Kdo by nemiloval vůni čerstvě upečeného závinu, která se line celým domem a láká k ochutnání? Dnes se mi stalo, že když jsem dělala jablečný závin, nevyšly mi jablka. Tak jsem hledala ovoce, kterým bych závin doplnila a našla jsem švestky. Musím říct, že tuto kombinaci budu nyní doma dělat častěji, je to zajímavé zpestření klasického jablečného závinu.

Závin je ideální nejen pro ty, kteří si chtějí pochutnat na něčem sladkém, a díky přidaným švestkám je i výjimečný. Moučník se skládá z nastrouhaných jablek, pokrájených švestek, skořice, cukru a samozřejmě listového těsta. Recept můžeme různě modifikovat, můžeme přidat namletý mák či měkký tvaroh. Vyzkoušejte občas udělat závin jinak, než klasicky.

Jaký vy děláte neobvyklý závin? Napište nám vaše tipy, ať se můžeme všichni inspirovat. Děkujeme.

Recept na Jablečný závin se švestkami

Jablečný závin se švestkami
Jablečný závin se švestkami

Potřebné suroviny na jednu nohu závinu:

  • 2-3 jablka nastrouhané najemno (strouhám včetně slupky)
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 6 ks švestek nakrájené na čtvrtky
  • 1 rozválené listové těsto
  • 1 vejce

Postup:

Jablečný závin se švestkami
Jablečný závin se švestkami

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2. Nastrouháme si jablka a nakrájíme švestky. Rozválené těsto si dáme na plech vyložený pečícím papírem. Nyní na těsto dáme na střed jablka a poté na ně položíme švestky. Vše posypeme skořicovým cukrem. Použila jsem celý balíček, neboť švestky byly trošku kyselejší, použijte cukr dle vaší chutě.

3. Poté zabalíme závin a potřeme ho důkladně ze všech stran rozšlehaným vajíčkem.

4. Připravený závin dáme do předehřáté trouby a pečeme 25-30 minut, dokud není vršek závinu krásně zlatavý.

Hotovo, jakmile závin vystydne můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Jablečný závin se švestkami
Jablečný závin se švestkami
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest