Původ jeho názvu pochází z dob, kdy se rozmáhalo cestování po kempech a chatách. Byl rychlý na výrobu, dobře se mazal na pečivo. vydržel v lednici a v kombinaci s obyčejným rohlíkem dokázal udělat hostinu. Je jedním z těch československých salátů, které se v našich bufetech a jídelnách objevily kolem 70. let minulého století stejně jako vlašský, pařížský či šunkový salát a které byly tak trochu symbolem luxusu.

Tento salát nám připomíná rodinné dovolené u vody, opékání buřtů a svačiny pod stanem a i proto dostal hravé jméno, které dodnes evokuje bezstarostné léto. Připravuje se z uzeniny, zejména ze šunky či měkkého salámu, vařených vajec, kyselých okurek, hrášku a někdy i sýra. Má výraznou, lehce pikantní chuť a je o něco svěžejší než podobný, ale těžší vlašský salát.

Recept na domácí kempink salát

Inagaredience potřebné na přípravu retro klasiky na talíři v podobě salátu

  • 500 g měkkého salámu (Junior a pod.)
  • 3 cibule
  • pepř
  • sůl
  • hořčice
  • Kečup
  • Worcester
  • cukr
  • feferonka
  • majonéza
  • sterilované okurky
  • sterilovaná kapie nebo beraní rohy
  • nastrouhaný tvrdý syr (volitelné)

Vše dle chuti !

Postup přípravy kempink salátu

1. Salám nakrájíme na tenké plátky a pak na větší čtverce.

2. Zeleninu nakrájíme na proužky.

3. Přidáme všechny pochutiny a koření a vše dohromady promícháme.

Všechny ingredience řádně promícháme a odložíme do lednice.
Foto: Cooky.cz, Všechny ingredience řádně promícháme a odložíme do lednice.

Salát je nejlepší, když ho dáte na několik hodin do lednice odležet, aby se chutě propojily. Nejvíc chutná asi s bílým pečivem, i když já bílé pečivo v oblibě nemám. Takže každý co má rád.

Obrázek receptu na vlašský salát podle ČSN z roku 1976.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976

Campingový domácí salát

Camping salát: Sytý pokrm ze staré školy s pikantním dresingem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest