Někdy ty nejlepší recepty nejsou ty nejsložitější, ale ty, které v nás vyvolají hřejivou nostalgii. Tyto retro esíčka jsou přesně tím případem. Byl to můj první pokus a musím říct, že se neskutečně povedly! Ta vůně, která se line z trouby, vás okamžitě vrátí do dob, kdy byla papírová krabička těchto sušenek tím největším pokladem k odpolednímu čaji. Domácí verze je ale ještě o úroveň výš – jsou krásně máslová, voní vanilkou a mají tu správnou křupavost, kterou u kupovaných kolikrát postrádáte.
Příprava těsta je rychlá a s cukrářským sáčkem v ruce se člověk na chvíli cítí jako v prvorepublikové cukrárně. Nejlepší na tomto receptu je jeho variabilita; polovina těsta provoněná skořicí a druhá polovina s kvalitním kakaem vytvoří na talíři tu ikonickou dvojici, kterou všichni známe a milujeme. Můj tip zní: Při tvarování na plech dělejte Esíčka o něco menší, než chcete mít výsledný produkt, protože v troubě díky kypřicímu prášku krásně „vyskočí“. A pokud chcete mít kakaovou variantu opravdu výraznou, přidejte do poloviny těsta lžíci prosetého holandského kakaa – ta barva i chuť budou pak naprosto autentické.
Recept na domácí retro esíčka (skořicová i kakaová)
Tato dávka vystačí na 2 plechy voňavých sušenek, které zmizí dřív, než stihnou pořádně vychladnout.
- Příprava a šlehání těsta: 15 minut
- Tvarování sušenek na plech: 10 minut
- Pečení v troubě: 10 až 15 minut
- Celkový čas přípravy: 40 minut
Ingredience k přípravě domácích esíček
- 125 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice (pro skořicovou část)
- 1 lžíce holandského kakaa (pro kakaovou variantu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup při přípravě domácích Esíček
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a plechy si vyložíme pečicím papírem, abychom mohli sušenky ihned po vytvarování péct.
2. Ve větší míse začneme šlehat 125 g změklého másla s 70 g moučkového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne světlá a nadýchaná pěna.
3. Poté k máslu přidáme 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu a opět krátce, ale důkladně prošleháme, aby se suroviny spojily.
4. V samostatné misce si připravíme sypkou směs: 200 g hladké mouky prosejeme a promícháme s 1 lžičkou kypřicího prášku.
5. Tuto směs pak postupně přisypeme k máslovému základu a dobře promícháme. Pokud chceme mít sušenky dvoubarevné jako v originále, rozdělíme si těsto na dvě poloviny.
6. Do jedné zapracujeme 1 lžičku mleté skořice a do druhé 1 lžíci prosátého kakaa.

7. Hotovým těstem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Na plech s papírem tvarujeme sušenky ve tvaru písmene „S“, které by měly být přibližně 3,5 centimetru velké.
8. Nezapomínejte na rozestupy, protože během pečení se sušenky zvětší asi o 1 centimetr.
9. Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 až 15 minut (podle toho, jak moc křupavé je máte rádi).
10. Po vytažení je necháme na plechu úplně vychladnout, aby zpevnily.
Tipy redakce:
- Změklé máslo je klíčové; nesmí být rozpuštěné, ale skutečně jen povolené při pokojové teplotě, aby těsto v sáčku drželo tvar a neroztékalo se.
- Správná špička v cukrářském sáčku udělá ten pravý retro vzhled – použijte hvězdicovitou špičku s větším počtem zoubků pro dosažení typického rýhování.
- Čas pečení hlídejte hlavně u kakaové varianty, kde hnědnutí není tak vidět; sušenky jsou hotové, když jsou na dotek pevné a zespodu začínají zlátnout.
- Skladování v dóze zajistí, že Esíčka zůstanou dlouho křupavá. Přidejte k nim kousek jablka, pokud byste chtěli, aby naopak lehce zvlhla a změkla.
- Vanilkový extrakt můžete nahradit vnitřkem z vanilkového lusku pro ještě luxusnější tečkovaný vzhled a intenzivnější aroma.
Esíčkové sušenky jako z obchodu: Se skořicí, kakaem a můžete přidat i perníkové koření
Čokoládovo-kokosové kuličky s Nutellou: Nepečené cukroví, které je rychlé, krásně vypadá a ještě má čokoládovou čepičku
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková