Blíží se oslava narozenin, výročí nebo studijních úspěchů? Přesně pro tyto speciální a vzácné příležitosti máme pro vás připravený originální recept. A to vynikající recept na lahodné věnečky odpalovaného těsta s ananasovým krémem. Už na první pohled vypadají unikátně a každému se sbíhají sliny dříve, než věnečky vůbec podáváme. Excelentní ananasový krém dodává věnečkům exotický a svěží nádech, díky kterému působí velmi zábavně. Hosté budou zmateni prostým vzhledem nenápadných a roztomilých kousků, první sousto je však vyvede z konzervativního smýšlení.
Jejich tajemství spočívá v lehkém a vzdušném odpalovaném těstě, které se peče do zlatova a poté plní bohatým vanilkovým nebo pudinkovým krémem. Tento dezert je známý svou jemnou chutí a křehkou texturou, která se doslova rozplývá na jazyku.
Recept na věnečky s ananasovým krémem
Délka pečení v troubě cca 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Odpalované těsto:
- 190 g hladké mouky
- 190 g Hery
- 5 vajec
- 1/2 lžičky soli
- 380 ml vody
Krém:
- 560 g konzervovaného ananasu se šťávou
- 500 ml rostlinné smetany (např. Vitala krém) nebo klasické smetany ke šlehání
- 55 g Zlatého klasu
Postup přípravy těsta
1. Do kastrolu si dáme 380 ml vody, nakrájenou Heru a sůl. Spolu zahříváme na sporáku, dokud se nerozpustí Hera.
2. Jakmile je Hera zcela rozpuštěná, přisypeme mouku a dobře ji zapracujeme.
3. Snížíme teplotu a stále mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
4. Poté teplotu zvýšíme a za stálého míchání těsto odpalujeme (ale nepřipalujeme).
5. Že je těsto hotové, poznáme tak, že se lepí na dno hrnce. Takže odstavíme a necháme chvíli vychladnout.
6. Poté do těsta rozklepneme vajíčka a ručním mixérem je cca 5 minut zašleháváme.
7. Nyní si těsto nandáme do sáčku s ustřiženým rohem a plech si vyložíme pečícím papírem.
8. Dáme si předehřát troubu na 240°C a na plech tvarujeme pomocí cukrářského nebo obyčejného sáčku s ustřiženým rohem věnečky. Dáme si velmi záležet a nespěcháme.
9. Hotové věnečky potřeme mokrými prsty, aby se v troubě nepřipálily a dáme péct na střední rošt do předehřáté trouby na 10 minut.
10. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dalších 18 – 20 minut dozlatova.
11. Upečené věnečky nožem podélně rozpůlíme a jdeme na ananasový krém.
Postup přípravy krému
1. Do mixéru si dáme všechen ananas a rozmixujeme ho na jemnou texturu.
2. Ananasovou šťávu si nalejeme do misky a přisypeme k ní Zlatý klas, který v ní dobře promícháme metličkou.
3. Tuto směs nalejeme do hrnce a přidáme k ní ananasové pyré.
4. Vaříme za stálého míchání, dokud nemáme hustý krém.
5. Krém dáme zchladit do studené vody a mezitím si vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky.
6. Nyní šlehačku zašleháme ručním mixérem do krému a vytvoříme hustý ananasový krém.
Dokončení
1. Krémem dále naplníme opět cukrářský nebo obyčejný sáček s odstřiženým rohem a naneseme ho na spodní části věnečků.
2. Nakonec věnečky přiklopíme horní částí a posypeme moučkovým cukrem.
Co to je odpalované těsto a kde se vzalo?
Odpalované těsto je specifický druh těsta k přípravě nejen sladkých, ale i slaných pokrmů. Jeho francouzské kořeny charakterizují těsto svojí lehkou a nadýchanou texturou hned po upečení. Jakmile se dokonale naučíte připravovat tento druh těsta, otevře se vám cukrářský svět jako na dlani a sladký vesmír se pro vás stává téměř nekonečným.
- Odpalovanému těstu jsme se věnovali podrobněji v tomto článku: Odpalované těsto: Tajemství, které formovalo kuchařskou historii