Tento jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou je skvělou volbou pro rychlou a chutnou sladkou pochoutku nebo dezert. Kombinace vanilkového jogurtu a marmelády dodává dortu jemnou chuť.
Rozlitý koláč s marmeládou je dokonalým sladkým potěšením, které si snadno připravíte doma. Na tento lahodný recept budete potřebovat 3 střední vejce, 8 gramů vanilkového cukru nebo jeden sáček vanilinu, špetku soli, 150 gramů cukru, 120 ml slunečnicového oleje, 150 gramů vanilkového jogurtu, 15 gramů prášku do pečiva a 290 gramů hladké mouky. Nejprve smíchejte vejce, vanilkový cukr, sůl a cukr, potom postupně přidávejte olej a vanilkový jogurt. Do vzniklé směsi přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Polovinu těsta nalijte do formy nebo plechu o rozměrech 28 x 19 cm, na těsto rozetřete vrstvu jahodové marmelády a zalijte zbytkem těsta. Více v podrobném receptu níže – pro inspirace na další sladké recepty se přidejte do naší skupinu s inspiracemi na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.
Variace rozlitého koláče:
- Zdobení: Po upečení můžete dort posypat moučkovým cukrem, ozdobit čerstvým ovocem nebo lístky máty pro krásný vzhled a další chuťový zážitek.
- Ovocné příchutě: Můžete experimentovat s různými druhy marmelád. Jahodová, meruňková, malinová nebo dokonce borůvková marmeláda dodá dortu pokaždé jinou chuť.
- Ořechy a koření: Pro další chuťový rozměr můžete do těsta přidat mleté ořechy, skořici nebo nastrouhanou citronovou kůru.
- Poleva: Dort můžete také ozdobit jednoduchou polevou z cukru a citronové šťávy nebo čokoládovou polevou.
Recept na jednoduchý rozlitý koláč s marmeládou
Potřebné vybavení
- Plech nebo forma na pečení
- ruční mixér
Suroviny
- 3 vejce
- 8 gramů vanilkového cukru (nebo 1 sáček vanilinu)
- 150 gramů cukru
- 120 mililitrů slunečnicového oleje
- 150 gramů vanilkového jogurtu
- 15 gramů prášku do pečiva
- 290 gramů hladké mouky
- marmeláda (dle výběru (např. jahodová, meruňková))
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem (nebo vanilinem) a špetkou soli do světlé a nadýchané pěny.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Vyšlehání žloutků na těsto
- Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Pomalu přilévejte slunečnicový olej a poté přidejte vanilkový jogurt. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Příprava hladkého těsta
- V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Postupně přidávejte suché ingredience do vaječné směsi a jemně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Polovinu těsta nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Těsto připravené na plechu
- Na vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete marmeládu.
- Na vrstvu marmelády nalijte zbytek těsta a opět rovnoměrně rozetřete.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Rozvrstvení marmelády na koláč
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut, nebo dokud není dort zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Po upečení vyjměte dort z trouby a nechte jej vychladnout ve formě.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Rozlitý koláč vytažený z trouby
- Po vychladnutí dort nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a podávejte.
Zdroj obrázku: Ricette dolci, Hotový rozlitý koláč