5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Máme podzim, a proto každý určitě uvítá tradiční jídlo, které člověka s přicházející zimou zahřeje. My si připravíme klasiku v nevšedním stylu. Je to zvěřinový guláš z jelení plece. Do velkého hrnce dáme 4 lžíce oleje, rozpálíme, přidáme 400 g cibule a osmahneme dohněda. Poté přidáme 700 g jelení plece nakrájené na kostky a restujeme, dokud se neodpaří šťáva a maso nezíská zlatavou barvu. Přimícháme rajčatový protlak, česnek, papriku, majoránku, sůl, pepř, krátce zarestujeme a zalijeme hovězím vývarem; zakryté dusíme 1,5 až 2 hodiny do změknutí masa. Nakonec guláš zahustíme nastrouhaným starším chlebem a podáváme s těstovinami a červenou cibulí.

Autor a obrázek: Michal B., Zvěřinový guláš s těstovinami

Recept na Zvěřinový guláš z jelení plece

Autor receptu: Michal Běhounek
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 30 minut
Porcí 6 porcí
Nastal podzimní čas a my si připravíme tradiční zvěřinové jídlo, na kterém si pochutnáte. Prohlédněte si recept na zvěřinový guláš z jelení plece a pusťte se do vaření.

Potřebné vybavení

  • Velký hrnec

Suroviny

  • 700 g Jelení plec
  • 400 g Cibule (bílá)
  • 1 ks Cibule (červená- 1 ks na dochucení)
  • 2 stroužky Česnek
  • 100 g Rajčatový protlak
  • 5 polévkových lžic Sladká paprika
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1/2 polévkové lžíce Pepř
  • 4 polévkové lžíce Slunečnicový olej
  • Hovězí vývar (7 l)
  • Starší chléb (2/3 plátky)

Postup 

  • Do velkého hrnce vložíme 4 lžíce slunečnicového oleje, rozpálíme a přidáme 400g nahrubo nakrájené bílé cibule.
  • Po zhnědnutí cibule do hrnce následně přidáme 700g na kostky nakrájené jelení plece.
  • Maso nám postupně pustí šťávu, proto maso restujeme, dokud se šťáva neodpaří, pak restujeme maso až do zlatova.
  • Následně přidáme do hrnce rajčatový protlak, najemno nastrouhané 2 stroužky česneku, sladkou papriku, majoránku, sůl a pepř.
  • Vše zarestujeme dohromady zhruba 3 minuty, dále přidáme hovězí vývar.
  • Promícháme, přiklopíme poklicí a za občasného míchání dusíme maso zhruba 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude maso měkké.
  • Až maso bude měkké, přidáme ke konci 2 až 3 plátky nastrouhaného tvrdého chleba na zahuštění.
  • Jelení guláš podáváme např. s těstovinami a na chuť přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Michal Běhounek
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká, Maďarská
Klíčové slovo: červená cibule, guláš, jelení plec, kolínka, zvěřina, zvěřinový guláš



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest