5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Bublanina je takový tradiční český moučník, který se připravuje z jednoduchého těsta, do kterého obvykle přidáváme různé druhy ovoce. Já bublaninu sice připravuji celoročně, ale je to spíše letní moučník. Právě díky tomu, že přidáváme ovoce, které zrovna dozrává – nejčastěji třešně, meruňky, švestky, borůvky nebo jahody. Mandlová mouka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Přidává jemnou oříškovou chuť a opravdu hezky voní. Jahodová bublanina s mandlovou moukou je obměna klasického českého receptu na tento moučník. Tato verze jahodové bublaniny je výjimečná především pro svoji lehkost a jemnost, kterou mandlová mouka do moučníku vnáší.

Bublaninu připravujeme na mnoho způsobů – může být pečená ve formě, jako ta moje nebo na plechu. Její těsto se krásně doplňuje s čerstvým ovocem, které při pečení uvolňuje šťávu a dodává vláčnost. Často jí ještě při servírování doplním šlehačkou, zakysankou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Další změna oproti klasické bublanině je zde v tom, že se ovoce neklade pouze navrch koláče, ale je i uprostřed. Mandlová mouka a ovoce vytvoří příjemnou harmonii mezi sladkostí a jemnou texturou. Přidaná citronová kůra v těstu dodá zajímavou kyselost.

Foto: cooky.cz, Recept na nejlepší jahodovou bublaninu z mandlové mouky

Recept na jahodovou bublaninu, která je provoněna mandlovou moukou

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 1 forma
Pečeme Jahodovou bublaninu s mandlovou moukou, uvedené množství je na dortovou formu o velikosti 28 cm. Délka přípravy 20 minut, doba pečení 60 minut

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Dortová forma o velikosti 28 cm
  • Mísa
  • šlehací metla
  • Nůž
  • prkýnko

Suroviny

  • 700 g čerstvých jahod (polovinu nakrájenou na kostičku, druhou polovinu nakrájenou na čtvrtky)
  • 2 ks citronu (nastrouhanou kůru najemno)
  • 200 g cukru
  • 115 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • 40 g rostlinného oleje
  • 170 ml mléka (pokojové teploty)
  • 3 ks vejce (velikosti L)
  • 75 g mandlové mouky
  • 210 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkové esence
  • moučkový cukr (na poprášení)

Postup 

  • Očistíme si jahody a nakrájíme jednu polovinu na kostičky a druhou polovinu na čtvrtky.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Horkovzdušnou troubu na 160 stupňů.
  • Do větší mísy si zaděláme těsto.
  • Nejprve smícháme vejce s cukrem.
  • Následně přidáme vanilkovou esenci a mléko, opět promícháme.
  • Nyní promícháme suché ingredience, mouku s kypřícím práškem a sodou.
  • Suchou směs a mandlovou mouku přidáme do mokré směsi a promícháme.
  • Přidáme olej, nastrouhanou citronovou kůru a následně máslo, opět důkladně promícháme.
  • Do připravené dortové mísy, vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu těsta.
  • Na těsto dáme nakrájené jahody na kostičky.
  • Dolijeme druhou polovinu těsta a navrch dáme čtvrtky jahod.
  • Nyní dáme bublaninu do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut.
  • V průběhu pečení kontrolujeme pomocí špejle, zda je bublanina hotová.
  • Jakmile je bublanina hotová, vyndáme ji z trouby a necháme ji na mřížce vychladnout.
  • Vychlazenou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme.
  • Pokud máte rádi šlehačku nebo zakysanou smetanu, můžete přidat k bublanině při servírování.
  • Nechte si chutnat.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: 150 Kč
Chod: Dezert, Moučníky, Sladké, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bublanina, buchta, citrón, jahodová bublanina, jahody, koláč, mandlová mouka

zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Další recepty na bublaniny:

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest