Jogurtové koláče patří mezi ty nejvděčnější dezerty, které se připravíte během chvilky. Ale ještě lepší nápad je přidání tvarohu a svěžích jablek, které celý koláč zcela přesměrují na jinou úroveň. Tento jogurtový koláč je mnohem lehčí a nadýchanější, než varianty bez jogurtu. Přesto chutnají skvěle, protože tvaroh mu dodává krémovou konzistenci.
V každém případě jde o výtečný moučník, na kterém si rádi pochutnáte odpoledne u kávy nebo klidně v práci či ve škole ke svačině. Pojďme si ukázat, jak tuto jednoduchou pochoutku připravit a upéct.
Recept na jogurtový koláč s tvarohem a jablky
Délka pečení v v troubě 30 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu na plechu 33 x 26 cm
Těsto:
- 400 ml polohrubé mouky
- 200 ml cukru
- 100 ml oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 malé jogurty
Náplň:
- 1,5 vaničky tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 2 vanilkové cukry
- 2 jablka
- cukr dle chuti
Navrch:
- drobenka
Postup přípravy koláče
1. Nejdříve spolu vyšleháme všechny suroviny na těsto a pokud by bylo příliš hutné, přilejeme trochu mléka.
2. Dála jablka nakrájíme na malé kostičky a ušleháme spolu se zbylými ingrediencemi na náplň.

Jogurtový koláč s krémem a třešňovou náplní
3. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a navrch naneseme náplň s jablky.
4. Posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme asi 30 – 40 minut.
Proč jogurt do těsta?
Jogurt v těstě funguje jako přírodní zvlhčovadlo, díky kterému zůstává koláč déle vláčný a nevysychá tak rychle jako běžná piškotová těsta. Kyselost jogurtu navíc reaguje s kypřicím práškem nebo sodou. Tím pádem získáme nadýchanější těsto.

Koláč Jogurtová peřinka – krémový dezert z bílého jogurtu
Foto a recept: Jaroslava Fišarová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI