Bramboračka je jedna z nejlepších a nejchutnějších polévek, alespoň dle mně, no není bramboračka jako bramboračka. Jak už to u některých pokrmů bývá, základ je stejný, ale kolik kuchařů, tolik bramboraček. Kdysi bych asi řekla, že čím víc ingrediencí v bramboračce bude, tím bude kvalitnější a chutnější. Ale dnes vím, že to úplně o tom není a že i bramboračka pouze z pár ingrediencí může být výborná a navíc rychlá a snadná.
Bez hub by to ale asi nešlo…také jste toho názoru? Jestli houby čerstvé, sušené či nakládané, ale do bramboračky prostě houby patří. Když si v sezoně nasbíráte například malé hříbky a naložíte je do slaného nálevu, vězte, že určitě vám udělají parádu zrovna v bramboračce. Já miluji houby v jakékoliv podobě a jakkoliv připravené, prostě na všechny způsoby. Ale vždycky jsem je, pokud jich bylo dost, sušila nebo nakládala do octu. Teď vím, že je výborný nápad naložit houbičky i do slaného nálevu, protože ty jsou neutrální a vhodné do jakýchkoliv pokrmů.
Recept na snadnou a rychlou polévku z nakládaných hříbků a brambor
Ingredience na tuto vynikající bramboračku s houbičkami
- 4 brambory
- lžičku sádla
- 1 cibule 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1/2 petržele
- lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, drcený kmín dle chuti
- nakládané hříbky
- houbové koření
- majoránka
- růžový pepř
- jarní cibulka
- 1,5 l vody nebo vývaru
Postup přípravy skvělé bramboračky
1. Na sádle restujeme drobně nakrájenou cibulku do zlatova přidáme drobně nasekaný česnek, poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, restujeme než pustí barvu.
2. Za stálého míchání přisypeme mouku, kterou zasmažíme a zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a naložené houby nakrájené na plátky.

Staročeská bramboračka: Příval chutí a vůní, navíc v zimě zahřeje
3. Polévku ochutíme solí, kmínem, pepřem a houbovým kořením a necháme pomalu vařit do změknutí brambor. Ke konci přidáme majoránku a růžový pepř, polévku dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme drobně nakrájenou zelenou jarní cibulku.
Servírování
S čerstvým pečivem, případně doma upečeným může být chutná a výživná bramboračka i hlavním jídlem, které zasytí.

Nakládané houby v octovém nálevu – do omáček, na chlebíčky dokonalé
pozn.: částečně upraveno AI