Pečený vánoční stromeček je v období svátků hitem, který kombinuje estetiku s tradiční chutí kynutého těsta. Těsto, které používám (jako na vánočku), je bohaté, máslové a po upečení nádherně nadýchané. Díky kynutí má jemnou texturu, která se dokonale hodí k hutné a sladké náplni. Sice je to trochu delší pečení kvůli čekání na vykynutí, ale výsledek stojí za to. Tato technika vrstvení a následného vytáčení (které je vidět na videu) vytvoří jedinečný vizuální efekt, který uchvátí každého. Navíc ten pocit, kdy se teplý, domácí čokoládový krém rozteče mezi vrstvami nadýchaného těsta, je k nezaplacení!
Příprava pečeného vánočního stromečku je překvapivě snadná, přestože výsledek vypadá velmi složitě. Důležité je jen dodržet posloupnost kroků: zadělat kynuté těsto (jako na klasickou vánočku), nechat ho vykynout, rozdělit ho na čtyři díly a vytvořit vrstvený plát. Tajemství celého tvaru je v řezání a natáčení – z plátu se vyřízne tvar stromku, na boku se nařežou „větve“, které se pak opatrně zatočí. Můj tip zní: Pokud se Vám pláty těsta při válení lepí, podsypte je jen minimálně moukou. Příliš mnoho mouky by se mohlo dostat mezi pláty a zabránit tak dobrému slepení náplně. Pláty je dobré rozválet spíše na pečicím papíře, na kterém se pak stromeček i peče.
Recept na pečený vánoční stromeček z kynutého těsta a s čokoládovou náplní
Doba aktivní přípravy je cca 35 minut a pečení 30 minut. Recept je určen pro přípravu jednoho velkého vánočního stromečku.
- Příprava těsta a náplně (aktivní): 35 minut (zahrnuje míchání, vrstvení a tvarování)
- Kynutí (pasivní): 60 minut
- Pečení: 30 minut
- Celková doba: cca 125 minut (2 hodiny a 5 minut)
Ingredience k přípravě vánočního stromku
Těsto (jako na vánočku):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml teplého mléka (ne horkého)
- 80 g cukru krystal
- 100 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
- 1 ks vejce
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- Špetka soli
- 1 lžička citronové kůry (čerstvě strouhané, pro aroma)
Náplň:
- 200 až 300 g čokoládového krému (např. Nutella)
Na potření:
- 1 ks vejce (rozšlehané)
- 2 lžíce rostlinného oleje (pro lesk)
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)
Postup přípravy pečeného vánočního stromečku
1. Příprava kynutého těsta: Nejdříve připravte kvásek: Do misky dejte polovinu teplého mléka, lžičku cukru a rozdrobenou kostku droždí.
2. Nechte vzejít (asi 5 až 10 minut). Mezitím v jiné velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl a citronovou kůru.
3. Přidejte kvásek, zbylé mléko, celé vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké a vláčné těsto.

4. Mělo by být mastné a nelepivé. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto se zadělá a nechá kynout asi hodinu.
5. Tvarování stromečku: Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Z každého dílu vyválejte tenký plát. Pláty by měly mít tvar zhruba 30 cm × 20 cm.

6. Na plech dejte pečicí papír. Na něj položte první plát těsta. Ten potřete tenkou vrstvou čokoládového krému.
7. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete čokoládovým krémem. Opakujte, dokud nepoložíte poslední, čtvrtý plát těsta (ten už se náplní nepotírá).
8. Nyní ze všech čtyř vrstev vykrojte tvar stromečku – ve spodní části obdélník (kmen) a nahoře trojúhelník (koruna).

9. Řezání a stáčení: Od kmene směrem nahoru, šikmo na obě strany, nařežte vodorovné „větve“ (asi 1,5 cm široké) – kmen nechte nerozříznutý.
10. Z každé strany pak opatrně vezměte jednu větev a dvakrát ji zatočte směrem od sebe (podrobněji ve videonávodu).

11. Na závěr udělejte v horní části těsta (na špičce stromečku) malý řez ve tvaru hvězdy a stočte větve tak, aby vypadaly jako hvězda.
12. Pečení: Rozšlehejte vejce se 2 lžícemi oleje (pro lesk) a celý stromeček pečlivě potřete. Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut.
13. Po upečení nechte vychladnout a před podáváním posypte moučným cukrem (pro efekt sněhu).
Vánoční stromeček jako slané pečivo z listového těsta a mozzarelly
Tipy redakce
- Stromeček se šablonou: Použijte papírovou šablonu stromečku. Tvarování bude snazší, pokud si tvar stromečku nakreslíte na papír a přiložíte na těsto.
- Pro lesklý efekt: Potírejte vajíčkem až po vytvarování. Míchejte rozšlehané vejce s olejem (pro zlatavou barvu a lesk) a potřete jím až finálně vytvarovaný stromeček.
- Volba náplně: Použijte hutnou a neroztékající se náplň. Kromě čokoládového krému a povidel je skvělá hustá maková náplň (mletý mák uvařený v mléce a ochucený) nebo tvarohová náplň.
- Teplota v troubě: Pečte při nižší teplotě (170 stupňů) delší dobu. Kynuté těsto potřebuje čas, aby se propeklo i uvnitř, aniž by se okraje spálily. Pokud začne hnědnout příliš rychle, přikryjte stromeček alobalem.
Barevné vánoční sušenky pro Ježíška i jako ozdobička na stromeček
Foto a recept Vaříme doma