Jakmile v gastronomii slyšíme pojem divočák, mnohým z nás se vybaví pomalu dušené maso s nádechem jalovce a kořenové zeleniny. Ale co si budeme povídat, ne vždy máme po ruce zvěřinu, že? S tímto bezvadným receptem si připravíme lahodné hovězí maso, které věrně napodobí ragú z divočáka – a to vše z běžně dostupných surovin. Brokolicové placičky celému pokrmu dodávají skvělou chuť i nutriční hodnotu.

Možná vás napadlo, že knedlíky jsou přece ke zvěřině oblíbenější příloha! Ovšem v tomto případě placky z brokolicové kaše vnesou do jídla svěží a lehký prvek. Vyváží vlastně vcelku hutnou omáčku a vytvoří zajímavý kontrast. Brokolice je koneckonců plná vitamínů. Velmi doporučuji uvařit hovězí podle tohoto receptu, protože získáte zvěřinovou chuť bez nutnosti shánět maso z divočáka!

Recept na hovězí á la divočák s brokolicovými plackami

Ingredience pro přípravu

  • hovězí kýta
  • sůl a pepř
  • olej
  • slanina
  • šalotka
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • česnek
  • jablko
  • pár kuliček jalovce
  • koření na zvěřinu
  • záklecht
  • 1 panák koňaku
  • sterilované houby Nameko
  • plátek másla
  • placky z brokolicové kaše

Postup přípravy

1. Kýtu nakrájíme na plátky a ty naklepeme, osolíme a opepříme.

2. Zatáhneme je v pánvi na oleji a přidáme k nim nakrájenou slaninu, šalotku, mrkev, řapíkatý celer, česnek, jablko a pár kuliček jalovce.

3. Vše spolu orestujeme, ochutíme zvěřinovým kořením a podlijeme vodou.

Vše spolu orestujeme.
Foto: cooky.cz, Vše spolu orestujeme.

4. Dusíme v remosce asi 1 hodinu a 30 minut, ale můžeme samozřejmě i v normálním hrnci s pokličkou.

5. Přibližně po hodině dušení vmícháme záklecht a asi 10 minut před koncem přilijeme panáka koňaku a přidáme sterilované houby Nameko.

6. Jakmile je jídlo hotové, necháme v něm rozpustit plátem másla a podáváme s plackami z brokolicové kaše.

Obrázek receptu na Slavné kančí se šípkovou.

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek

Slavnostní pokrm

S velkým sebevědomím si dovoluji říci, že toto jídlo můžeme s přehledem podávat v slavnostní den, kdy chceme na hosty zapůsobit. Na stole vypadá dobře, krásně provoní celou místnost a trochu extravagantní pojetí s brokolicovými plackami zaujme i náročné jedlíky.

Houby Nameko?

Drobné, oranžovo-hnědé a jedlé houby, které pochází z Asie. Jsou velmi oblíbené v japonské kuchyni, kde jsou vlemi hojně využívány v polévkách a dušených jídlech.

Jejich typicky lepkavý povrch pomáhá zahušťovat omáčky, takže se často obejdete bez škrobu. Houby Nameko jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu.

Hovězí na česneku s receptem a postupem přípravy

Hovězí na česneku – tradiční česká specialita, kterou jsem připravila v moderní verzi s bramborovými noky a hráškem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest