V minulosti byl fazolový pokrm na kyselo hojně připravován díky dostupnosti surovin a jeho schopnosti zasytit na dlouhou dobu. Tento jednoduchý pokrm se skvěle hodí jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem i jako příloha k masovým pokrmům. Fazole na kyselo jsou oblíbené díky své sytosti a lahodné, jemně nakyslé chuti. V některých krajích Slovenska byly fazole často připravované v kombinaci se smetanou.

Recept na Fazole na kyselo: Tradiční recept na sytý a chutný pokrm

Ingredience na přípravu

  • 0,5 kg fazolí, přebraných a propláchlých
  • 1 cibule drobně nakrájená
  • 1PL másla
  • 1 PL hladké mouky
  • vývar z bílých kostí
  • 1 PL octa
  • pepř a sůl dle chuti

Postup přípravy

1. Fazole namočíme na 4 hodiny do studené vody. Po 4 hodinách je scedíme.

2. V malém kastrolku opražíme mouku, mouku odsypeme na talířek.

3. Do kastrolku vložíme lžíci másla, rozehřejeme, přidat cibuli, za stálého míchání smažíme 3 minuty.

4. Přidat osmaženou mouku, mícháme cca 40 vteřin a zředíme vývarem z bílých kostí.

5. Fazole dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené a přivedeme k varu.

6. Když se voda začne vařit, přidáme jíšku, vaříme , až fazole změknou, občas zamícháme.

Fazole povaříme a ochutíme.
Zdroj: receptyavidea, Fazole povaříme a ochutíme.
Přidáme cibulovou jíšku.
Zdroj: receptyavidea, Přidáme cibulovou jíšku.

7. Dochutit octem, pepřem a solí

TIP: prohlédněte si další recepty z fazolí, fazolové směsi, fazolky a další výborné fazolové recepty.

Tipy

Množství octa a cukru přizpůsobíme dle vlastní chuti – někdo má rád výraznější kyselost, jiní jemnější. Do fazolí můžeme přidat i uzeninu nebo kousek slaniny pro výraznější chuť. Kromě majoránky můžeme přidat i špetku tymiánu nebo rozmarýnu pro zajímavější chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest