Podle tohoto receptu si spolu upečeme opravdu luxusní bábovku z mrkvového těsta, která rychle vyvede z míry odpůrce mrkvového konceptu. V první řadě musíme podotknout, že celá příprava je velmi snadná a rychlá. Bábovka se hodí jak ke snídani, tak i svačině ke kávě nebo čaji. Nebojte se, že chuť mrkve bude až přespříliš výrazná. Díky mrkvi bude těsto příjemně svěží a neunudí vás svoji fádností. Jakmile ochutnáte první sousto, uvidíte sami, jak to je výborné. Takže na nic nečekejme a pusťme se do toho.
Recept na mrkvovou bábovku
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 a 1/2 hrnku mouky
- 1 hrnek cukru
- 100 ml oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 200 g nastrouhané syrové mrkve
- 3 vejce
- 2 lžíce vody
- 100 g smetany
- 200 g mléčné čokolády
- čokoládové sypání na ozdobu
Postup přípravy
1. Velmi dobře si spolu vyšleháme vejce, mrkev, olej a cukr.
2. Jakmile se ingredience dobře promíchaly, přidáme mouku a prášek do pečiva.
3. Opět promícháme a dáme si předehřát troubu na 180°C.
4. Těsto rozdělíme na 2 části a do jedné z nich přimícháme kakao a 2 lžíce vody.
5. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme moukou, poté do ni nalejeme polovinu těsta bez kakaa.
6. Dále nalejeme polovinu kakaového těsta a jemně druhým koncem lžíce těsta promícháme, aby nám vzniknul vzor.
7. Poté dolejeme obě zbylá těsta a zase uděláme lžící klikaté pohyby.
8. Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme 35 – 40 minut.
9. Po upečení necháme bábovku vychladnout a vyklopíme ji.
10. Během pečení si připravíme polevu tak, že nasekanou čokoládu dáme do mikrovlnné trouby.
11. Po 30 sekundách kontrolujeme a promícháváme, dokud celá čokoláda neroztaje.
12. Do rozpuštěné čokolády přidáme smetanu a promícháme.
13. Polevu po lžících nalejeme na vychladlou bábovku.
Pečení s mrkví
Pečením sladkých dobrot s mrkví docílíte mnohem lepšího poměru vlhkosti a přírodní sladkosti. Takže nemusíme přidávat tolik cukru a zachováme pokrm dietnější a zdravější. V hotovém dezertu se bude nacházet také více vlákniny.