Bramboračka je jedna z nejlepších a nejchutnějších polévek, alespoň dle mně, no není bramboračka jako bramboračka. Jak už to u některých pokrmů bývá, základ je stejný, ale kolik kuchařů, tolik bramboraček. Kdysi bych asi řekla, že čím víc ingrediencí v bramboračce bude, tím bude kvalitnější a chutnější. Ale dnes vím, že to úplně o tom není a že i bramboračka pouze z pár ingrediencí může být výborná a navíc rychlá a snadná.

Bez hub by to ale asi nešlo…také jste toho názoru? Jestli houby čerstvé, sušené či nakládané, ale do bramboračky prostě houby patří. Když si v sezoně nasbíráte například malé hříbky a naložíte je do slaného nálevu, vězte, že určitě vám udělají parádu zrovna v bramboračce. Já miluji houby v jakékoliv podobě a jakkoliv připravené, prostě na všechny způsoby. Ale vždycky jsem je, pokud jich bylo dost, sušila nebo nakládala do octu. Teď vím, že je výborný nápad naložit houbičky i do slaného nálevu, protože ty jsou neutrální a vhodné do jakýchkoliv pokrmů.

Recept na snadnou a rychlou polévku z nakládaných hříbků a brambor

Ingredience na tuto vynikající bramboračku s houbičkami

  • 4 brambory
  • lžičku sádla
  • 1 cibule 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1/2 petržele
  • lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, drcený kmín dle chuti
  • nakládané hříbky
  • houbové koření
  • majoránka
  • růžový pepř
  • jarní cibulka
  • 1,5 l vody nebo vývaru

Postup přípravy skvělé bramboračky

1. Na sádle restujeme drobně nakrájenou cibulku do zlatova přidáme drobně nasekaný česnek, poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, restujeme než pustí barvu.

2. Za stálého míchání přisypeme mouku, kterou zasmažíme a zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a naložené houby nakrájené na plátky.

Video recept s postupem na výbornou bramboračku s houbami

Staročeská bramboračka: Příval chutí a vůní, navíc v zimě zahřeje

3. Polévku ochutíme solí, kmínem, pepřem a houbovým kořením a necháme pomalu vařit do změknutí brambor. Ke konci přidáme majoránku a růžový pepř, polévku dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme drobně nakrájenou zelenou jarní cibulku.

Obrázek receptu na Jednoduchou a výbornou bramboračku, jen brambory a hříbky naložené ve slaném nálevu
Foto: cooky.cz, Recept na Jednoduchou a výbornou bramboračku, jen brambory a hříbky naložené ve slaném nálevu

Servírování

S čerstvým pečivem, případně doma upečeným může být chutná a výživná bramboračka i hlavním jídlem, které zasytí.

Obrázek receptu na Nakládané houby v octovém nálevu - do omáček, na chlebíčky dokonalé

Nakládané houby v octovém nálevu – do omáček, na chlebíčky dokonalé

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest