Jihočeská zelnice je dokonalý odkaz venkova a babiččiny kuchyně. Představuje kuchyni s důmyslným přístupem a po generace předávanou recepturou. V jednoduchosti tohoto receptu se skrývá fantastické kouzlo Jižních Čech. Jihočeská zelnice není klasická kyselice, jak ji známe z Beskyd či Valašska. Je krémovější, jemnější a zároveň vyniká svou výraznou chutí díky kvalitnímu bílému zelí, máslové jíšce a typické smetanové příchuti.
Za zmínku stojí i kmín, který je nenápadným, ale naprosto klíčovým aktérem v této polévce. Jeho vůně nejen zlepšuje stravitelnost zelí, ale zároveň dodává tradiční českou chuť, kterou nelze ničím nahradit. Kmín je v lidovém léčitelství považován za pomocníka při nadýmání a trávení.
Recept na jihočeskou zelnici
Ingredience pro přípravu
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 velká cibule
- máslo
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- drcený kmín
- sůl
- ocet
- 2 zakysané smetany
Postup přípravy jihočeské zelnice
1. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.
2. Tekutiny dáme tolik, aby bylo zelí ponořené a aby se dusilo.
3. Tekutinu podle potřeby doléváme a když zelí změkne, přidáme smetanu (ale ne studenou, jinak se srazí).

Česká zelňačka z kysaného zelí: Tradiční pokrm plný chutí, který zahřeje
4. Do smetany přimícháme horkou polévku a pak teprve vlijeme smetanu do hrnce a promícháme.
5. Z másla a mouky uděláme jíšku a pomalu přidáváme do polévky, provaříme a dochutíme octem.
6. Podáváme se šťouchanými bramborami a osmaženou cibulkou.
Závěrem
Zelnice se tradičně podávala jako hlavní jídlo, zejména v chudších dobách, kdy maso nebylo samozřejmostí. S poctivě šťouchanými bramborami, které jsou dochuceny máslem a případně i křupavou cibulkou, se ale stává překvapivě sytým a kompletním pokrmem.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí

Originální valašská kyselica s uzenou klobásou a slaninou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI