Tento elegantní hruškový koláč je inspirován klasickou francouzskou cukrařinou a spojuje jemné piškotové těsto se šťavnatými hruškami a úžasnou karamelovou polevou. Výsledkem je dezert, který okouzlí svou jednoduchostí i rafinovanou chutí.
Hrušky patří mezi nejoblíbenější ovoce francouzské kuchyně a jejich sladká, jemná chuť dokonale harmonizuje s máslem a vejci. Zajímavostí je, že ve Francii se hrušky často pečou právě v podobě koláčů zvaných „gâteau aux poires“, které jsou povětšinou kulaté a se podávají jak při rodinných oslavách, tak v prémiových cukrárnách.
Recept na francouzský hruškový koláč s karamelovou polevou
Délka pečení v troubě zhruba 50 minut.
Ingredience na těsto
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 4 hrušky
- 2 lžičky kypřicího prášku
Suroviny na polití
- 80 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- skořice dle chuti
Postup přípravy hruškového koláče
1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny.
2. Postupně přidáme mléko, prosetou mouku, olej a kypřicí prášek.
3. Umícháme hladké těsto bez hrudek.
4. Hrušky oloupeme a nakrájíme na rovnoměrné plátky silné asi 3 až 4 mm.
5. Do formy (ideálně o průměru 24 cm) vložíme pečicí papír.
6. Nalijeme polovinu těsta, rovnoměrně rozložíme plátky hrušek a zalijeme zbylým těstem.
7. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.
8. Během pečení rozpustíme máslo, smícháme s vejcem, cukrem a skořicí podle chuti.
9. Koláč vytáhneme, hustě propícháme vidličkou a polijeme připravenou směsí.

Hruška v modrém sýru: Nivové krekry s karamelizovanou hruškou jsou neodolatelné
10. Pečeme dalších 20 minut.
11. Necháme koláč vychladnout ve formě alespoň 15 minut.
Tipy redakce
- Výběr hrušek: Použijte hrušky středně zralé, které si při pečení zachovají tvar. Ideální jsou odrůdy Konference nebo Williamsova.
- Propichování těsta: Propichujte koláč opravdu důkladně – poleva tak lépe pronikne do těsta a vytvoří charakteristickou vlhkou texturu.
- Servírování: Koláč chutná nejlépe vlažný, můžete ho doplnit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
- Uchovávání: Koláč vydrží zakrytý v lednici až 3 dny, před podáváním ho můžete krátce prohřát v troubě.

Švédský drobenkový koláč s tvarohem. Rychlá příprava ze suché sypké směsi

Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková