Jihočeská zelnice je dokonalý odkaz venkova a babiččiny kuchyně. Představuje kuchyni s důmyslným přístupem a po generace předávanou recepturou. V jednoduchosti tohoto receptu se skrývá fantastické kouzlo Jižních Čech. Jihočeská zelnice není klasická kyselice, jak ji známe z Beskyd či Valašska. Je krémovější, jemnější a zároveň vyniká svou výraznou chutí díky kvalitnímu bílému zelí, máslové jíšce a typické smetanové příchuti.

Za zmínku stojí i kmín, který je nenápadným, ale naprosto klíčovým aktérem v této polévce. Jeho vůně nejen zlepšuje stravitelnost zelí, ale zároveň dodává tradiční českou chuť, kterou nelze ničím nahradit. Kmín je v lidovém léčitelství považován za pomocníka při nadýmání a trávení.

Recept na jihočeskou zelnici

Ingredience pro přípravu

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 velká cibule
  • máslo
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • drcený kmín
  • sůl
  • ocet
  • 2 zakysané smetany

Postup přípravy jihočeské zelnice

1. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.

2. Tekutiny dáme tolik, aby bylo zelí ponořené a aby se dusilo.

3. Tekutinu podle potřeby doléváme a když zelí změkne, přidáme smetanu (ale ne studenou, jinak se srazí).

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí

Česká zelňačka z kysaného zelí: Tradiční pokrm plný chutí, který zahřeje

4. Do smetany přimícháme horkou polévku a pak teprve vlijeme smetanu do hrnce a promícháme.

5. Z másla a mouky uděláme jíšku a pomalu přidáváme do polévky, provaříme a dochutíme octem.

6. Podáváme se šťouchanými bramborami a osmaženou cibulkou.

Šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.
Foto: Romana Rubášová, Šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.

Závěrem

Zelnice se tradičně podávala jako hlavní jídlo, zejména v chudších dobách, kdy maso nebylo samozřejmostí. S poctivě šťouchanými bramborami, které jsou dochuceny máslem a případně i křupavou cibulkou, se ale stává překvapivě sytým a kompletním pokrmem.

Obrázek receptu na zelnici s klobásou.

Zelnice s klobásou: Vydatná polévka, která zahřeje i zasytí

Recept s postupem na Originální valašská kyselica s uzenou klobásou a slaninou

Originální valašská kyselica s uzenou klobásou a slaninou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest