Tradiční české jídlo s hlubokými kořeny v české historii. Pokrm oblíbený zejména venkovany vždy patřil k typických jídlům, která se podávala během svátečních dnů, zejména na Štědrý den. Přestože je jídlo velmi jednoduché, chutná nadstandardně. Kombinace zdravé ječné krupice s lesními houbami a aromatickým kořením vyčnívá nad ostatními pokrmy. Takže pokud patříte mezi vášnivé houbaře a milovníky tradiční české kuchyně, houbového Kubu v žádném případě neopomeňte!

Díky levným a dostupným surovinám použitým v receptu se houbový Kuba rychle rozšířil po celém českém a moravském území. Zároveň Kuba skvěle reprezentuje zástupce postních jídel, jelikož se v něm nenachází maso. Autentická chuť v posledních letech způsobila návrat na naše talíře. Připomíná nám dřívější časy a kouzlo vaření na venkově.

Recept na houbového Kubu

Délka přípravy 30 minut, délka vaření 20 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 1 a 1/3 hrnku perličkového ječmene
  • 7 hrstí sušených lesních hub
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo másla
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • 1,5 lžičky soli

Postup přípravy

1. V hrnci přivedeme k varu houby zalité vodou a poté na mírném ohni vaříme 10 minut.

Uvaříme houby.
Uvaříme houby.

2. Hotové houby odstavíme, scedíme a necháme vychladnout.

3. Poté houby nakrájíme na větší kousky a vývar z hub si prozatím necháme.

Houby nakrájíme nahrubo.
Houby nakrájíme nahrubo.

4. V osolené vodě uvaříme podle návodu na obalu ječmen s tím, že část potřebné vody zaměníme právě za houbový vývar.

5. Z uvařeného ječmene odstraníme nadbytečnou vodu a poté si nakrájíme oloupané cibule najemno.

6. V hlubší pánvi rozpálíme sádlo a orestujeme si na něm cibuli dozlatova.

7. Poté přidáme uvařený ječmen, houby a prolisujeme k nim česnek.

8. Ochutíme majoránkou a osolíme, poté vymažeme plech nebo zapékací mísu sádlem nebo máslem.

Přidáme majoránku a sůl.
Přidáme majoránku a sůl.

9. Houbovou směs rovnoměrně uhladíme do zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

10. Pečeme 20 minut odkryté dozlatova.

Český houbový Kuba.
Český houbový Kuba.

Podávání Kuby

V každém regionu ČR se podává Kuba trochu jinak. Někde pouze s kyselými okurkami, jinde zase s kysaným zelím. Hotového Kubu můžete posypat čerstvou petrželkou.

Pokud vám Kuba zbyde, lze ho skvěle zamrazit na později. Vydrží takto asi 3 měsíce bez problému.

Perličkový ječmen

Perličkový ječmen je druh ječmene, který prošel procesem odstranění vnější slupky a části otrub. Tím vzniká hladké a lesklé zrno. Perličkový ječme je po uvaření příjemně měkký a velmi vhodný pro Kubu.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest