Domácí příprava bůčku v šunkovaru je skvělým návratem ke kořenům kuchařského řemesla. Bez zbytečné chemie, přidaných konzervantů a složitých postupů si připravíte šťavnatý, voňavý a chutný kus vepřového masa, který můžete podávat jako studený předkrm, součást obložené mísy nebo jako poctivý základ pro chlebíčky. Vepřový bůček díky svému přirozenému obsahu tuku zůstává vláčný a po stlačení v šunkovaru drží krásně pohromadě.

Velkou výhodou je i jednoduchost přípravy, protože maso není třeba dlouze marinovat ani udit, stačí ho osolit, okořenit, případně přidat česnek nebo jiné oblíbené koření a stlačit do formy. Po uvaření a vychlazení vznikne kompaktní šunka, kterou lze snadno krájet a která potěší každého milovníka poctivého domácího jídla. Pokud šunkovar ještě nemáte, možná je právě tento recept na domácí šunku z bůčku tím správným důvodem, proč ho pořídit.

Recept na domácí bůček vařený v šunkovaru

Ingredience na šunku ze šunkovaru

  • 1 kg bůčku
  • 10 g rychlosůl
  • 10 g obyčejná sůl
  • 4 g medu
  • 1 dl vody
  • sušený česnek dle chutí

Postup přípravy bůčku v šunkovaru

1. Bůček umyjeme a krájíme na větší kusy.

2. Ve vodě rozpustíme soli a med a maso v nálevu pořádně prohněteme, až se nálev vsaje do masa.

3. Poté posypeme sušeným česnekem dle chuti a opět prohněteme.

4. Ochucené maso nacpeme do šunkovaru, šunkovar uzavřeme a dáme odležet do lednice na 48 hodin.

Obrázek receptu na Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin
Obrázek receptu na Zlatý, štavnatý a neodolatelně voňavý domácí vepřový bůček

Zlatý, šťavnatý a neodolatelně voňavý domácí vepřový bůček

5. Po dvou dnech dáme do hrnce s vodou a dusíme 2 hodiny při 80 stupních.

Obrázek receptu na Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin
Foto: Renata Malíková, Cooky.cz, Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin

6. Poté dáme šunkovar na 1 hodinu do ledové vody.

7. Poté ho otevřeme a vytáhneme pružinu s masem. Krájíme na plátky.

Obrázek receptu na Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Pružinu s masem vytáhneme a krájíme na plátky, Recept na Domácí bůček vařený v šunkovaru, renesance domácích uzenin

Rady na závěr

  • Pokud máte digitální teploměr, ideální teplota masa uvnitř by měla dosáhnout 72-75 stupňů.
  • Chcete li experimentovat, můžete přidat sušené švestky, bylinky, cibuli nebo sýr.
  • Pro pevnější strukturu přidejte 1-2 lžičky škrobu nebo sušeného mléka.
Obrázek receptu na Poctivou šunku ve skle

Už žádné obchody: Vyzkoušejte domácí šunku vařenou ve skle a nebudete chtít kupovanou

Obrázek receptu na Domácí šunka - chutnější a zdravější alternativa

Vepřovou šunku si snadno vyrobíme i doma s jednoduchou přípravou krok za krokem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest