Možná tento zvyk neznáte, ale v některých regionech se na svatého Havla, tedy kolem 16. října, pečou takzvané hnětýnky – také známé jako metýnky. My je doma připravujeme i mimo toto období a proto se s vámi podělím o tuto dobrotu. Tyto koláčky jsou typické pro oblast Strakonicka, Prachaticka nebo Klatovska, kde se v různých obcích připravují podle vlastních rodinných receptů. Někde se pečou ve formičkách, jinde vykrajují, a i polevy a zdobení se liší vesnici od vesnice. Na některých místech tradice žije dodnes a dokonce se pořádají soutěže o ty nejlepší hnětýnky.

My se dnes podíváme na variantu z Prácheňska. Peče se většinou z velkých dávek těsta, protože koláčky se rozdělují mezi rodinu, sousedy nebo návštěvy. Havelské posvícení je spojené s koncem sklizně, podzimními hody a připomínkou svatého Havla – patrona rolníků a obchodníků. Právě tehdy se pečivo rozdávalo jako symbol hojnosti a dobré úrody, a hnětýnky k tomu neodmyslitelně patřily.

Recept na prácheňské hnětýnky krok za krokem

Ingredience potřebné k přípravě Havlovek

  • 1,2 kg hladké mouky
  • 8 žloutků
  • 560 g másla
  • 280 g cukru-moučky
  • vanilkový cukr
  • citrónová šťáva a kůra
  • trošku mléka nebo smetany ke šlehání – dle potřeby

Postup na přípravu hnětýnek

1. Z ingrediencí vypracujeme těsto, z kterého vykrajujeme tvary, většinou kytičky minimálně 1 cm vysoké.

2. Upečeme v troubě na plechu vystlaném pečícím papírem do zlatova.

Obrázek receptu na Hnětýnky, nebo Havlovky pečené ve svátek Havelského posvícení
Foto: cooky.cz, Recept na Hnětýnky – Koláčky pečeme v troubě do zlatova.

3. Vychlazené polijeme citrónovou polevou a zdobíme barevnými bonbóny nebo sypáním určeným ke zdobení.

Zvyky

V každém regionu jsou polévány a zdobeny trochu jinak, někdy je to poleva citrónová, ale někdy taky čokoládová. Někde jsou vykrajovaná jednoduchá kolečka, někde zase květinky, nebo dokonce se těsto peče ve formičkách, někde se používá ke zdobení ovoce, někde zase bonbóny typu lentilek, nebo dokonce růžičky z marcipánu.

Obrázek receptu na linecký mřížkový koláč.

Linecký mřížkový koláč – klasika, co nezklame

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest