Tuto polévku s karamelizovanou cibulí můžete hrdě podávat i těm nejnáročnějším jedlíkům, kteří jsou zvyklí na luxusní restaurace. Vypadá opravdu výtečně a s francouzskou kuchyní nikdy nešlápnete vedle. Pojďme si připravit pravou cibulačku.
Největším tajemstvím v přípravě této cibulové polévky je správně zkaramelizovat cibuli. Důležité je také použít kvalitní hovězí vývar a být trpěliví. Odměnou vám však bude naprosto unikátní polévka, na kterou budete pyšní. V polévce doporučujeme použít nastrouhaný sýr Gruyere, avšak lze použít i jiný.
Mohlo by Vás zajímat:
– Jak zkaramelizovat cibuli krok za krokem
– Recept na karamelizovanou cibulku
Recept na francouzskou karamelizovanou cibulačku se sýrem
Potřebné vybavení
- 1 Velký hrnec
- 4 Mističky vhodné do trouby
Suroviny
- 4 hrnky Hovězího vývaru
- 1 lžíce Extra panenského olivového oleje
- 2 kg Žluté cibule
- 1 stroužek Česneku
- 1 lžíce Másla
- 1 lžička Sušeného tymiánu
- 1 lžíce Worcestrové omáčky
- 2 hrnky Nastrouhaného sýra (nejlépe Gruyere)
- 1/2 ks Bagety nakrájené na plátky
- Sůl a pepř
Postup
- V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
- Přidáme nakrájenou cibuli a promícháme s olejem.
- Občas zamícháme a vaříme cibuli dokud nezačne hnědnout.
- Cibule musí začít karamelizovat, takže nemíchejte příliš často.
- V případě potřeby lze přilít trochu oleje, aby se cibule nepřipalovala.
- Jakmile cibule začne dostávat hnědou barvu, přidáme jemně nasekaný česnek.
- Pokračujeme ve vaření a míchání, dokud cibule nezíská tmavě hnědou zkaramelizovanou barvu. Může to trvat 30 minut až hodinu.
- Ochutíme solí a pepřem. Přidáme tymián.
- Přidáme půl hrnku hovězího vývaru a pořádně promícháme i dno hrnce.
- Přidáme zbytek hovězího vývaru, worcesterskou omáčku a vaříme, dokud se omáčka nevyvaří.
- Dáme si předehřát troubu na 200ºC.
- Polévku rozlejeme rovnoměrně do 4 zapékacích mističek.
- Na hladinu každé misky položíme 1-2 plátky bagety.
- Navrch každé misky nasypeme 1/4 nastrouhaného sýra.
- Misky dáme na plech a dáme zapéct do trouby, dokud se nerozpustí sýr. Přibližně na 5 minut.
- Podáváme teplé hned po vytažení z trouby.