Střecha je velice zajímavý a oblíbený dort. Je zajímavá jednak svým tvarem, jednak lehkostí a chutí, která spojuje lehké piškotové těsto s náplní a džemem a ve finále i s marcipánem. Střecha na první pohled vypadá jako složitý recept, ale v podstatě je její pečení jednoduché. Někdy se taky dělá jako nepečený dort ze sušenek, ale chceme-li své vlastní těsto, upečeme si piškoty a budeme postupovat podle návodu a fotografií. Určitě jí zvládnete, i když s pečením nemáte velké zkušenosti. Tento dezert je vhodný jako sladká tečka za dobrým obědem, ale taky na různé rodinné či firemní oslavy.

A ještě pár informací k tomuto dezertu Střecha: Trojúhelníkový dort Střecha je lahodný dezert skládající se z vrstev světlého a tmavého piškotu, které jsou proloženy jemným máslovým krémem a červenou marmeládou. Každý piškot je před sestavením hezky prosycen rumem, což dodává dortíku bohatou chuť. Po sestavení se dort pokryje marcipánem a ozdobí čokoládovou polevou. Díky diagonálnímu řezu získává Střecha originální trojúhelníkový tvar, který zaujme na každé slavnostní tabuli. Fíglů, jak připravit střechu je víc – například těsto rozdělit na trojúhelníky a pak slepit a přelít polevou a nebo rozpůlit vše diagonálně, jako nyní v našem případě.

Recept na Dort Střecha s Marcipánovou Polevou

Ingredience na přípavu

Těsto na Střechu

  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 180 g mouky
  • 2 lžíce kakaa

Náplň do dortu Střecha

  • 1 Mascarpone
  • 320 g másla
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce červeného džemu

Zdobení a dokončení

  • 220 g marcipánu
  • 75 g čokoládové polevy

Postup přípravy

1. Vyšleháme polovinu vajec s polovinou cukru do pěny a p lžících zamícháme polovinu mouky. Upečeme ve formě na srnčí hřbet ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 15 minut.

2. Zbytek vajec vyšleháme s druhou polovinou cukru, zamícháme zbytek mouky, přidáme kakao. Stejně upečeme tmavé těsto.

Upečeme světlé a tmavé těsto.
Zdroj obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Upečeme světlé a tmavé těsto.

3. Po upečení a vychladnutí těsta dlouhým nožem podélně rozřízneme a vzniknou nám 4 platy.

4. Tyto střídavě naplníme (střídáme tmavý a světlý plát krémem vyšlehaným z másla, cukru a Mascarpone, každý plát pokapeme rumem a těsto pod náplní pokaždé namažeme červeným džemem.

Těsto pokapeme rumem, plníme džemem a náplní.
Původ obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Těsto pokapeme rumem, plníme džemem a náplní.
Střídáme tmavé a světlé těsto.
Zdroj obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Střídáme tmavé a světlé těsto.

5. Na hodinu dáme dort ztuhnout do lednice.

6. Po ztuhnutí rozkrojíme nožem úhlopříčně (z rohu do rohu).Rozkrojené strany opět namažeme náplní a slepíme do tvaru střechy.

Nožem uhlopříčně rozkrojíme.
Původ obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Nožem uhlopříčně rozkrojíme.
Spodkem - tmavou stranou otočíme k sobě.
Zdroj obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Spodkem – tmavou stranou otočíme k sobě.
Na otočené strany namažeme náplň a slepíme.
Původ obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Na otočené strany namažeme náplň a slepíme.

7. Za pomoci pečícího papíru si rozválíme marcipán, kterým celou střechu přikryjeme, papírem ještě utlačíme a pak papír sloupneme.

Za pomoci papíru rozválíme marcipán a dort přikryjeme.
Zdroj obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Za pomoci papíru rozválíme marcipán a dort přikryjeme.
Papírem střechu ještě uhladíme.
Původ obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, papírem střechu ješte uhladíme.

8. Střechu ozdobíme čokoládou a dáme znovu zchladit.

Marcipán zdobíme čokoládou.
Zdroj obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Marcipán zdobíme čokoládou.
Střecha po ukrojení má tvar trojuhelníku.
Původ obrázku: auselisabethsvemmina-backstube, Střecha po ukrojení má tvar trojuhelníku.

Volitelné zdobení

Střechu můžeme zdobit čerstvou čokoládovou polevou, ale taky nastrouhanou čokoládou nebo ořechy. Případně můžete přidat kousky ovoce, jako jsou jahody nebo plátky banánu. Lístky máty dodají dortu svěží vzhled.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest