Polévky patří k naprostému základu české kuchyně a správný oběd by ji měl obsahovat. Bohužel ne vždy máme na polévku čas, ale na tuto si ho rozhodně udělejte. Králičí polévka s houskou je ikonou sytosti a výživnosti. Tento zajímavý recept odkazuje na naše předky, protože králíci byli v minulosti mnohem více konzumovaní, než je tomu dnes.

Navíc v dřívějších dobách nebyly polévky pouhým tekutým předkrmem, ale i způsobem, jak využít všechny suroviny, které měli k dispozici. Jelikož králičí maso a kosti tvoří základ naší polévky, můžeme předpokládat, že polévka bude dietní, plná bílkovin a dobře stravitelná. Takové je přesně totiž králičí maso.

Recept na houskovou králičí polévku

Ingredience pro přípravu

  • 400 g králičího předku
  • 150 g králičích kostí
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 malá cibule
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • větvička libečku
  • malý svazeček petrželky
  • 100 g másla
  • 1 houska
  • trochu mléka
  • 2 žloutky
  • pažitka

Postup přípravy králičí polévky

1. Králičí předek a kosti vložíme do hrnce, osolíme, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, cibuli, libeček a petrželku.

2. Zalijeme vodou a uvaříme do měkka.

3. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme nadrobno.

4. Housku nakrájíme na malé kostičky, zalijeme trochou mléka a necháme nasáknout.

Recept na pečeného králíka

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem

5. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nasáklou housku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nebude lepit ke stěnám nádoby.

6. Zalijeme scezeným vývarem, dobře rozšleháme, ale již nevaříme.

7. Pro zjemnění přidáme žloutky, které zašleháme do již odstavené polévky postupně, aby se nesrazily.

8. Podle potřeby dochutíme solí a přidáme nasekanou pažitku nebo petrželku.

Králičí polévka.
Foto: freepik.com, Králičí polévka.

Králík dříve a dnes

Králík má v českých domácnostech dlouhou historii. Dříve byl běžnou součástí vesnic a králikáren, které měli místní na dvorku. Jeho maso se považovalo za cenově dostupnou alternativu k hovězímu či vepřovému. Vývar z králičích kostí má jemnou, ale výraznou chuť a je ideální na lehké, ale přitom syté polévky. Dnes již bohužel králík na českých talířích není tak běžný, setkat se s ním ale můžete a samozřejmě ho snadno zakoupíte v supermarketu i řeznictví.

Obrázek receptu na králíka na smetaně s houbami.

Králík na smetaně s houbami: Tradiční lahůdka s nádechem lesa

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest