esíčka (skořicová i kakaová)

Tato dávka vystačí na 2 plechy voňavých sušenek, které zmizí dřív, než stihnou pořádně vychladnout.

  • Příprava a šlehání těsta: 15 minut
  • Tvarování sušenek na plech: 10 minut
  • Pečení v troubě: 10 až 15 minut
  • Celkový čas přípravy: 40 minut

Ingredience k přípravě domácích esíček

  • 125 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice (pro skořicovou část)
  • 1 lžíce holandského kakaa (pro kakaovou variantu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup při přípravě domácích Esíček

1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a plechy si vyložíme pečicím papírem, abychom mohli sušenky ihned po vytvarování péct.

2. Ve větší míse začneme šlehat 125 g změklého másla s 70 g moučkového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne světlá a nadýchaná pěna.

3. Poté k máslu přidáme 1 vejce1 lžičku vanilkového extraktu a opět krátce, ale důkladně prošleháme, aby se suroviny spojily.

4. V samostatné misce si připravíme sypkou směs: 200 g hladké mouky prosejeme a promícháme s 1 lžičkou kypřicího prášku.

5. Tuto směs pak postupně přisypeme k máslovému základu a dobře promícháme. Pokud chceme mít sušenky dvoubarevné jako v originále, rozdělíme si těsto na dvě poloviny.

6. Do jedné zapracujeme 1 lžičku mleté skořice a do druhé 1 lžíci prosátého kakaa.

Obrázek k receptu na sušenky esíčka
Foto: Cooky.cz, recept na sušenky esíčka

7. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Na plech s papírem tvarujeme sušenky ve tvaru písmene „S“, které by měly být přibližně 3,5 centimetru velké.

8. Nezapomínejte na rozestupy, protože během pečení se sušenky zvětší asi o 1 centimetr.

9. Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 až 15 minut (podle toho, jak moc křupavé je máte rádi).

10. Po vytažení je necháme na plechu úplně vychladnout, aby zpevnily.

Tipy redakce:

  • Změklé máslo je klíčové; nesmí být rozpuštěné, ale skutečně jen povolené při pokojové teplotě, aby těsto v sáčku drželo tvar a neroztékalo se.
  • Správná špička v cukrářském sáčku udělá ten pravý retro vzhled – použijte hvězdicovitou špičku s větším počtem zoubků pro dosažení typického rýhování.
  • Čas pečení hlídejte hlavně u kakaové varianty, kde hnědnutí není tak vidět; sušenky jsou hotové, když jsou na dotek pevné a zespodu začínají zlátnout.
  • Skladování v dóze zajistí, že Esíčka zůstanou dlouho křupavá. Přidejte k nim kousek jablka, pokud byste chtěli, aby naopak lehce zvlhla a změkla.
  • Vanilkový extrakt můžete nahradit vnitřkem z vanilkového lusku pro ještě luxusnější tečkovaný vzhled a intenzivnější aroma.
Esíčkové sušenky lepší než z obchodu

Esíčkové sušenky jako z obchodu: Se skořicí, kakaem a můžete přidat i perníkové koření

Obrázek k receptu na kokosové kuličky s Nutellou

Čokoládovo-kokosové kuličky s Nutellou: Nepečené cukroví, které je rychlé, krásně vypadá a ještě má čokoládovou čepičku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest