Honzovy buchty mají kořeny v české lidové kuchyni a jejich původ sahá až do venkovských oblastí. Tento sladký pokrm vznikl jako jednoduchý, ale chutný způsob, jak využít dostupné suroviny a potěšit své blízké při oslavách a svátcích. Jejich dokonalost je v jednoduchosti přípravy. Základní recept vyžaduje jen několik běžných surovin.
Nevím proč, ale tomuto sladkému pokrmu jsem se vždy vyhýbala. Tím myslím, ne v konzumaci, ale v jejich přípravě. Domnívala jsem se, že to bude náročné sladké jídlo a opak je pravdou. Jakmile člověk ví, jak na kynuté těsto, které není žádný těžký oříšek, jde vše jak po másle. Pamatuji si, že kdysi jako středoškolačka jsem je dělala a hrozně mi to nešlo, tvaroh mi vytékal apod. No byla to hrozná piplačka a od té doby vzniknul můj blok k těmto buchtám. Nikdy jsem neměla blok na konzumaci, ale na výrobu ano. Po letech praxe a zkušeností v kuchyni jsem se k tomuto receptu vrátila a už vím, že je budu připravovat doma pravidelně.
Buchty se krásně povedly, nic nevytékalo, těsto bylo krásně pevné, tak se s ním hezky pracovalo. Zkrátka jsem dozrála k tomu, že tyto buchty budu moc již připravovat pravidelně. Pokud máte kuchyňského robota jako já, tak to jde raz dva.
Buchty můžete plnit různými náplněmi od tvarohové, makové, povidlové a další. Vše záleží na vaší kreativitě a fantazii.
Recept na Honzovy buchty
Potřebné suroviny na těsto:
- 30 g droždí
- 60 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- kůra z jednoho citrónu
- 1 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
- 1 vejce
- 250g měkkého tvarohu v alobalu
- Citronová kůra
- Sáček vanilkového cukru
- 15g cukru
Na závěr:
- 60 g rozpuštěného másla na potření po upečení + 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na pocukrování
Postup přípravy:
1. Nejprve si připravíme ze surovin těsto: do vlažného mléka nadrolíme droždí, přidáme cukr. Zamícháme a necháme zaktivovat kvásek. Poté přidáme mouku, rum, máslo, žloutek a kůru z citronu. Ze surovin vypracujeme krásné pevné těsto, které necháme kynout na teplém místě, cca 90 minut.
2. Mezitím co těsto kyne, připravíme si náplň. Do misky dáme okapaný tvaroh z alobalu, přidáme vejce, cukry a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme.
3. Když je těsto krásně vykynuté (zvětší svůj objem cca 1,5 krát). Rozdělíme si těsto na stejné části a jdeme tvarovat buchty. Jednotlivé kousky si rozválíme na placku, do středu placky umístíme náplň a zabalíme.
4. Spojem dolů klademe jednotlivé buchty do vymazaného pekáče. Pekáč vymažeme ideálně máslem.

Honzíkovy péřově nadýchané buchty – konečně ty pravé
5. Takto připravené buchty necháme ještě 20 minut kynout a poté je dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 25 minut. Teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Honzovy buchty z celozrnné mouky: verze, která Vás nadchne!
6. Jako poslední krok je pomoučnění buchet a můžeme je podávat. Buchty jsou dobré, jak teplé, tak studené.
Dobrou chuť.

Kynuté buchty se švestkovými povidly
Video recept na české Honzovy buchty
Zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI