Katův šleh je pokrm, který v restauracích vypadá pokaždé jinak – záleží na tom, jaký kuchař ho připravuje a jaké maso zrovna zbylo. Původně totiž šlo o jídlo ze zbytků masa, které bylo nutné rychle zpracovat, cibule a zeleniny. Kvůli tomu si hosté nikdy nebyli úplně jistí, co na talíři dostanou. Dnes se ale tato klasika do restaurací vrací v pevně dané podobě a nabízí se uvařená podle jednoho stejného receptu.
Doma si samozřejmě můžete Katův šleh upravit podle vlastní chuti. Tentokrát ho připravíme s Čertovskou omáčkou, která dodá pokrmu výrazný říz. Tuto omáčku lze běžně koupit například v Tescu a skvěle se hodí nejen k masu, ale i k zelenině a dalším pikantním jídlům. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, určitě tento recept vyzkoušejte.
Recept na katův šleh trochu jinak – s výtečnou čertovskou omáčkou
Ingredience na přípravu pokrmu Katův šleh
- 500 g vepřových kotlet
- Sůl, pepř a grilovací koření dle chuti
- 2 lžíce pikantního olivového oleje na naložení masa
- 1 lžíce oleje na osmažení
- 1 cibule na osmažení
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika
- 3 nakládané okurky
- 2 lžíce čertovské omáčky (na dochucení)
- 2 lžíce kečupu (na dochucení)
Postup na katův šleh
1. Kotletu nakrájíme na nudličky, ochutíme solí, pepřem a grilovacím kořením.
2. Na pár hodin naložíme do pikantního oleje.
3. Na pánvi rozpálíme tuk a osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme naložené maso a dusíme ve vlastní šťávě do změknutí.
4. Poté přidáme na půl měsíčky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené červené papriky a na nudličky nakrájené nakládané okurky a restujeme.
5. Nakonec zalijeme Čertovskou omáčkou a kečupem a dle potřeby dochutíme.
Servírování
K jídlu se hodí jak rýže, tak upečené brambory ochucené pouze solí a olejem, aby vynikla právě chuť pokrmu.

Krůtí nudličky se zeleninou a arašídy v jemně pikantní omáčce, s hranolkami
pozn.: částečně upraveno AI