Česneková pomazánka je u nás takovou stálicí. Je skvělá ke snídani, večeři nebo během návštěv přátel. Receptu na tuto pomazánku existuje víc než dost, ale nepotřebujeme v tom hledat žádné složitosti. Nejlepší je obyčejná česneková se sýrem. U nás v rodině dominuje kombinace této pomazánky namazané na francouzské bagetě s bobulkou hroznového vína na povrchu. Toto ovoce není pouze na ozdobu, ale skvěle chuťově doplňuje pomazánku. Dostali jsme se už do situace, kdy v obchodě nebylo k dostání hroznové víno, tak jsme ho nahradili mandarinkami z konzervy. Nebylo to úplně ono, ale jako alternativa super.
Recept na česnekovou pomazánku se sýrem
Ingredience pro přípravu
- 100 g nastrouhaného Eidamu 30%
- 3 stroužky česneku (pokud chcete extra česnekovou, dejte víc dle chuti)
- 100 g tatarské omáčky
- sůl a pepř
- čerstvé rohlíky nebo francouzskou bagetu
- (hroznové víno)
Postup přípravy
1. Pokud jsme nekoupili nastrouhaný sýr, tak si ho nahrubo nastrouháme a dáme do mísy.
2. Stroužky česneku si oloupeme a a nastrouháme do misky k sýru.
3. Nyní suroviny v misce osolíme a opepříme dle chuti.
4. Dále do misky přidáme tatarskou omáčku a vše dobře promícháme.
5. Pečivo nakrájíme na jednohubky a pomazánku na něj naneseme v silné vrstvě.
6. Bobule hroznového vína rozkrojíme na půlky a dáme na jednohubky.
Tipy na vylepšení a rozšíření česnekové pomazánky
Chcete-li pikantnější variantu pomazánky, přidejte trochu sušeného chilli nebo malinko nasekané chilli papričky.
Stojíte o dietnější verzi? Místo tatarské omáčky přidejte bílý jogurt pro odlehčení pomazánky.
Jste sýrový znalec? Přidejte k Eidamu nebo místo něj nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdší sýr, získáte bohatší chuť.
Zachtělo se vám trochu exotiky? Přisypte do pomazánky trochu najemno nasekaných vlašských ořechů, skvělá kombinace.