Zelená barva symbolizuje svěžest, zdraví a přírodní chutě, což dělá špenát skvělou surovinou pro stylové občerstvení na téma green party. Špenát je nejen chutný, ale i velmi výživný a bohatý na vitamíny a minerály. Většina dětí špenát v mladším věku odmítá jíst, ale možná si ho oblíbí pokud jim ho nabídneme hravě na oslavě mezi kamarády.
V následujícím receptu si připravíme 3 různé druhy pohoštění ze špenátu, vychází z jednoho univerzálního špenátového těsta na dezerty i jednohubky. Zkuste tuto zdravější alternativu místo tradičních chlebíčků a různých pochutin a uvidíte, jak chutně a barevně bude vypadat váš slavnostní stůl. Třeba přesvědčíte i vaše děti, že špenát je pochoutka.
Recept na Zelené špenátové pohoštění – roláda, řez a jednohubky na každou oslavu
Ingredience na přípravu špenátového korpusu
- 200 g špenátu
- 3 vejce
- 2 vrchovaté polévkové lžíce mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 kávová lžička kopru
- 1/2 kávové lžičky soli
Ingredience na přípravu špenátových trojuhelníků
- 1 celý špenátový korpus
- 150 g smetanového sýra (mascarpone, může být i tavený)
- 2 polévkové lžíce smetanového jogurtu
- špetka česneku
- sůl, pepř dle chuti
- zelené olivy
- 200 g uzeného lososa
Ingredience na špenátové řezy
- 1 špenátový korpus
- plátkový sýr Čedar
- na ozdobu smetanový sýr a červený rybíz
Ingredience na špenátové jednohubky s lososem
- 1 špenátový korpus
- plátkový sýr (žlutý – čedar nebo tavený na toasty)
- uzený losos – plátky
- smetanový sýr
- šunka (tenké plátky)
Postup přípravy
Postup na Špenátový korpus
1. Čerstvý špenát rozmixujeme ručním mixérem ve vyšší nádobě, přidáme vejce, čerstvý nasekaný kopr a sůl, mixujeme na hladkou směs. Přidáme mouku s práškem do pečiva a rozmícháme. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Upečené těsto necháme vychladnout a použijeme na další recepty.
Postup na Špenátové trojúhelníky
1. Vychlazený korpus položíme na pečící papír, okraje nožem zarovnáme a na korpus namažeme polovinu smetanového sýra smíchaného s bílým jogurtem , prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Poté poklademe plátky uzeného lososa, na které opět naneseme zbytek sýrové směsi. Doprostřed podél celého korpusu poklademe kuličky oliv.
2. S pomocí pečícího papíru zvedneme okraje korpusu a uděláme pyramidu, kterou stlačíme, aby nám vznikl celistvý dezert. Pyramidu dáme chladit alespoň na 1 hodinu do lednice a krájíme na trojúhelníky.
Postup na Špenátové řezy
1. Vychlazený špenátový korpus rozkrájíme na pásy (z jednoho korpusu asi 3 části).
2. Na pásy korpusu pokládáme sýr Čedar a opakujeme na způsob řezů. Odložíme do lednice zabalené do folie alespoň na 1 hodinu. Pak rozkrájíme na řezy a vrch řezů ozdobíme smetanovým sýrem za pomoci cukrářského sáčku a vrch sýru dozdobíme kuličkou rybízu. Opět dáme do chladu.
Postup na Špenátové jednohubky
1. Ze špenátového korpusu, plátků sýra a plátků lososa vykrojíme formičkou libovolné tvary, například kytičky. Poté na sebe ukládáme formou jednohubek korpus, sýr, korpus a losos, dále znovu korpus, sýr a korpus.
2. Zdobíme smetanovým sýrem s pomocí cukrářského sáčku a dozdobíme šunkou v podobě mašle, kterou vyrobíme z tenkého plátku šunky nařezaného na proužky. Jednohubky propíchneme k tomu určeným napichovátkem nebo obyčejným párátkem.
Špenátové lahodné a jednoduché předkrmy určitě zapůsobí na vaše hosty. Možná tu bude i perfektní svačina pro vaše děti.