Kdysi se pekly pouze tyhle jednoduché perníčky, žádné potírání žádné zdobení, to přišlo až časem a ti dnes jsou ideální pro všechny, kteří nechtějí trávit čas potíráním, zdobením, nebo čekáním než pečivo změkne. Těsto na ně je rychlé, snadné a výsledkem jsou měkké, voňavé perníčky, které můžete konzumovat ihned po vychladnutí. Díky vyššímu podílu medu a správné kombinaci koření mají jemnou strukturu a krásně bohatou chuť.

Právě tyto perníčky jsou skvělé, když je potřebujete upéct na poslední chvíli a přesto budou chutnat zcela jako ty vánoční. Postupem času se perník stával u nás oblíbeným svátečním pečivem a to zejména o Vánocích. Pak se tradičně zdobil, daroval a prodával na jarmarcích a poutích. Pamatuji si, že když k nám přijela pouť, jako děti jsme musely mít svůj tradiční malovaný perník.

Jednodušší domácí verze se začaly péct až později, když se med a koření staly dostupnějšími. A právě z těchto domácích receptů vycházejí i dnešní nezdobené, rychlé a ihned měkké perníčky, které mají rádi milovníci jednoduchých poctivých chutí. Já osobně vůbec nemám ráda bílkovou polevu namalovanou na pernících, určitě nejsem sama, kdo dá přednost samotným, ale s plnou chutí upečeným perníkům. Jestli právě takové hledáte, tak si je vyzkoušejte.

Recept na jednoduché perníčky

Ingredience potřebné na přípravu perníčků, které se nepotírají, nezdobí a jsou hned připravené k jídlu

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička sody
  • 1 a půl lžičky perníkového koření
  • 2 vejce
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy jednoduchých perníčků

1. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme do druhého dne do lednice.

2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme požadované tvary. S těstem se dobře pracuje.

 Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
Zdroj: Rychle se najíst, Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.

3. Tvary pokládáme na pečící papír na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 8 minut.

 Vykrojené perníčky pokládáme na pečící papír a pečeme v troubě.
Zdroj: Rychle se najíst, Vykrojené perníčky pokládáme na pečící papír a pečeme v troubě.

Perníčky můžeme podávat ihned po vychladnutí.

Obrázek receptu na bleskové perníčky.

Bleskové perníčky plné vůně domova

Obrázek receptu. na Vykrajovaný Medový perník se zdobením - lahodné cukroví

Vykrajovaný Medový perník se zdobením – lahodné cukroví

Zdroj a fotky: Rychle se najíst

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest