Guláš je pokrmem, který je spjat s českou kuchyní. Co ale mnoho lidí neví, je, že má zajímavou historii. Na talíři se nám totiž často vyskytuje kulturní dědictví, jehož kořeny sahají stovky let zpátky. První zmínky o tomto pokrmu přicházejí z Maďarska, pokrm byl do Uher přinesen z Turecka. Původně to byl pokrm pro vojáky, odtud také název – gulyás (gulya znamená v maďarštině hovězí dobytek, As je turecký vraz pro vojáka).

Šlo o jednoduchý vojenský pokrm, kdy se do kotlíku naházelo maso, zelenina a koření a vše se uvařilo. Nakonec se guláš stal tradičním pokrmem maďarských pastevců. Během let prošel tradiční pokrm spoustou obměn a nyní již nepřipomíná svoji původní verzi, kdy se jednalo o hustou polévku s masem, paprikou a cibulí. Mnoho zemí si tento recept předělalo dle svých představ a my vám nyní představujeme recept, který si získal oblibu v době Československa.

Ingredience potřebné na přípravu klasického bratislavského guláše

  • 1 kilogram hovězího předního masa
  • 150 gramů margarínu (nebo sádla)
  • 150 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 gramů cibule
  • 30 gramů soli
  • 3 gramů divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • 1 gram tymiánu
  • ½ citronu (cca 50 gramů)
  • 30 gramů hořčice
  • 800 gramů vody
  • 500 gramů mléka
  • 100 gramů hladké mouky
  • 10 gramů cukru

Postup na přípravu klasického bratislavského guláše

  1. Jako první si připravíme maso, které opláchneme, očistíme a nakrájíme na malé kostky.
  2. Stejně tak si připravíme i zeleninu, kterou očistíme a polovinu z ní nakrájíme na tenké plátky (včetně cibule).
  3. Na pánvi si rozpálíme připravený tuk, na kterém orestujeme připravenou zeleninu.
  4. Jakmile nám zelenina začne hnědnout, přidáme na pánev maso. Do směsi přidáme sůl, divoké koření, tymián a citron nakrájený na plátky.
  5. Směs podlijeme vodou a pomalu dusíme.
  6. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej z pánve a vzniklou šťávu, která v hrnci zůstala, zahustíme jíškou.
  7. Do vzniklé omáčky zamícháme hořčici, cukr a mléko.
  8. Omáčku vaříme na mírném plamenu další hodinu. Během této doby si uvaříme také zbylou zeleninu nakrájenou na nudličku.
  9. Jakmile je omáčka hotová, vložíme do ní maso a vařenou zeleninu a necháme krátce povařit společně.
  10. Guláš následně servírujeme. Podáváme s houskovým knedlíkem, vařenými brambory nebo těstovinami.
Recept na výborný zvěřinový guláš s kolínky

Zvěřinový guláš z jelení plece – s kolínky a červenou cibulkou

Zajímavost na závěr

Tento pokrm býval velmi oblíbený v československých restauracích a jídelnách, vařil se podle předem daných státních norem, tudíž byla jistota, že na talíři najdeme vždy stejné jídlo. V současné době se v restauracích podává jen ojediněle, narazit na něj můžeme ale v tradičních hospodách, které se zaměřují na československou kuchyni.

Guláš z trouby s přílohou

Překvapivě jednoduchý guláš připravený v troubě

Zdroj: Autorský text, ČSCHMS, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest