Hrnkové recepty se všeobecně těší velké oblibě. Je to samozřejmě dáno pohodlností: odměřování hrnkem (nebo v tomto případě sklenicí) je snadné, přitom ale přesné, zároveň při něm místo velké váhy ušpiníte pouze hrnek či sklenku. Receptů na různé takto připravované dobroty již vyšlo mnoho, a to jak on-line, tak v tištěné podobě.
Inspirace z Blízkého východu: Pita chléb
Arabský chléb, proslavený pod názvem pita, je tradiční pečivo s historií sahající až 4 000 let zpět. Původ má na Blízkém východě, časem se díky své jednoduchosti a variabilitě rozšířil po celém světě. Jde o velkou placku s charakteristickou kapsou, která vzniká při pečení v peci při vysokých teplotách. V tu chvíli se totiž vlhkost v těstě mění na páru a odděluje vrstvy těsta, čímž vytváří typickou dutinu. Tato kapsa činí pitu ideální pro plnění různými surovinami. Může to být zelenina, hummus, grilované maso… nebo i bramborová kaše se sýrem!
Ingredience na těsto (1 sklenice = 200 ml):
- Mléko – 2 sklenice;
 - Sušené droždí – 1 balení;
 - Cukr krystal – 1 lžíce;
 - Hladká mouka – 4 sklenice;
 - Sůl – 1 lžička.
 
Na náplň:
- Brambory – 1 kg;
 - Mléko – ½ sklenice;
 - Sůl – 1 lžička;
 - Tvrdý sýr – 350 g;
 - Oblíbené koření (nemusí být) – dle chuti.
 

Postup přípravy:
- Do větší mísy nalijte dvě sklenice vlažného mléka.
 - Přisypte cukr a sušené droždí.
 - Dobře promíchejte.
 - Poté přidejte 2 sklenice prosáté hladké mouky smíchané se solí a vymíchejte řídké těsto. Nelekněte se toho, že se bude lepit na ruce.
 - Poté postupně přidejte další 2 sklenice mouky.
 - Nakonec lehce naolejovanýma rukama zpracujte hladké těsto, které se na ruce ani na stěny nádoby nelepí.
 - Těsto zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
 - Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka.
 - Slijte je, rozmačkejte, přilijte mléko a znovu rozmačkejte.
 - Dle chuti osolte.
 - Přidejte oblíbený strouhaný tvrdý sýr, můžete použít i koření.
 - Promíchejte.
 - Vykynuté těsto vyklopte na naolejovaný vál a rozdělte ho na 3 bochánky.
 - Ke každému použijte brambory se sýrem vytvarované do bochánku stejné velikosti.
 

- Rukama utvořte z těsta placku, na kterou položte brambory se sýrem, zabalte.
 - Těsto dobře spojte.
 - Mírným tlakem pomocí dlaně zformujte větší placku kruhového tvaru, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a ještě ji několikrát rukama zlehka roztáhněte.
 
                Jednoduché ale vydatné kynuté bramborové koláče

- Uprostřed placky udělejte prstem malou díru.
 - Pečte do zlatavé barvy v troubě předehřáté na 250 °C.
 
                Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně

- Horký chléb potřete kouskem másla, nakrájejte na porce a servírujte.
 
                Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie