Žemlovka, lidově nazývaná i zemlbába se peče jako hlavní jídlo, já osobně sladká jídla k obědu či večeři obyčejně nemusím, ale žemlovka je jedno z jídel, které mně nevadí. Většinou nebývá přeslazená a když je kvalitně udělaná může v menším množství posloužit i jako dezert například ke kafíčku. Žemlovka je některými lidmi milovaná ale některými zase nenáviděná, to jen co znám z doslechu a vyprávění některých osob o žemlovce.

Samozřejmě není žemlovka jako žemlovka, mnozí z nás si pamatují tu suchou nechutnou žemlovku ze školních jídelen, možná proto celý svůj další život tento pokrm nesnáší. Ale světe div se zrovna před pár dní jse měla žemlovku ze školní jídelny jedné nejmenované školy v Praze a byla jsem opravdu mile překvapena. Téměř žádné pečivo, spoustya tvarohu a jablek. No, myslím, že školní jídelny nejsou to, co bývaly, ale tentokrát v dobrém slova smyslu. Tak ale pojďme na tu naši. Domácí dle našeho receptu bude určitě ještě lepší.

Recept na Žemlovku s tvarohem a smaženými jablíčky

Ingredience na přípravu

  • 8 jablek
  • 8 rohlíků
  • 7,5 dl mléka
  • 120 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 tučné tvarohy (500 g)
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g rozinek
  • máslo na vymazání pekáče
  • rum a skořice dle chuti
Recept: Housková stařenka se sněhovou kapuckou: Žemlovka s tvarohem a smaženými jablíčky
Žemlovka s tvarohem a smaženými jablíčky

Postup

1. Rozinky si namočíme do rumu (pro děti do vody).

2. V misce rozmícháme tvaroh, 40 g předem rozpuštěného másla a moučkový cukr.

3. Jablíčka si oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Na pánvi na zbytku másla jablíčka restujeme z obou stran, za posypání krupicovým cukrem kvůli karamelizaci.

4. Rohlíky nakrájíme na kolečka tlusté cca 1 cm a máčíme je v mléčné směsi připravené z mléka, vajec, cukru a vanilky.

Rohlíkynamočíme v mléčné směsi.
Rohlíky namočíme v mléčné směsi.

5. Když jsou rohlíky nasáknuté mléčnou směsí narovnáme je do pekáče vymazaného máslem.

6. Na vrstvu rohlíků navrstvíme orestovaná jablíčka, která poprášíme skořicí a posypeme slitými rozinkami. Na jablíčka narovnáme další vrstvu namočených rohlíků.

Poklademe smaženýmii jablíčky a rozinkami.
Poklademe smaženými jablíčky a rozinkami.

7. Na vrstvu rohlíků natřeme tvarohovou směs a znovu položíme vrstvu namočených rohlíků.

8. Povrch poklademe zbytky másla, aby byl povrch žemlovky křupavý.

Pečeme v troubě cca 30 minut než žemlovka chytne zlatavou barvu a posypeme moučkovým cukrem.

Tipy k podávání

Žemlovku podáváme teplou, hodí se na ní kopeček zakysané smetany. Můžeme jí připravit i s vrstvou sněhu na povrchu, který natřeme pět minut před dopečením.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest