Jahodová bublanina s mandlovou moukou je obměna klasického českého receptu na tento koláč, buchtu. Tato verze jahodové bublaniny je výjimečná především pro svoji lehkost a jemnost, kterou mandlová mouka do tohoto dezertu přináší.
Další obměna klasické bublaniny je zde v tom, že se ovoce neklade pouze navrch koláče, ale je i uprostřed. Mandlová mouka dodá krásnou oříškovou chuť a díky této kombinaci je to dokonalý harmonický vztah mezi sladkostí a jemnou texturou. Přidaná citronová kůra v těstu dodá zajímavou kyselost.
Recept na Jahodovou bublaninu z mandlové mouky
Potřebné vybavení
- Trouba
- Dortová forma o velikosti 28 cm
- Mísa
- šlehací metla
- Nůž
- prkýnko
Suroviny
- 700 g čerstvých jahod (polovinu nakrájenou na kostičku, druhou polovinu nakrájenou na čtvrtky)
- 2 ks citronu (nastrouhanou kůru najemno)
- 200 g cukru
- 115 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
- 40 g rostlinného oleje
- 170 ml mléka (pokojové teploty)
- 3 ks vejce (velikosti L)
- 75 g mandlové mouky
- 210 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkové esence
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup
- Očistíme si jahody a nakrájíme jednu polovinu na kostičky a druhou polovinu na čtvrtky.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Horkovzdušnou troubu na 160 stupňů.
- Do větší mísy si zaděláme těsto.
- Nejprve smícháme vejce s cukrem.
- Následně přidáme vanilkovou esenci a mléko, opět promícháme.
- Nyní promícháme suché ingredience, mouku s kypřícím práškem a sodou.
- Suchou směs a mandlovou mouku přidáme do mokré směsi a promícháme.
- Přidáme olej, nastrouhanou citronovou kůru a následně máslo, opět důkladně promícháme.
- Do připravené dortové mísy, vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu těsta.
- Na těsto dáme nakrájené jahody na kostičky.
- Dolijeme druhou polovinu těsta a navrch dáme čtvrtky jahod.
- Nyní dáme bublaninu do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut.
- V průběhu pečení kontrolujeme pomocí špejle, zda je bublanina hotová.
- Jakmile je bublanina hotová, vyndáme ji z trouby a necháme ji na mřížce vychladnout.
- Vychlazenou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme.
- Pokud máte rádi šlehačku nebo zakysanou smetanu, můžete přidat k bublanině při servírování.
- Nechte si chutnat.