V minulosti byl fazolový pokrm na kyselo hojně připravován díky dostupnosti surovin a jeho schopnosti zasytit na dlouhou dobu. Tento jednoduchý pokrm se skvěle hodí jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem i jako příloha k masovým pokrmům. Fazole na kyselo jsou oblíbené díky své sytosti a lahodné, jemně nakyslé chuti. V některých krajích Slovenska byly fazole často připravované v kombinaci se smetanou.
Recept na Fazole na kyselo: Tradiční recept na sytý a chutný pokrm
Ingredience na přípravu
- 0,5 kg fazolí, přebraných a propláchlých
- 1 cibule drobně nakrájená
- 1PL másla
- 1 PL hladké mouky
- vývar z bílých kostí
- 1 PL octa
- pepř a sůl dle chuti
Postup přípravy
1. Fazole namočíme na 4 hodiny do studené vody. Po 4 hodinách je scedíme.
2. V malém kastrolku opražíme mouku, mouku odsypeme na talířek.
3. Do kastrolku vložíme lžíci másla, rozehřejeme, přidat cibuli, za stálého míchání smažíme 3 minuty.
4. Přidat osmaženou mouku, mícháme cca 40 vteřin a zředíme vývarem z bílých kostí.
5. Fazole dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené a přivedeme k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidáme jíšku, vaříme , až fazole změknou, občas zamícháme.
7. Dochutit octem, pepřem a solí
TIP: prohlédněte si další recepty z fazolí, fazolové směsi, fazolky a další výborné fazolové recepty.
Tipy
Množství octa a cukru přizpůsobíme dle vlastní chuti – někdo má rád výraznější kyselost, jiní jemnější. Do fazolí můžeme přidat i uzeninu nebo kousek slaniny pro výraznější chuť. Kromě majoránky můžeme přidat i špetku tymiánu nebo rozmarýnu pro zajímavější chuť.