Focaccia je tradiční italský chleba, který je typický svojí křupavou kůrkou, měkkým a nadýchaným středem a nezaměnitelnou vůní olivového oleje. Typicky v něm při prvním soustu zaznamenáme výraznou chuť bylinek a mořské soli. Italové chlebu s oblibou říkají “pečený poklad Ligurie”, jelikož přesně z této oblasti pochází. Tato historická část Itálie se nachází na severu území a focaccia je zde považována za předchůdce pizzy. Příprava není vůbec nikterak složitá, avšak správná příprava je velmi důležitá. Dostane se vám tak fantastického gastronomického zážitku.
Už ve starém antickém Římě znali tuto křupavou pochoutku. Římané ji pekli jako obyčejnou placku z mouky, vody a olivového oleje. Typicky na rozpálených kamenech nebo v pecích, díky čemuž získala autentickou chuť. V této době však ještě nepoužívali dnešní název, ale říkali ji “panis focacius“, což v překladu znamená “chléb pečený na ohni“. Nejzajímavější je asi původní účel chleba. Kromě běžné konzumace mezi chudšími vrstvy obyvatel šlo o praktické a chutné jídlo pro vojáky. Avšak postupem času si získala focaccia oblíbenost i mezi bohatými občany.
Recept na domácí focacciu
Délka pečení v troubě 15 – 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažné vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka cukru
- 40 ml olivového oleje + na potření
- olivy
- malá čerstvá rajčátka
- nasekané lístky rozmarýnu
Postup přípravy
1. Droždí rozdrobíme, trošičku pocukrujeme a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme 15 minut vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a přidáme kvásek, zbytek vlažné vody a olej.
3. Propracujeme těsto a necháme hodinu kynout na teplém místě.
4. Poté těsto přendáme na vál a rozdělíme na 12 stejných dílů, ze kterých vytvarujeme kuličky
5. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 10 – 15 minut dokynout.
Slaný koláč – Quiche se slaninou, chřestem a medvědím česnekem
6. Dále trochu kuličky rozplácneme, uděláme prsty důlky a potřeme olivovým olejem.
7. Do důlků vtlačíme nakrájená rajčátka a olivy, poté posypeme nasekanými lístky rozmarýnu.
8. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme dozlatova asi 15 – 20 minut.
9. Ještě horké potřeme olivovým olejem a posypeme mořskou solí.
Tip: Focacciu můžeme udělat i na plech a nakrájet na ni cibuli. Získáme tak netradiční slaný koláč.
Slaný koláč z červené řepy, kozím sýrem, špenátem a speciálním dresinkem
Jak šel čas
Jak utíkal čas, během staletí si tuto dobrotu neodepřel téměř žádný Ital. Samozřejmě vzhledem k rozloze Itálie vzniklo vícero variant a způsobů přípravy v různých oblastech. Nejznámější je však Focaccia “alla genovese” ze zmíněné Ligurie. Je typicky lehká, tenká a s výraznou chutí olivového oleje. Nakonec posypaná hrubozrnnou solí. Dnes je Focaccia tradiční součástí italských pekáren a pochutnávají si na ní lidé z celého světa.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI