Linecké pusinky jsou malé a lahodné dezertní kousky, které spojuje osvěžující linecká směs. Kombinace tradiční linecké směsi a křehkých pusinek je nadevše vhodná pro jakékoliv speciální příležitosti. Od oslav, přes vzácná rodinná setkání až po sváteční dny. Nejen že vypadají skvěle na servírovacím podnosu, ale jsou výtečné také k odpolední kávě nebo čaji. Pokud chcete docílit tvaru pusinek, potřebujete cukrářský sáček. Obejdete se ale i bez něj, použijete obyčejný ustřižený sáček, akorát pečivo nebude tvarované úhledných pusinek. Výhoda těchto lineckých pusinek je také jednoduchost přípravy, nepotřebujete velké zkušenosti ani speciální dovednosti. Zvládne je i začátečník!
Linecká směs, neboli náplň do lineckého cukroví, je klíčová složka tohoto dezertu. Dodává pusinkám typickou chuť. Nejčastěji se k přípravě linecké směsi používá rybízový džem. Ale není problém v použití jiného druhu, například malinového nebo jahodového džemu.
Recept na linecké pusinky
Délka pečení v troubě 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 245 g měkkého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- linecká ovocná směs
Postup přípravy
1. V míse si vařečkou utřeme změklé máslo do hladka a poté přisypeme moučkový cukr.
2. Promícháme s máslem a přidáme vanilkový cukr a vejce.
3. Nyní spolu vyšleháme ručním mixérem do hladka, přibližně 3 minuty a postupně během míchání nasypeme mouku.
4. Vypracujeme těsto, kterým naplníme cukrářský sáček a plech si vyložíme pečícím papírem.
5. Dáme si předehřát troubu a na vyložený pečící plech uděláme z těsta malé pusinky.
6. Dáme péct do předehřáté trouby na 8 – 10 minut a necháme zchladnout.
7. Na polovinu pusinek naneseme z druhé strany sáčkem s ustřiženým rohem lineckou ovocnou směs.
8. Poté je zavřeme druhou polovinou pusinek a podáváme.
Historie lineckého pečiva
Linecké pečivo bylo pojmenováno podle města Linz v Rakousku. Toto město je známe svojí dlouholetou cukrářskou tradicí. První zmínky o tomto lahodném pečivu pochází ze 17. století. V počátcích se jednalo o Linecký dort, jehož recept se objevil v roce 1653 v kuchařské knize hraběnky Anny Margarety Sagramosy. Jedná se o jeden z nejstarších dortů na světě a z jeho receptury vzešlo dnešní linecké pečivo.