Hrnkové knedlíky nemají v žádném případě poukazovat na lenost kuchaře, spíše na jeho efektivní využití času. Pokud je totiž připravíte tímto snadným způsobem v hrnku nebo formičce, nejen že si ušetříte spoustu času, ale také práci. Místo složitého tvarování těsta ho prostě jen vložíte do nádoby a uvaříte. Celý tento nápad je neuvěřitelně praktický a čím dál oblíbenější. Navíc takto připravené knedlíky skvěle drží tvar po vyklopení a připomínají měkké bochánky.
Pokud vás napadlo, že by naše poctivé babičky nikdy takto knedlíky nepřipravovaly, tak jste na omylu. Nejde o žádný moderní vynález, hospodyně je takto vařily hrníčkové knedlíky již v dobách, kdy bylo běžné vařit v pecích nebo na kamnech.
Recept na hrnkové knedlíky
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 2 rohlíky
- 1/2 lžičky soli
- olej na vymazání hrnků
Postup přípravy knedlíků z hrnečku
1. Do mísy dáme hrnek mouky, sůl, nakrájené rohlíky, 2 žloutky a zalijeme mlékem.
2. Promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků.
3. Hrnky vymažeme olejem, naplníme těstem do 3/4 , hrnky dáme do hrnce a nalijeme do něj vodu tak, aby sahala do poloviny oušek.
4. Přiklopíme pokličkou a jakmile se voda začne vařit, vaříme 30 minut.
Tipy a zajímavosti

Domácí kynuté knedlíky – snadná příprava na páře nebo ve vodě
Lze je připravit naslano i na sladko, stačí přidat třeba nakrájené švestky nebo riznky.
Mnoho lidí do nich přidává přes noc usušené housky nebo rohlíky, což je skvělý způsob, jak zpracovat starší pečivo.
Dají se připravit i bez vajec či mléka, pokud hledáte úspornější nebo rostlinnou variantu.
Knedlíky snadno z hrnečků vyndáte za pomocí nože a nezapomeňte hrneček před přípravou vymazat.

Houskový knedlík připravený za pomoci hrnečku
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI