Dunajské vlny tvoří jemné těsto, krémová pudinková náplň a smetana. Vlny jsou lehké a krásně vypadají – zároveň jsou překvapivě jednoduché na přípravu. Ideální volba pro rodinné oslavy nebo když chcete překvapit hosty něčím výjimečným.

Název „Dunajské vlny“ vznikl podle charakteristického vzhledu zákusku – vlnité vrstvení připomíná proudění vody v řece. Tento dezert má podle všeho své kořeny v rakousko-uherské monarchii a postupem času se rozšířil po celé střední Evropě.

Recept na jemné řezy Dunaj

Délka pečení v troubě zhruba 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 ks vajec
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml vody
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

Pudinková náplň:

  • 1 litr mléka
  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce moučkového cukru

Smetanová poleva:

  • 4 kelímky zakysané smetany
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • strouhaná čokoláda na zdobení

Postup přípravy na řezy Dunajské vlny

1. Připravte těsto z mouky, cukru, prášku do pečiva, vajec, oleje a vody. Vylijte ho na vymazaný a vysypaný plech.

2. Jednu třetinu těsta smíchejte s kakaem, aby ve výsledku vznikly v těstě tmavé pruhy.

3. Mezitím si připravte pudinkovou náplň – uvařte pudink podle návodu na obalu z mléka, pudinkového prášku, vanilkového cukru a moučkového cukru.

4. Pudinkovou náplň vylijte na těsto a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů.

Obrázek k receptu na Dunajské vlny
Foto: Cooky.cz, Zákusek z plechu Dunajské vlny

5. Pečte asi 45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.

6. Po upečení a vychladnutí vyjmete plech z trouby a ihned placku potřete polevou, kterou získáte smícháním zakysané smetany s vanilkovými cukry.

7. Nakonec na ozdobu posypte strouhanou čokoládou a skladujte v chladu.

Tipy redakce

Správná konzistence pudinku: Pudink připravte podle návodu na obalu, ale mírně hustší. Pokud bude příliš řídký, může prosakovat do těsta a narušit strukturu zákusku.

Dokonalé vrstvení: Pro efektní vzhled rozdělte světlé těsto na dvě části. Jednu část smíchejte s kakaem a poté těsto nanášejte střídavě lžící pro vytvoření mramorového vzoru.

Chlazení je klíčové: Dunajské vlny musí před krájením dobře vychladnout v lednici, nejlépe přes noc. Teplý zákusek se bude rozpadat a ztratí svůj charakteristický vzhled.

Variace zdobení: Kromě strouhané čokolády můžete použít nastrouhanou margotku, kokos, ořechy nebo čerstvé ovoce. Každá varianta dodá zákusku jiný charakter, chuť i vzhled.

Obrázek receptu na České Tiramisu z kakaově-kokosových sušenek Koka

České tiramisu z kakaovo – kokosových sušenek Koka: Osvěžující vychlazený nepečený dezert

Hlavní obrázek dezertu z mascarpone

Báječný dezert, který kombinuje chuť pusinek a mascarpone

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest