Pečený vánoční stromeček je v období svátků hitem, který kombinuje estetiku s tradiční chutí kynutého těsta. Těsto, které používám (jako na vánočku), je bohaté, máslové a po upečení nádherně nadýchané. Díky kynutí má jemnou texturu, která se dokonale hodí k hutné a sladké náplni. Sice je to trochu delší pečení kvůli čekání na vykynutí, ale výsledek stojí za to. Tato technika vrstvení a následného vytáčení (které je vidět na videu) vytvoří jedinečný vizuální efekt, který uchvátí každého. Navíc ten pocit, kdy se teplý, domácí čokoládový krém rozteče mezi vrstvami nadýchaného těsta, je k nezaplacení!

Příprava pečeného vánočního stromečku je překvapivě snadná, přestože výsledek vypadá velmi složitě. Důležité je jen dodržet posloupnost kroků: zadělat kynuté těsto (jako na klasickou vánočku), nechat ho vykynout, rozdělit ho na čtyři díly a vytvořit vrstvený plát. Tajemství celého tvaru je v řezání a natáčení – z plátu se vyřízne tvar stromku, na boku se nařežou „větve“, které se pak opatrně zatočí. Můj tip zníPokud se Vám pláty těsta při válení lepí, podsypte je jen minimálně moukou. Příliš mnoho mouky by se mohlo dostat mezi pláty a zabránit tak dobrému slepení náplně. Pláty je dobré rozválet spíše na pečicím papíře, na kterém se pak stromeček i peče.

Recept na pečený vánoční stromeček z kynutého těsta a s čokoládovou náplní

Doba aktivní přípravy je cca 35 minut a pečení 30 minut. Recept je určen pro přípravu jednoho velkého vánočního stromečku.

  • Příprava těsta a náplně (aktivní): 35 minut (zahrnuje míchání, vrstvení a tvarování)
  • Kynutí (pasivní): 60 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celková doba: cca 125 minut (2 hodiny a 5 minut)

Ingredience k přípravě vánočního stromku

Těsto (jako na vánočku):

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml teplého mléka (ne horkého)
  • 80 g cukru krystal
  • 100 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
  • 1 ks vejce
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • Špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry (čerstvě strouhané, pro aroma)

Náplň:

  • 200 až 300 g čokoládového krému (např. Nutella)

Na potření:

  • 1 ks vejce (rozšlehané)
  • 2 lžíce rostlinného oleje (pro lesk)
  • Moučkový cukr na posypání (volitelné)

Postup přípravy pečeného vánočního stromečku

1. Příprava kynutého těsta: Nejdříve připravte kvásek: Do misky dejte polovinu teplého mléka, lžičku cukru a rozdrobenou kostku droždí.

2. Nechte vzejít (asi 5 až 10 minut). Mezitím v jiné velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a citronovou kůru.

3. Přidejte kvásek, zbylé mléko, celé vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké a vláčné těsto.

Obrázek k receptu na pečený vánoční stromeček
Foto: se souhlasem Varime-doma, recept na pečený vánoční stromeček

4. Mělo by být mastné a nelepivé. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto se zadělá a nechá kynout asi hodinu.

5. Tvarování stromečku: Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Z každého dílu vyválejte tenký plát. Pláty by měly mít tvar zhruba 30 cm × 20 cm.

Obrázek k receptu na pečený vánoční stromeček
Foto: se souhlasem Varime-doma, recept na pečený vánoční stromeček

6. Na plech dejte pečicí papír. Na něj položte první plát těsta. Ten potřete tenkou vrstvou čokoládového krému.

7. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete čokoládovým krémem. Opakujte, dokud nepoložíte poslední, čtvrtý plát těsta (ten už se náplní nepotírá).

8. Nyní ze všech čtyř vrstev vykrojte tvar stromečku – ve spodní části obdélník (kmen) a nahoře trojúhelník (koruna).

Obrázek k receptu na pečený vánoční stromeček
Foto: se souhlasem Varime-doma, recept na pečený vánoční stromeček

9. Řezání a stáčení: Od kmene směrem nahoru, šikmo na obě strany, nařežte vodorovné „větve“ (asi 1,5 cm široké) – kmen nechte nerozříznutý.

10. Z každé strany pak opatrně vezměte jednu větev a dvakrát ji zatočte směrem od sebe (podrobněji ve videonávodu).

Obrázek k receptu na pečený vánoční stromeček
Foto: se souhlasem Varime-doma, recept na pečený vánoční stromeček

11. Na závěr udělejte v horní části těsta (na špičce stromečku) malý řez ve tvaru hvězdy a stočte větve tak, aby vypadaly jako hvězda.

12. Pečení: Rozšlehejte vejce se 2 lžícemi oleje (pro lesk) a celý stromeček pečlivě potřete. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut.

13. Po upečení nechte vychladnout a před podáváním posypte moučným cukrem (pro efekt sněhu).

Hotový vánoční stromeček

Vánoční stromeček jako slané pečivo z listového těsta a mozzarelly

Tipy redakce

  • Stromeček se šablonou: Použijte papírovou šablonu stromečku. Tvarování bude snazší, pokud si tvar stromečku nakreslíte na papír a přiložíte na těsto.
  • Pro lesklý efekt: Potírejte vajíčkem až po vytvarování. Míchejte rozšlehané vejce s olejem (pro zlatavou barvu a lesk) a potřete jím až finálně vytvarovaný stromeček.
  • Volba náplně: Použijte hutnou a neroztékající se náplň. Kromě čokoládového krému a povidel je skvělá hustá maková náplň (mletý mák uvařený v mléce a ochucený) nebo tvarohová náplň.
  • Teplota v troubě: Pečte při nižší teplotě (170 stupňů) delší dobu. Kynuté těsto potřebuje čas, aby se propeklo i uvnitř, aniž by se okraje spálily. Pokud začne hnědnout příliš rychle, přikryjte stromeček alobalem.
Recept na cukroví vánoční stromečky

Barevné vánoční sušenky pro Ježíška i jako ozdobička na stromeček

Foto a recept Vaříme doma

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest