Bublanina je takový tradiční český moučník, který se připravuje z jednoduchého těsta, do kterého obvykle přidáváme různé druhy ovoce. Já bublaninu sice připravuji celoročně, ale je to spíše letní moučník. Právě díky tomu, že přidáváme ovoce, které zrovna dozrává – nejčastěji třešně, meruňky, švestky, borůvky nebo jahody. Mandlová mouka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Přidává jemnou oříškovou chuť a opravdu hezky voní. Jahodová bublanina s mandlovou moukou je obměna klasického českého receptu na tento moučník. Tato verze jahodové bublaniny je výjimečná především pro svoji lehkost a jemnost, kterou mandlová mouka do moučníku vnáší.
Bublaninu připravujeme na mnoho způsobů – může být pečená ve formě, jako ta moje nebo na plechu. Její těsto se krásně doplňuje s čerstvým ovocem, které při pečení uvolňuje šťávu a dodává vláčnost. Často jí ještě při servírování doplním šlehačkou, zakysankou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Další změna oproti klasické bublanině je zde v tom, že se ovoce neklade pouze navrch koláče, ale je i uprostřed. Mandlová mouka a ovoce vytvoří příjemnou harmonii mezi sladkostí a jemnou texturou. Přidaná citronová kůra v těstu dodá zajímavou kyselost.
Recept na jahodovou bublaninu, která je provoněna mandlovou moukou
Potřebné vybavení
- Trouba
- Dortová forma o velikosti 28 cm
- Mísa
- šlehací metla
- Nůž
- prkýnko
Suroviny
- 700 g čerstvých jahod (polovinu nakrájenou na kostičku, druhou polovinu nakrájenou na čtvrtky)
- 2 ks citronu (nastrouhanou kůru najemno)
- 200 g cukru
- 115 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
- 40 g rostlinného oleje
- 170 ml mléka (pokojové teploty)
- 3 ks vejce (velikosti L)
- 75 g mandlové mouky
- 210 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkové esence
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup
- Očistíme si jahody a nakrájíme jednu polovinu na kostičky a druhou polovinu na čtvrtky.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Horkovzdušnou troubu na 160 stupňů.
- Do větší mísy si zaděláme těsto.
- Nejprve smícháme vejce s cukrem.
- Následně přidáme vanilkovou esenci a mléko, opět promícháme.
- Nyní promícháme suché ingredience, mouku s kypřícím práškem a sodou.
- Suchou směs a mandlovou mouku přidáme do mokré směsi a promícháme.
- Přidáme olej, nastrouhanou citronovou kůru a následně máslo, opět důkladně promícháme.
- Do připravené dortové mísy, vyložené pečícím papírem nalijeme polovinu těsta.
- Na těsto dáme nakrájené jahody na kostičky.
- Dolijeme druhou polovinu těsta a navrch dáme čtvrtky jahod.
- Nyní dáme bublaninu do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut.
- V průběhu pečení kontrolujeme pomocí špejle, zda je bublanina hotová.
- Jakmile je bublanina hotová, vyndáme ji z trouby a necháme ji na mřížce vychladnout.
- Vychlazenou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme.
- Pokud máte rádi šlehačku nebo zakysanou smetanu, můžete přidat k bublanině při servírování.
- Nechte si chutnat.
Video recept
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI
Další recepty na bublaniny:
- Nadýchaná jogurtová bublanina s jahodami a mandlemi
- Jahodová bublanina bez prášku do pečiva
- Vynikající bublanina za 20 minut: Jogurtová buchta s čerstvými jahodami na plech)
- Hrnková tvarohová rychlovka