Bez knedlíků si jen stěží dokážeme představit spoustu jídel. Obecně nejoblíbenější jsou houskové nebo bramborové. Ale tyto z rohlíků mají potenciál být opravdu luxusní přílohou. Navíc jen málokterý pokrm se může pochlubit takovou jemnou strukturou, jsou prostě vynikající a jídlo s omáčkou promění ve fantazii. Recept je velice jednoduchý a zvládne ho opravdu kdokoliv.

Samozřejmě se receptura odvíjí z klasických houskových domácích knedlíků, ale je trochu pozměněná. Směs je mnohem jemnější a více se podobá karlovarským knedlíkům, také díky petrželce.

Recept na jemné knedlíky z rohlíků

Ingredience pro přípravu 4 porcí

  • 350 g starších rohlíků
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy rohlíkových knedlíků

1. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a samostatně si v mléce rozšleháme žloutky.

2. Směs osolíme, opepříme, přidáme rozpuštěné máslo a vše vlijeme k rohlíkům.

3. Přidáme nasekanou petrželku a dobře promícháme.

4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho k rohlíkům.

Obrázek receptu na domácí kynutý houskový knedlík.

Nejlepší kynuté houskové knedlíky

5. Vytvoříme kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku a vyskládáme je na pařák potřený olejem.

6. Vaříme v páře asi 20 minut a podáváme s oblíbenou omáčkou.

Starší rohlíky na knedlíky.
Foto: freepik.com, Starší rohlíky na knedlíky.

Historie knedlíků s pečivem

Původní houskové knedlíky se v Čechách objevily poprvé v 18. století. Zpočátku je kuchaři připravovali z chleba, který se smíchal s vejci a mlékem. S rozvojem pekárenské výroby se chleba postupně nahradil rohlíky, což vedlo k vytvoření jemnější a lehčí varianty tohoto tradičního pokrmu.

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest