Tradiční české jídlo s hlubokými kořeny v české historii. Pokrm oblíbený zejména venkovany vždy patřil k typických jídlům, která se podávala během svátečních dnů, zejména na Štědrý den. Přestože je jídlo velmi jednoduché, chutná nadstandardně. Kombinace zdravé ječné krupice s lesními houbami a aromatickým kořením vyčnívá nad ostatními pokrmy. Takže pokud patříte mezi vášnivé houbaře a milovníky tradiční české kuchyně, houbového Kubu v žádném případě neopomeňte!
Díky levným a dostupným surovinám použitým v receptu se houbový Kuba rychle rozšířil po celém českém a moravském území. Zároveň Kuba skvěle reprezentuje zástupce postních jídel, jelikož se v něm nenachází maso. Autentická chuť v posledních letech způsobila návrat na naše talíře. Připomíná nám dřívější časy a kouzlo vaření na venkově.
Recept na houbového Kubu
Délka přípravy 30 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 1 a 1/3 hrnku perličkového ječmene
- 7 hrstí sušených lesních hub
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo másla
- 1/2 lžíce sušené majoránky
- 1,5 lžičky soli
Postup přípravy
1. V hrnci přivedeme k varu houby zalité vodou a poté na mírném ohni vaříme 10 minut.
2. Hotové houby odstavíme, scedíme a necháme vychladnout.
3. Poté houby nakrájíme na větší kousky a vývar z hub si prozatím necháme.
4. V osolené vodě uvaříme podle návodu na obalu ječmen s tím, že část potřebné vody zaměníme právě za houbový vývar.
5. Z uvařeného ječmene odstraníme nadbytečnou vodu a poté si nakrájíme oloupané cibule najemno.
6. V hlubší pánvi rozpálíme sádlo a orestujeme si na něm cibuli dozlatova.
7. Poté přidáme uvařený ječmen, houby a prolisujeme k nim česnek.
8. Ochutíme majoránkou a osolíme, poté vymažeme plech nebo zapékací mísu sádlem nebo máslem.
9. Houbovou směs rovnoměrně uhladíme do zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
10. Pečeme 20 minut odkryté dozlatova.
Podávání Kuby
V každém regionu ČR se podává Kuba trochu jinak. Někde pouze s kyselými okurkami, jinde zase s kysaným zelím. Hotového Kubu můžete posypat čerstvou petrželkou.
Pokud vám Kuba zbyde, lze ho skvěle zamrazit na později. Vydrží takto asi 3 měsíce bez problému.
Perličkový ječmen
Perličkový ječmen je druh ječmene, který prošel procesem odstranění vnější slupky a části otrub. Tím vzniká hladké a lesklé zrno. Perličkový ječme je po uvaření příjemně měkký a velmi vhodný pro Kubu.