Guláš je pokrmem, který je spjat s českou kuchyní. Co ale mnoho lidí neví, je, že má zajímavou historii. Na talíři se nám totiž často vyskytuje kulturní dědictví, jehož kořeny sahají stovky let zpátky. První zmínky o tomto pokrmu přicházejí z Maďarska, pokrm byl do Uher přinesen z Turecka. Původně to byl pokrm pro vojáky, odtud také název – gulyás (gulya znamená v maďarštině hovězí dobytek, As je turecký vraz pro vojáka).
Šlo o jednoduchý vojenský pokrm, kdy se do kotlíku naházelo maso, zelenina a koření a vše se uvařilo. Nakonec se guláš stal tradičním pokrmem maďarských pastevců. Během let prošel tradiční pokrm spoustou obměn a nyní již nepřipomíná svoji původní verzi, kdy se jednalo o hustou polévku s masem, paprikou a cibulí. Mnoho zemí si tento recept předělalo dle svých představ a my vám nyní představujeme recept, který si získal oblibu v době Československa.
Ingredience potřebné na přípravu klasického bratislavského guláše
- 1 kilogram hovězího předního masa
- 150 gramů margarínu (nebo sádla)
- 150 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 150 gramů cibule
- 30 gramů soli
- 3 gramů divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 1 gram tymiánu
- ½ citronu (cca 50 gramů)
- 30 gramů hořčice
- 800 gramů vody
- 500 gramů mléka
- 100 gramů hladké mouky
- 10 gramů cukru
Postup na přípravu klasického bratislavského guláše
- Jako první si připravíme maso, které opláchneme, očistíme a nakrájíme na malé kostky.
- Stejně tak si připravíme i zeleninu, kterou očistíme a polovinu z ní nakrájíme na tenké plátky (včetně cibule).
- Na pánvi si rozpálíme připravený tuk, na kterém orestujeme připravenou zeleninu.
- Jakmile nám zelenina začne hnědnout, přidáme na pánev maso. Do směsi přidáme sůl, divoké koření, tymián a citron nakrájený na plátky.
- Směs podlijeme vodou a pomalu dusíme.
- Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej z pánve a vzniklou šťávu, která v hrnci zůstala, zahustíme jíškou.
- Do vzniklé omáčky zamícháme hořčici, cukr a mléko.
- Omáčku vaříme na mírném plamenu další hodinu. Během této doby si uvaříme také zbylou zeleninu nakrájenou na nudličku.
- Jakmile je omáčka hotová, vložíme do ní maso a vařenou zeleninu a necháme krátce povařit společně.
- Guláš následně servírujeme. Podáváme s houskovým knedlíkem, vařenými brambory nebo těstovinami.

Zvěřinový guláš z jelení plece – s kolínky a červenou cibulkou
Zajímavost na závěr
Tento pokrm býval velmi oblíbený v československých restauracích a jídelnách, vařil se podle předem daných státních norem, tudíž byla jistota, že na talíři najdeme vždy stejné jídlo. V současné době se v restauracích podává jen ojediněle, narazit na něj můžeme ale v tradičních hospodách, které se zaměřují na československou kuchyni.

Překvapivě jednoduchý guláš připravený v troubě
Zdroj: Autorský text, ČSCHMS, Wikipedie