Zelená barva symbolizuje svěžest, zdraví a přírodní chutě, což dělá špenát skvělou surovinou pro stylové občerstvení na téma green party. Špenát je nejen chutný, ale i velmi výživný a bohatý na vitamíny a minerály. Většina dětí špenát v mladším věku odmítá jíst, ale možná si ho oblíbí pokud jim ho nabídneme hravě na oslavě mezi kamarády.

V následujícím receptu si připravíme 3 různé druhy pohoštění ze špenátu, vychází z jednoho univerzálního špenátového těsta na dezerty i jednohubky. Zkuste tuto zdravější alternativu místo tradičních chlebíčků a různých pochutin a uvidíte, jak chutně a barevně bude vypadat váš slavnostní stůl. Třeba přesvědčíte i vaše děti, že špenát je pochoutka.

Recept na Zelené špenátové pohoštění – roláda, řez a jednohubky na každou oslavu

Ingredience na přípravu špenátového korpusu

  • 200 g špenátu
  • 3 vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce mouky
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička kopru
  • 1/2 kávové lžičky soli

Ingredience na přípravu špenátových trojuhelníků

  • 1 celý špenátový korpus
  • 150 g smetanového sýra (mascarpone, může být i tavený)
  • 2 polévkové lžíce smetanového jogurtu
  • špetka česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • zelené olivy
  • 200 g uzeného lososa

Ingredience na špenátové řezy

  • 1 špenátový korpus
  • plátkový sýr Čedar
  • na ozdobu smetanový sýr a červený rybíz

Ingredience na špenátové jednohubky s lososem

  • 1 špenátový korpus
  • plátkový sýr (žlutý – čedar nebo tavený na toasty)
  • uzený losos – plátky
  • smetanový sýr
  • šunka (tenké plátky)

Postup přípravy

Postup na Špenátový korpus

1. Čerstvý špenát rozmixujeme ručním mixérem ve vyšší nádobě, přidáme vejce, čerstvý nasekaný kopr a sůl, mixujeme na hladkou směs. Přidáme mouku s práškem do pečiva a rozmícháme. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Upečené těsto necháme vychladnout a použijeme na další recepty.

Upečeme špenárový korpus, který necháme vychladit.
Zdroj: fajerki.pl, Upečeme špenátový korpus, který necháme vychladit.

Postup na Špenátové trojúhelníky

1. Vychlazený korpus položíme na pečící papír, okraje nožem zarovnáme a na korpus namažeme polovinu smetanového sýra smíchaného s bílým jogurtem , prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Poté poklademe plátky uzeného lososa, na které opět naneseme zbytek sýrové směsi. Doprostřed podél celého korpusu poklademe kuličky oliv.

Korpus naplníme a složíme do pyramidy a zchladíme.
Původ: fajerki.pl, Korpus naplníme a složíme do pyramidy a zchladíme.

2. S pomocí pečícího papíru zvedneme okraje korpusu a uděláme pyramidu, kterou stlačíme, aby nám vznikl celistvý dezert. Pyramidu dáme chladit alespoň na 1 hodinu do lednice a krájíme na trojúhelníky.

Vytvořená a vychlazená pyramida.
Zdroj: fajerki.pl, Vytvořená a vychlazená pyramida.
Pyramidu nakrájíme na trojuhleníky.
Zdroj: fajerki.pl, Pyramidu nakrájíme na trojúhleníky.

Postup na Špenátové řezy

1. Vychlazený špenátový korpus rozkrájíme na pásy (z jednoho korpusu asi 3 části).

2. Na pásy korpusu pokládáme sýr Čedar a opakujeme na způsob řezů. Odložíme do lednice zabalené do folie alespoň na 1 hodinu. Pak rozkrájíme na řezy a vrch řezů ozdobíme smetanovým sýrem za pomoci cukrářského sáčku a vrch sýru dozdobíme kuličkou rybízu. Opět dáme do chladu.

ezy naplníme sýrem a zabalené dáme zchladit.
Původ: fajerki.pl, Řezy naplníme sýrem a zabalené dáme zchladit.
ezy naplníme sýrem a zabalené dáme zchladit.
Zdroj: fajerki:pl, ezy naplníme sýrem a zabalené dáme zchladit.

Postup na Špenátové jednohubky

1. Ze špenátového korpusu, plátků sýra a plátků lososa vykrojíme formičkou libovolné tvary, například kytičky. Poté na sebe ukládáme formou jednohubek korpus, sýr, korpus a losos, dále znovu korpus, sýr a korpus.

ykrojíme tvary, které ukládáme na sebe.
Původ: fajerki.pl, Vykrojíme tvary, které ukládáme na sebe.

2. Zdobíme smetanovým sýrem s pomocí cukrářského sáčku a dozdobíme šunkou v podobě mašle, kterou vyrobíme z tenkého plátku šunky nařezaného na proužky. Jednohubky propíchneme k tomu určeným napichovátkem nebo obyčejným párátkem.

Jednohubky zdobíme smetanovým sýrem.
Zdroj: fajerki.pl, Jednohubky zdobíme smetanovým sýrem.
Dozdobíme mašlemi ze šunky a napíchneme.
Původ: fajerki.pl, Dozdobíme mašlemi ze šunky a napíchneme.

Špenátové lahodné a jednoduché předkrmy určitě zapůsobí na vaše hosty. Možná tu bude i perfektní svačina pro vaše děti.

Recept na špenátové palačinky. Vč. videoreceptu

Špenátové palačinky – zdravá slaná varianta palačinek, která navíc velmi dobře chutná

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest