Bez knedlíků si jen stěží dokážeme představit spoustu jídel. Obecně nejoblíbenější jsou houskové nebo bramborové. Ale tyto z rohlíků mají potenciál být opravdu luxusní přílohou. Navíc jen málokterý pokrm se může pochlubit takovou jemnou strukturou, jsou prostě vynikající a jídlo s omáčkou promění ve fantazii. Recept je velice jednoduchý a zvládne ho opravdu kdokoliv.
Samozřejmě se receptura odvíjí z klasických houskových domácích knedlíků, ale je trochu pozměněná. Směs je mnohem jemnější a více se podobá karlovarským knedlíkům, také díky petrželce.
Recept na jemné knedlíky z rohlíků
Ingredience pro přípravu 4 porcí
- 350 g starších rohlíků
- sůl a pepř
- 3 vejce
- 50 g másla
- 200 ml mléka
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy rohlíkových knedlíků
1. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a samostatně si v mléce rozšleháme žloutky.
2. Směs osolíme, opepříme, přidáme rozpuštěné máslo a vše vlijeme k rohlíkům.
3. Přidáme nasekanou petrželku a dobře promícháme.
4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho k rohlíkům.

Nejlepší kynuté houskové knedlíky
5. Vytvoříme kulaté knedlíky o velikosti pingpongového míčku a vyskládáme je na pařák potřený olejem.
6. Vaříme v páře asi 20 minut a podáváme s oblíbenou omáčkou.
Historie knedlíků s pečivem
Původní houskové knedlíky se v Čechách objevily poprvé v 18. století. Zpočátku je kuchaři připravovali z chleba, který se smíchal s vejci a mlékem. S rozvojem pekárenské výroby se chleba postupně nahradil rohlíky, což vedlo k vytvoření jemnější a lehčí varianty tohoto tradičního pokrmu.
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI