Hrnkové recepty se všeobecně těší velké oblibě. Je to samozřejmě dáno pohodlností: odměřování hrnkem (nebo v tomto případě sklenicí) je snadné, přitom ale přesné, zároveň při něm místo velké váhy ušpiníte pouze hrnek či sklenku. Receptů na různé takto připravované dobroty již vyšlo mnoho, a to jak on-line, tak v tištěné podobě.

Inspirace z Blízkého východu: Pita chléb

Arabský chléb, proslavený pod názvem pita, je tradiční pečivo s historií sahající až 4 000 let zpět. Původ má na Blízkém východě, časem se díky své jednoduchosti a variabilitě rozšířil po celém světě. Jde o velkou placku s charakteristickou kapsou, která vzniká při pečení v peci při vysokých teplotách. V tu chvíli se totiž vlhkost v těstě mění na páru a odděluje vrstvy těsta, čímž vytváří typickou dutinu. Tato kapsa činí pitu ideální pro plnění různými surovinami. Může to být zelenina, hummus, grilované maso… nebo i bramborová kaše se sýrem!

Ingredience na těsto (1 sklenice = 200 ml):

  • Mléko – 2 sklenice;
  • Sušené droždí – 1 balení;
  • Cukr krystal – 1 lžíce;
  • Hladká mouka – 4 sklenice;
  • Sůl – 1 lžička.  

Na náplň:

  • Brambory – 1 kg;
  • Mléko – ½ sklenice;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Tvrdý sýr – 350 g;
  • Oblíbené koření (nemusí být) – dle chuti.
Obrázek k receptu: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
Foto: YouTube / Rezept hub , Recept na: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem

Postup přípravy:

  • Do větší mísy nalijte dvě sklenice vlažného mléka.
  • Přisypte cukr a sušené droždí.
  • Dobře promíchejte.
  • Poté přidejte 2 sklenice prosáté hladké mouky smíchané se solí a vymíchejte řídké těsto. Nelekněte se toho, že se bude lepit na ruce.
  • Poté postupně přidejte další 2 sklenice mouky.
  • Nakonec lehce naolejovanýma rukama zpracujte hladké těsto, které se na ruce ani na stěny nádoby nelepí.
  • Těsto zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
  • Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka.
  • Slijte je, rozmačkejte, přilijte mléko a znovu rozmačkejte.
  • Dle chuti osolte.
  • Přidejte oblíbený strouhaný tvrdý sýr, můžete použít i koření.
  • Promíchejte.
  • Vykynuté těsto vyklopte na naolejovaný vál a rozdělte ho na 3 bochánky.
  • Ke každému použijte brambory se sýrem vytvarované do bochánku stejné velikosti.
Obrázek k receptu: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
Foto: YouTube / Rezept hub , Recept na: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
  •  Rukama utvořte z těsta placku, na kterou položte brambory se sýrem, zabalte.
  • Těsto dobře spojte.
  • Mírným tlakem pomocí dlaně zformujte větší placku kruhového tvaru, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a ještě ji několikrát rukama zlehka roztáhněte.
Obrázek receptu na Jednoduché ale vydatné kynuté bramborové koláče.

Jednoduché ale vydatné kynuté bramborové koláče

Obrázek k receptu: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
Foto: YouTube / Rezept hub , Recept na: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
  •  Uprostřed placky udělejte prstem malou díru.
  • Pečte do zlatavé barvy v troubě předehřáté na 250 °C.
Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně

Tzatziki: Krémový poklad řecké kuchyně

Obrázek k receptu: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
Foto: YouTube / Rezept hub , Recept na: Takto jste pita chléb ještě nejedli: Plněný bramborovou kaší a sýrem
  •  Horký chléb potřete kouskem másla, nakrájejte na porce a servírujte.
Obrázek receptu na pizzu z pita chleba.

Líná pizza z pita chleba hotová za pár minut a bez kynutí

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest