Původ jeho názvu pochází z dob, kdy se rozmáhalo cestování po kempech a chatách. Byl rychlý na výrobu, dobře se mazal na pečivo. vydržel v lednici a v kombinaci s obyčejným rohlíkem dokázal udělat hostinu. Je jedním z těch československých salátů, které se v našich bufetech a jídelnách objevily kolem 70. let minulého století stejně jako vlašský, pařížský či šunkový salát a které byly tak trochu symbolem luxusu.
Tento salát nám připomíná rodinné dovolené u vody, opékání buřtů a svačiny pod stanem a i proto dostal hravé jméno, které dodnes evokuje bezstarostné léto. Připravuje se z uzeniny, zejména ze šunky či měkkého salámu, vařených vajec, kyselých okurek, hrášku a někdy i sýra. Má výraznou, lehce pikantní chuť a je o něco svěžejší než podobný, ale těžší vlašský salát.
Recept na domácí kempink salát
Inagaredience potřebné na přípravu retro klasiky na talíři v podobě salátu
- 500 g měkkého salámu (Junior a pod.)
- 3 cibule
- pepř
- sůl
- hořčice
- Kečup
- Worcester
- cukr
- feferonka
- majonéza
- sterilované okurky
- sterilovaná kapie nebo beraní rohy
- nastrouhaný tvrdý syr (volitelné)
Vše dle chuti !
Postup přípravy kempink salátu
1. Salám nakrájíme na tenké plátky a pak na větší čtverce.
2. Zeleninu nakrájíme na proužky.
3. Přidáme všechny pochutiny a koření a vše dohromady promícháme.
Salát je nejlepší, když ho dáte na několik hodin do lednice odležet, aby se chutě propojily. Nejvíc chutná asi s bílým pečivem, i když já bílé pečivo v oblibě nemám. Takže každý co má rád.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976
