Asi už jsem vše podstatné práskla v nadpisu. Dnes budeme jíst zdravě! Připravíme si hustou zeleninovou polévku plnou užitečných vitamínů. Tyto polévky vařím rodině nejčastěji k večeři na podzim a na jaře. Proč zrovna v těchto obdobích? Protože právě podzim a jaro jsou známé svými „únavami“. Naše těla jsou vyčerpaná a potřebují doplnit živiny, zasytit a prohřát. A k tomu je tato polévka jako stvořená.
Když jsem na ni poprvé narazila, moc jsem nevěřila, že bude vážně dobrá. Ale velmi příjemně mě překvapila. Lahůdkové droždí jí dodává šmrnc, můžete ho vyměnit i za parmazán. Pokud nejste vegetariáni nebo vegani, vývar si můžete dopřát kuřecí. Kdo má rád pikantní, dá si do polévky kousek nastrouhaného zázvoru nebo špetku chilli. A když celou polévku ozdobíte hezky křupavými krutony z chleba, nebude se na vás u stolu nikdo zlobit, to si pište.
Recept na hustou polévku ze zelí fenyklu
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 500 g bílého zelí
- 1 ks fenykl (cca 250 g)
- 200 g brambor (cca 2 menší kusy)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce agávového sirupu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička soli (dle chuti)
- ½ lžičky černého pepře (dle chuti)
- 250 ml ovesné smetany
Postup přípravy zeleninové polévky ze zelí a fenyklu
1. Zelí nakrouháme najemno a fenykl nakrájíme nadrobno.
2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme zelí, promícháme a pak fenykl a také promícháme.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce.
4. Zalijeme vývarem a necháme 12 minut vařit.
5. Sejmeme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem.
6. Vrátíme na plotnu a necháme lehce probublávat.
7. V troše smetany rozmícháme lahůdkové droždí a přilijeme do polévky i se zbytkem smetany. Přidáme agávový sirup a hořčici. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s krutony, posypané pepřem.

Neobyčejná rybí polévka z lososa: Finská polévka lohikeitto s lososem je severská kulajda
Recept na skvělé krutony
Místo toustového chleba můžete použít i jiné celozrnné pečivo. Nejlépe krutony půjdou, když nebude úplně čerstvé, klidně použijte starší, pro jiný účel se již nehodící pečivo.
Co potřebujeme
- 4 plátky celozrnného toastového chleba
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka černého pepře
- špetka tymiánu
Postup
1. Toustový chléba nakrájejte na kostičky.
2. Opečte je na pánvi na olivovém oleji ze všech stran dozlatova.
3. Přidejte trochu soli, pepře a tymiánu.

Česnečka je polévková královna. Postaví na nohy a pomůže po kocovině i proti bacilům

Cuketová polévka zahuštěná bramborami s opečenými krutonky a zakysanou smetanou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková