Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou je skvělou volbou pro rychlou a chutnou sladkou pochoutku nebo dezert. Kombinace vanilkového jogurtu a marmelády dodává dortu jemnou chuť.

Rozlitý koláč s marmeládou je dokonalým sladkým potěšením, které si snadno připravíte doma. Na tento lahodný recept budete potřebovat 3 střední vejce, 8 gramů vanilkového cukru nebo jeden sáček vanilinu, špetku soli, 150 gramů cukru, 120 ml slunečnicového oleje, 150 gramů vanilkového jogurtu, 15 gramů prášku do pečiva a 290 gramů hladké mouky. Nejprve smíchejte vejce, vanilkový cukr, sůl a cukr, potom postupně přidávejte olej a vanilkový jogurt. Do vzniklé směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Polovinu těsta nalijte do formy nebo plechu o rozměrech 28 x 19 cm, na těsto rozetřete vrstvu jahodové marmelády a zalijte zbytkem těsta. Více v podrobném receptu níže – pro inspirace na další sladké recepty se přidejte do naší skupinu s inspiracemi na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.

Variace rozlitého koláče:

  • Zdobení: Po upečení můžete dort posypat moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem nebo lístky máty pro krásný vzhled a další chuťový zážitek.
  • Ovocné příchutě: Můžete experimentovat s různými druhy marmelád. Jahodová, meruňková, malinová nebo dokonce borůvková marmeláda dodá dortu pokaždé jinou chuť.
  • Ořechy a koření: Pro další chuťový rozměr můžete do těsta přidat mleté ořechy, skořici nebo nastrouhanou citronovou kůru.
  • Poleva: Dort můžete také ozdobit jednoduchou polevou z cukru a citronové šťávy nebo čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Přidání marmelády k těstu

Recept na jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 12 porcí
Tento jednoduchý dort s marmeládou je ideální pro každodenní pochutnání i speciální příležitosti

Potřebné vybavení

  • Plech nebo forma na pečení
  • ruční mixér

Suroviny

  • 3 vejce
  • 8 gramů vanilkového cukru (nebo 1 sáček vanilinu)
  • 150 gramů cukru
  • 120 mililitrů slunečnicového oleje
  • 150 gramů vanilkového jogurtu
  • 15 gramů prášku do pečiva
  • 290 gramů hladké mouky
  • marmeláda (dle výběru (např. jahodová, meruňková))

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem (nebo vanilinem) a špetkou soli do světlé a nadýchané pěny.
    Šlehání

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Vyšlehání žloutků na těsto

  • Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Pomalu přilévejte slunečnicový olej a poté přidejte vanilkový jogurt. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
    Míchání těsta

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Příprava hladkého těsta

  • V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
  • Postupně přidávejte suché ingredience do vaječné směsi a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Polovinu těsta nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
    Hotové těsto

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Těsto připravené na plechu

  • Na vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete marmeládu.
  • Na vrstvu marmelády nalijte zbytek těsta a opět rovnoměrně rozetřete.
    Rozprostření marmelády

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Rozvrstvení marmelády na koláč

  • Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut, nebo dokud není dort zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po upečení vyjměte dort z trouby a nechte jej vychladnout ve formě.
    Hotový koláč

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Rozlitý koláč vytažený z trouby

  • Po vychladnutí dort nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a podávejte.
    Koláč s marmeládou

    Zdroj obrázku: Ricette dolci, Hotový rozlitý koláč

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jogurt, marmeláda


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest