Kakaová roláda je kombinací elegance a chuťové harmonie. Díky svému poutavému vzhledu jde o poměrně oblíbený dezert, který se hodí na oslavy a různá setkání. Na první pohled se může zdát příprava složitá, avšak zvládne ji i méně zkušený cukrář. Díky jemnému a nadýchanému těstu upečete výborný dezert, který doplňuje jemně sladká, krémová náplň. Uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky.
Dnešní rolády mají za sebou bohatý kus historie. Poprvé se začaly objevovat během 19. století díky snadno tvarovatelnému piškotovému těstu. Obecně v této době zažila evropská cukrařina obrovský rozmach a lidé se nebáli experimentovat.
Recept na kakaovou roládu s krémem a čokoládovým sypáním
Ingredience pro přípravu
Kakaové těsto:
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Tvarohový krém:
- 500 g tvarohu v kostce
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
- cukr dle chuti
- 100 g nastrouhané čokolády na posyp
Postup přípravy
1. Vejce s cukrem ušleháme spolu do pěny a v jiné míse mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem.
2. Postupně po troškách přidáváme k vaječné pěně tyto suché suroviny za stálého šlehání, dokud nezískáme hladké těsto.
3. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a ten vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
4. Pečeme asi 7 minut a poté hotový korpus posypeme cukrem a položíme na něj pečící papír.
5. Přes plech položíme vál a obrátíme, poté odstraníme papír z korpusu a stočíme horkou roládu i s papírem.
6. Necháme vychladnout, rozložíme, potřeme krémem a opět stočíme.
7. Trochu krému si necháme na potření celé rolády a posypeme strouhanou čokoládou.
8. Roládu necháme do druhého dne v lednici.
Tipy na závěr
Používání kvalitního kakaa dělá obrovský rozdíl. Kakao s vysokým obsahem kakaa dodá těstu hlubokou čokoládovou chuť a krásnou barvu.
Volba čokoládového sypání je na vás. Hořké, mléčné nebo z bílé čokolády může roládu posunout do jiné chuťové roviny.
Zdroj: Recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI