5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tuto polévku s karamelizovanou cibulí můžete hrdě podávat i těm nejnáročnějším jedlíkům, kteří jsou zvyklí na luxusní restaurace. Vypadá opravdu výtečně a s francouzskou kuchyní nikdy nešlápnete vedle. Pojďme si připravit pravou cibulačku.

Největším tajemstvím v přípravě této cibulové polévky je správně zkaramelizovat cibuli. Důležité je také použít kvalitní hovězí vývar a být trpěliví. Odměnou vám však bude naprosto unikátní polévka, na kterou budete pyšní. V polévce doporučujeme použít nastrouhaný sýr Gruyere, avšak lze použít i jiný.

Mohlo by Vás zajímat:
Jak zkaramelizovat cibuli krok za krokem
Recept na karamelizovanou cibulku

Zdroj obrázku: organicsfood, Recept na francouzskou cibulovou polévku s česnekem a nastrouhaným sýrem.

Recept na francouzskou karamelizovanou cibulačku se sýrem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 511
Uvaříme si luxusní cibulovou polévku s nastrouhaným sýrem a česnekem. Uvedené množství je pro 4 porce. Délka přípravy 15 minut. Délka vaření 1h 30 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Velký hrnec
  • 4 Mističky vhodné do trouby

Suroviny

  • 4 hrnky Hovězího vývaru
  • 1 lžíce Extra panenského olivového oleje
  • 2 kg Žluté cibule
  • 1 stroužek Česneku
  • 1 lžíce Másla
  • 1 lžička Sušeného tymiánu
  • 1 lžíce Worcestrové omáčky
  • 2 hrnky Nastrouhaného sýra (nejlépe Gruyere)
  • 1/2 ks Bagety nakrájené na plátky
  • Sůl a pepř

Postup 

  • V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.
  • Přidáme nakrájenou cibuli a promícháme s olejem.
  • Občas zamícháme a vaříme cibuli dokud nezačne hnědnout.
  • Cibule musí začít karamelizovat, takže nemíchejte příliš často.
  • V případě potřeby lze přilít trochu oleje, aby se cibule nepřipalovala.
  • Jakmile cibule začne dostávat hnědou barvu, přidáme jemně nasekaný česnek.
  • Pokračujeme ve vaření a míchání, dokud cibule nezíská tmavě hnědou zkaramelizovanou barvu. Může to trvat 30 minut až hodinu.
  • Ochutíme solí a pepřem. Přidáme tymián.
  • Přidáme půl hrnku hovězího vývaru a pořádně promícháme i dno hrnce.
  • Přidáme zbytek hovězího vývaru, worcesterskou omáčku a vaříme, dokud se omáčka nevyvaří.
  • Dáme si předehřát troubu na 200ºC.
  • Polévku rozlejeme rovnoměrně do 4 zapékacích mističek.
  • Na hladinu každé misky položíme 1-2 plátky bagety.
  • Navrch každé misky nasypeme 1/4 nastrouhaného sýra.
  • Misky dáme na plech a dáme zapéct do trouby, dokud se nerozpustí sýr. Přibližně na 5 minut.
  • Podáváme teplé hned po vytažení z trouby.
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 511kcal
Cena: 100 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: česnek, cibulačka, cibule, cibulová polévka, Francouzská cibulová polévka, polévka

Výživové hodnoty

Kalorie: 511kcal



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest