Blíží se oslava narozenin, výročí nebo studijních úspěchů? Přesně pro tyto speciální a vzácné příležitosti máme pro vás připravený originální recept. A to vynikající recept na lahodné věnečky odpalovaného těsta s ananasovým krémem. Už na první pohled vypadají unikátně a každému se sbíhají sliny dříve, než věnečky vůbec podáváme. Excelentní ananasový krém dodává věnečkům exotický a svěží nádech, díky kterému působí velmi zábavně. Hosté budou zmateni prostým vzhledem nenápadných a roztomilých kousků, první sousto je však vyvede z konzervativního smýšlení.

Jejich tajemství spočívá v lehkém a vzdušném odpalovaném těstě, které se peče do zlatova a poté plní bohatým vanilkovým nebo pudinkovým krémem. Tento dezert je známý svou jemnou chutí a křehkou texturou, která se doslova rozplývá na jazyku.

Recept na věnečky s ananasovým krémem

Délka pečení v troubě cca 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Odpalované těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 190 g Hery
  • 5 vajec
  • 1/2 lžičky soli
  • 380 ml vody

Krém:

  • 560 g konzervovaného ananasu se šťávou
  • 500 ml rostlinné smetany (např. Vitala krém) nebo klasické smetany ke šlehání
  • 55 g Zlatého klasu

Postup přípravy těsta

1. Do kastrolu si dáme 380 ml vody, nakrájenou Heru a sůl. Spolu zahříváme na sporáku, dokud se nerozpustí Hera.

2. Jakmile je Hera zcela rozpuštěná, přisypeme mouku a dobře ji zapracujeme.

3. Snížíme teplotu a stále mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.

4. Poté teplotu zvýšíme a za stálého míchání těsto odpalujeme (ale nepřipalujeme).

Za stálého míchání těsto odpalujeme (ale nepřipalujeme).
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Za stálého míchání těsto odpalujeme (ale nepřipalujeme).

5. Že je těsto hotové, poznáme tak, že se lepí na dno hrnce. Takže odstavíme a necháme chvíli vychladnout.

6. Poté do těsta rozklepneme vajíčka a ručním mixérem je cca 5 minut zašleháváme.

7. Nyní si těsto nandáme do sáčku s ustřiženým rohem a plech si vyložíme pečícím papírem.

8. Dáme si předehřát troubu na 240°C a na plech tvarujeme pomocí cukrářského nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem věnečky. Dáme si velmi záležet a nespěcháme.

Na plech tvarujeme pomocí cukrářského nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem věnečky.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Na plech tvarujeme pomocí cukrářského nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem věnečky.

9. Hotové věnečky potřeme mokrými prsty, aby se v troubě nepřipálily a dáme péct na střední rošt do předehřáté trouby na 10 minut.

10. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dalších 18 – 20 minut dozlatova.

11. Upečené věnečky nožem podélně rozpůlíme a jdeme na ananasový krém.

Upečené věnečky nožem podélně rozpůlíme.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Upečené věnečky nožem podélně rozpůlíme.

Postup přípravy krému

1. Do mixéru si dáme všechen ananas a rozmixujeme ho na jemnou texturu.

2. Ananasovou šťávu si nalejeme do misky a přisypeme k ní Zlatý klas, který v ní dobře promícháme metličkou.

3. Tuto směs nalejeme do hrnce a přidáme k ní ananasové pyré.

4. Vaříme za stálého míchání, dokud nemáme hustý krém.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

5. Krém dáme zchladit do studené vody a mezitím si vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky.

6. Nyní šlehačku zašleháme ručním mixérem do krému a vytvoříme hustý ananasový krém.

Dokončení

1. Krémem dále naplníme opět cukrářský nebo obyčejný sáček s odstřiženým rohem a naneseme ho na spodní části věnečků.

Krémem dále naplníme opět cukrářský nebo obyčejný sáček s odstřiženým rohem a naneseme ho na spodní části věnečků.
Zdroj obrázku: LiViera Desserts, Krémem dále naplníme opět cukrářský nebo obyčejný sáček s odstřiženým rohem a naneseme ho na spodní části věnečků.

2. Nakonec věnečky přiklopíme horní částí a posypeme moučkovým cukrem.

Co to je odpalované těsto a kde se vzalo?

Odpalované těsto je specifický druh těsta k přípravě nejen sladkých, ale i slaných pokrmů. Jeho francouzské kořeny charakterizují těsto svojí lehkou a nadýchanou texturou hned po upečení. Jakmile se dokonale naučíte připravovat tento druh těsta, otevře se vám cukrářský svět jako na dlani a sladký vesmír se pro vás stává téměř nekonečným.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest