Pamatuji si, jak jsem si poprvé zamilovala tenhle koncept – recept, který je tak jednoduchý, že na něj stačí jen hrníček a lžíce, ale přitom vypadá tak elegantně a složitě, že by se hodil do cukrárny. Když jsem poprvé uviděla ten koláč s hruškami vyskládanými do tvaru květu, okamžitě jsem věděla, že to musím vyzkoušet. Mám ráda hrušky hlavně proto, jak se skvěle snoubí s teplým kořením, ať už je to skořice nebo hřebíček. Přidala jsem dokonce i trochu zázvoru, protože mi připomíná chuť hruškového kompotu od babičky. Těsto na hrníčkovou buchtu je navíc takřka nezničitelné a funguje dokonce i v bezlepkové verzi, když se přidá bílý jogurt. Je to prostě dokonalá rychlovka, která ale na stole vypadá slavnostně.

Tajemství tohoto koláče tkví v precizním krájení hrušek a v tom, že se koláč potírá máslem a javorovým sirupem ke konci pečení. Ten sirup se s máslem krásně rozteče po povrchu a karamelizuje, což dá hruškám nádherně lesklý finiš a sladkost. Abych zajistila extra vláčnost, přidávám do těsta kousek víc oleje, než je půl hrnku. Můj tip zní: Před pečením můžete hrušky v míse jemně promíchat s citrónovou šťávou a trochou skořice. Citrónová šťáva zajistí, že nezhnědnou, a skořice podtrhne kořeněnou chuť celého koláče.

Recept na vláčný hrníčkový koláč s hruškami

Tento koláčový recept je ideální pro běžnou kulatou koláčovou formu o průměru 24 až 26 centimetrů a vystačí pro 8 až 10 porcí. Celková doba aktivní práce je velmi krátká, asi 15 minut, a pečení v troubě zabere přibližně 30 minut.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 15 minut
  • Pečení: přibližně 30 minut
  • Teplota pečení: 175 stupňů
  • Počet porcí: 8 až 10 porcí

Ingredience k přípravě hruškového koláče

Suroviny na těsto

  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 1/2 hrníčku krystalového cukru
  • 1 menší vejce
  • 1/2 hrníčku mléka
  • 1/3 hrníčku oleje (lze dát i o trochu více)
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • koření do kompotu dle chuti (mletý hřebíčekskořicezázvorkardamom nebo badyán)

Suroviny na náplň a dokončení

  • 2 až 3 středně velké hrušky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce másla (na potření)
  • na vymazání formy: máslo a hrubá mouka

Postup při přípravě hruškového koláče s podzimním kořením

Příprava formy a předehřátí trouby:

1. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Koláčovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

2. Ujistěte se, že je forma pokryta moukou rovnoměrně, zejména v záhybech, aby se koláč nepřilepil.

Příprava a míchání těsta:

3. Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience: 1 hrníček polohrubé mouky1/2 hrníčku cukrušpetku soli a 1/2 balíčku prášku do pečiva.

4. Přidejte také koření, které chcete – například půl lžičky skořicečtvrt lžičky hřebíčku a špetku zázvoru.

5. Do suché směsi přidejte tekuté přísady: 1 menší vejce1/2 hrníčku mléka a 1/3 hrníčku oleje.

6. Je dobré dát oleje raději trochu víc než jen čtvrt hrnku, aby bylo těsto extra vláčné. Vše promíchejte metličkou, dokud se ingredience nespojí v hladké lité těsto.

7. Míchejte jen krátce, aby se neaktivoval lepek.

8. Těsto nalijte do připravené koláčové formy.

Obrázek k receptu na hruškový koláč

Voňavý hruškový koláč se zakysanou smetanou a kokosovou krustou. Sametové potěšení na výborném křehkém těstě

Aranžování hrušek:

9. Oloupejte 2 až 3 hrušky. Překrojte je na poloviny a odstraňte jádřince. Každou polovinu nakrájejte na velmi tenké plátky. Čím tenčí, tím lépe se propečou a budou pružné.

10. Plátky hrušek klaďte na povrch těsta. Začněte na vnějším okraji formy a pokládejte je do kruhu, těsně vedle sebe, tak, aby se částečně překrývaly a tvořily efekt květu.

11. Pokračujte směrem ke středu, dokud není celá plocha pokryta.

Pečení a potírání:

12. Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut při 175 stupních.

13. Asi 10 minut před koncem pečení si připravte zálivku: rozpusťte 1 lžíci másla a smíchejte ji se 2 lžícemi javorového sirupu.

14. Koláč opatrně vyjměte z trouby a pomocí silikonové mašlovačky celý povrch, včetně hrušek, rovnoměrně a důkladně potřete připravenou směsí.

15. Vraťte koláč do trouby a dopečte po zbývající dobu, dokud nezezlátne. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout ve formě.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

Tipy redakce:

  • Bezlepková varianta: Pro bezlepkovou verzi nahraďte polohrubou mouku bezlepkovou směsí a přidejte asi půl kelímku bílého jogurtu. Jogurt zajistí potřebnou vlhkost.
  • Intenzivní vůně: Pro hlubší kořeněnou vůni přidejte do těsta špetku mletého kardamomu nebo badyánu. Toto koření se výborně hodí k hruškám.
  • Test špejlí: Správně propečené těsto poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli. Měla by být po vytažení čistá a suchá.
  • Karamelizace: Javorový sirup se s máslem ke konci pečení krásně karamelizuje a vytvoří na povrchu koláče lesklou glazuru. Potírejte rovnoměrně po celé ploše.
Hruškový frgál s náplní ze sušených hrušek na kamnech

Pravý hruškový frgál, kde se hrušky do náplně nejdříve suší. Rumová poleva a máslová drobenka tomu dávají valašskou korunu

Obrázek k receptu na tartaletky s limetkovým krémem

Omrzely vás klasické zákusky a chcete něco moderního a elegantního na oslavu? Zkuste limetkové tartaletky s ovocem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest