Hraběnčiny řezy s jablky nebo jiným ovocem, představují klasický dezert na plech českých hospodyněk. Je to takový typický recept předávaný z ruky do ruky a má v sobě něco „aristokratického“. Tradičně se řezy totiž připravují z hladké nebo polohrubé mouky, avšak v této modernější verzi přichází menší, zato zdravější odklon od původní předlohy. Základ těsto tvoří totiž celozrnná mouka, díky které má dezert rustikálnější chuť.
Hraběnčiny řezy jsou také výborným způsobem, jak můžeme zužitkovat přebytek jablek ze zahrady, pokud už máme štrúdlů plné zuby. Z celozrnné mouky navíc těsto nikdy nebude úplně stejné jako z klasické hladké, je trochu drobivější a velmi chutné.
Recept na hraběnčiny řezy
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 3 vejce
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 kypřící prášek
- 150 g třtinového cukru
- 250 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 6 větších jablek
- 2 lžičky skořice
- 100 g rozinek
- 50 g moučkového cukru
Postup přípravy hraběnčiných řezů s jablky a rozinkami
1. Nejdříve prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a se 100 g třtinového cukru.
2. Přidáme změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto.
3. Třetinu těsta dáme ztuhnout do lednice a zbytek vyválíme na tenký plát.
4. Vyválené těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Hraběnčiny řezy: tradiční skvost české kuchyně
5. Ořechy si nahrubo nasekáme a omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
6. Jablka promícháme se zbytkem cukru a jablečnou směs naneseme na těsto v plechu.
7. Posypeme skořicí, rozinkami a ořechy.
8. Z bílků vyšleháme s moučkovým cukrem pěnu, kterou rozetřeme na jablka.
9. Zbytek těsta nastrouháme na sněhovou vrstvu a vložíme do předehřáté trouby na 185°C.
10. Pečeme dozlatova asi 45 minut a necháme vychladnout.
Závěrem
jste-li milovníci jablečných dezertů, které vyčnívají chutí a jsou přitom jednoduché na přípravu, toto je váš recept! Celý jablečný chuťový profil zjemní sníh z bílků a už při prvním soustu nabudete dojmu, že to není obyčejný koláč.

Švestkové hraběnčiny řezy – šťavnatá obměna klasiky
pozn.: částečně upraveno AI