Když jsem byla malá, víkendy u babičky byly ve znamení pečení a vaření. A tyto řezy, které jsou díky pudinku tak trošku speciální, jsem opravdu milovala. Listové těsto, jablka, pudink, a řezy patří k tradičnímu českému víkendovému pečení. Není to žádná supermoderní gastronomie ani složité cukrářské umění, ale jednoduché domácí pečení, které voní pohodou. S těmito řezy mám vždy chuť si uvařit kávu, sednout si někam do pohodlí (pod deku v zimě, na terasu v létě), jen tak se oddávat jejich sladké chuti, a přitom si povídat s rodinou.

Jablečné řezy oceníte, i když vás o víkendu nečekaně přepadne třeba sousedka, která jde náhodou kolem a staví se na kafe. Přece každá dobrá hospodyňka má mít o víkendu pečeno (alespoň u nás na vsi to platí), a běda, jestli ji někdo načape v neděli bez moučníků! Dělám si samozřejmě legraci, tohle klišé je snad dnes již překonané. Ale jestli ve vás doutná touha mít v neděli nějakou sladkou tečku po obědě, zkuste tyto řezy. Nejsou složité, těsto koupíte a postup je tak snadný, že vám s nimi klidně mohou pomáhat děti.

Recept na jablečné řezy s pudinkem z listového těsta

Doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina chlazení

Co potřebujeme

  • 500 g listového těsta
  • 240 g dětských piškotů
  • 1 kg jablek
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti a sladkosti jablek)

Krém

  • 1,2 l mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 ks vejce

Postup přípravy jablečných řezů s pudinkem z listového těsta

1. Těsto rozdělíme na dvě části a každou z nich vyválíme tak, aby se akorát vešla na plech.

2. Jablka nastrouháme, a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Smícháme je se skořicovým cukrem, citronovou šťávou a dosladíme podle potřeby.

3. První plát těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem a poklademe po celém povrchu piškoty. Na piškoty rozprostřeme jablka.

4. Uvaříme hustější pudink z prášků, mléka a cukru. Ten ještě horký natřeme na jablečnou vrstvu.

5. Přikryjeme druhým plátem těsta. Propícháme na několika místech vidličkou, aby měl kam unikat horký vzduch, a potřeme rozkvedlaným vejcem.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 30–35 minut.

Další tipy k jablečným řezům

Příchuť pudinku záleží zcela na tom, co máte rádi. Klidně se pusťte do čokoládového nebo karamelového.

Do jablek můžete přidat trochu rumu nebo rozinek, které předem přes noc namočíte. Skvěle jablka zpestří také hrst mletých vlašských nebo lískových ořechů.

Místo piškotů můžete použít máslové sušenky.

Jako velké finále posypte povrch přes sítko moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na jablečné řezy na plech

Jablečné řezy, které doslova zpívají při krájení: Tradiční recept na jablečné řezy, co se rozplývají na jazyku

Obrázek k receptu na nepečený jablečný dort

Nepečený jablečný dort alias „mokrý pes“

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest