Kakaová roláda je kombinací elegance a chuťové harmonie. Díky svému poutavému vzhledu jde o poměrně oblíbený dezert, který se hodí na oslavy a různá setkání. Na první pohled se může zdát příprava složitá, avšak zvládne ji i méně zkušený cukrář. Díky jemnému a nadýchanému těstu upečete výborný dezert, který doplňuje jemně sladká, krémová náplň. Uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky.

Dnešní rolády mají za sebou bohatý kus historie. Poprvé se začaly objevovat během 19. století díky snadno tvarovatelnému piškotovému těstu. Obecně v této době zažila evropská cukrařina obrovský rozmach a lidé se nebáli experimentovat.

Recept na kakaovou roládu s krémem a čokoládovým sypáním

Ingredience pro přípravu

Kakaové těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

Tvarohový krém:

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • cukr dle chuti
  • 100 g nastrouhané čokolády na posyp

Postup přípravy

1. Vejce s cukrem ušleháme spolu do pěny a v jiné míse mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem.

2. Postupně po troškách přidáváme k vaječné pěně tyto suché suroviny za stálého šlehání, dokud nezískáme hladké těsto.

3. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a ten vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

Kakaová roláda s krémem.
Foto: depositphotos, Kakaová roláda s krémem.

4. Pečeme asi 7 minut a poté hotový korpus posypeme cukrem a položíme na něj pečící papír.

5. Přes plech položíme vál a obrátíme, poté odstraníme papír z korpusu a stočíme horkou roládu i s papírem.

6. Necháme vychladnout, rozložíme, potřeme krémem a opět stočíme.

7. Trochu krému si necháme na potření celé rolády a posypeme strouhanou čokoládou. 

8. Roládu necháme do druhého dne v lednici.

Tipy na závěr

Používání kvalitního kakaa dělá obrovský rozdíl. Kakao s vysokým obsahem kakaa dodá těstu hlubokou čokoládovou chuť a krásnou barvu.

Volba čokoládového sypání je na vás. Hořké, mléčné nebo z bílé čokolády může roládu posunout do jiné chuťové roviny.

Zdroj: Recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest