Tento elegantní hruškový koláč je inspirován klasickou francouzskou cukrařinou a spojuje jemné piškotové těsto se šťavnatými hruškami a úžasnou karamelovou polevou. Výsledkem je dezert, který okouzlí svou jednoduchostí i rafinovanou chutí.

Hrušky patří mezi nejoblíbenější ovoce francouzské kuchyně a jejich sladká, jemná chuť dokonale harmonizuje s máslem a vejci. Zajímavostí je, že ve Francii se hrušky často pečou právě v podobě koláčů zvaných „gâteau aux poires“, které jsou povětšinou kulaté a se podávají jak při rodinných oslavách, tak v prémiových cukrárnách.

Recept na francouzský hruškový koláč s karamelovou polevou

Délka pečení v troubě zhruba 50 minut.

Ingredience na těsto

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 4 hrušky
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Suroviny na polití

  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • skořice dle chuti

Postup přípravy hruškového koláče

1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny.

2. Postupně přidáme mléko, prosetou mouku, olej a kypřicí prášek.

3. Umícháme hladké těsto bez hrudek.

4. Hrušky oloupeme a nakrájíme na rovnoměrné plátky silné asi 3 až 4 mm.

5. Do formy (ideálně o průměru 24 cm) vložíme pečicí papír.

6. Nalijeme polovinu těsta, rovnoměrně rozložíme plátky hrušek a zalijeme zbylým těstem.

7. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.

8. Během pečení rozpustíme máslo, smícháme s vejcem, cukrem a skořicí podle chuti.

9. Koláč vytáhneme, hustě propícháme vidličkou a polijeme připravenou směsí.

Obrázek receptu na Sladko-slaný duet neboli hruška v modrém

Hruška v modrém sýru: Nivové krekry s karamelizovanou hruškou jsou neodolatelné

10. Pečeme dalších 20 minut.

11. Necháme koláč vychladnout ve formě alespoň 15 minut.

Tipy redakce

  • Výběr hrušek: Použijte hrušky středně zralé, které si při pečení zachovají tvar. Ideální jsou odrůdy Konference nebo Williamsova.
  • Propichování těsta: Propichujte koláč opravdu důkladně – poleva tak lépe pronikne do těsta a vytvoří charakteristickou vlhkou texturu.
  • Servírování: Koláč chutná nejlépe vlažný, můžete ho doplnit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
  • Uchovávání: Koláč vydrží zakrytý v lednici až 3 dny, před podáváním ho můžete krátce prohřát v troubě.
Obrázek receptu na Švédský drobenkový koláč s tvarohem Smulpaj

Švédský drobenkový koláč s tvarohem. Rychlá příprava ze suché sypké směsi

Obrázek receptu na Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek

Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest