V České republice guláš zdomácněl natolik, že ho považujeme za „náš“. Jeho kořeny ale sahají do Maďarska, kde si ho pastevci připravovali v kotlíku nad ohněm. I u nás byl a stále je oblíbeným pokrmem trampů, dá se totiž pohodlně připravit i v přírodě. V původní verzi také šlo o jednoduchou směs masa, cibule a koření. Guláš se postupně rozšířil a získal různé podoby.

Pro chuť i pro zdraví

Mysleli jste si, že gulášek se šesti vám přinese pouze blaho v břiše a asi tak hodinového „šlofíčka“? Nikoliv, on má i zdravotní benefity. Kvalitní maso je totiž zdrojem bílkovin a železa, cibule dodává antioxidanty a vitamin C. Zelenina použitá do vývaru (nebo někde i přímo do guláše) zase přináší vlákninu a vitamin D. Také jste už při čtení těchto řádků dostali chuť na dobrý guláš?

Obrázek k receptu: Jako od mistra šéfkuchaře: Tipy na krásně tmavý guláš
Foto: Užívatel RitaE/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Jako od mistra šéfkuchaře: Tipy na krásně tmavý guláš

Jak na guláš, který bude lákat už svou barvou?

Naprostým základem je cibule, a to jak její množství, tak příprava. Dodá pokrmu patřičnou vůni, chuť, hustotu a samozřejmě i barvu. Ideální množství je asi 300–350 g cibule na 1 kg masa. Je potřeba ji osmahnout opravdu důkladně, až bude tmavá, i když pochopitelně nikoliv spálená. Další klíčovou součást představuje maso. To musí být kvalitní, rozhodně by vám nemělo při přípravě plavat ve vodě. Maso nejdříve pečlivě orestujte, aby se zatáhlo a na povrchu ztmavlo. Až poté ho duste.

Kvalitní koření je základ

Dalším důležitým hráčem na cestě k úspěchu je kvalitní mletá paprika. Na koření se nevyplatí šetřit, lépe je koupit dražší, ale kvalitní. Jakmile se maso orestuje, vmíchejte sladkou papriku (skvělá je i uzená). Ihned ucítíte její vůni a uvidíte barvu. Ovšem pozor, podlijte guláš včas, jinak koření zhořkne. Ideální volbou je hovězí vývar, ten dodá masovou chuť, tmavou barvu a příjemné aroma.

Barva a hustota

Máte-li po ruce červené víno, pak, jak by řekla Magdalena Dobromila Rettigová: „Vraž ho tam!“ Nejen zvěřinovému guláši dodá patřičný šmrnc. Alkoholu se nebojte, ten se vypaří. Dalším tipem je rajský protlak, ten přinese nejen barvu, ale i hustotu. Pomalé dušení masa je pro naše čtenáře jistě samozřejmostí. Maso dokonale změkne, šťáva se zredukuje a získá tmavou barvu. Pokud náhodou ne, můžete si pomoci tmavou jíškou nebo chlebem, který i s kůrkou rozmixujete ve food procesoru.

Obrázek receptu Bratislavský guláš, tradiční pokrm trochu jinak

Guláš na bratislavský způsob pohladí chuťové pohárky. Po prvním soustu si ho člověk zamiluje

Obrázek k receptu na gulášovou polévku s mletým masem

Gulášová polévka s mletým masem: Vynikající rychlovka k obědu

Zdroj: Autorský text, Wikipedia

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest