Kdysi se pekly pouze tyhle jednoduché perníčky, žádné potírání žádné zdobení, to přišlo až časem a ti dnes jsou ideální pro všechny, kteří nechtějí trávit čas potíráním, zdobením, nebo čekáním než pečivo změkne. Těsto na ně je rychlé, snadné a výsledkem jsou měkké, voňavé perníčky, které můžete konzumovat ihned po vychladnutí. Díky vyššímu podílu medu a správné kombinaci koření mají jemnou strukturu a krásně bohatou chuť.
Právě tyto perníčky jsou skvělé, když je potřebujete upéct na poslední chvíli a přesto budou chutnat zcela jako ty vánoční. Postupem času se perník stával u nás oblíbeným svátečním pečivem a to zejména o Vánocích. Pak se tradičně zdobil, daroval a prodával na jarmarcích a poutích. Pamatuji si, že když k nám přijela pouť, jako děti jsme musely mít svůj tradiční malovaný perník.
Jednodušší domácí verze se začaly péct až později, když se med a koření staly dostupnějšími. A právě z těchto domácích receptů vycházejí i dnešní nezdobené, rychlé a ihned měkké perníčky, které mají rádi milovníci jednoduchých poctivých chutí. Já osobně vůbec nemám ráda bílkovou polevu namalovanou na pernících, určitě nejsem sama, kdo dá přednost samotným, ale s plnou chutí upečeným perníkům. Jestli právě takové hledáte, tak si je vyzkoušejte.
Recept na jednoduché perníčky
Ingredience potřebné na přípravu perníčků, které se nepotírají, nezdobí a jsou hned připravené k jídlu
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička sody
- 1 a půl lžičky perníkového koření
- 2 vejce
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce medu
Postup přípravy jednoduchých perníčků
1. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme do druhého dne do lednice.
2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme požadované tvary. S těstem se dobře pracuje.

3. Tvary pokládáme na pečící papír na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 8 minut.

Perníčky můžeme podávat ihned po vychladnutí.
Bleskové perníčky plné vůně domova
Vykrajovaný Medový perník se zdobením – lahodné cukroví
Zdroj a fotky: Rychle se najíst