Toto je jedna z variant oblíbených krémových řezů s piškotovým základem s ovocem a želatinou, které se zdobí ovocem dle sezóny. Kiwi se stalo oblíbeným hlavně díky své exotičnosti, barvě a osvěžující chuti, která skvěle kontrastuje se sladkým krémem. Kiwi se u nás moc nepěstuje, ba řekla bych téměř vůbec, i když už jsem slyšela o tom, že se to někomu povedlo vypěstovat. Proto se ovocné řezy pekly většinou z ovoce dostupného ze zahrady. Ale kvůli tomu výsledku se těch pár kousků vyplatí koupit, protože nakrájené ho na plech až tak moc zase potřebujeme.

U nás si řezy získaly oblibu zejména kvůli poutavému vzhledu, protože zelené ovoce na krému s želatinou vypadá luxusně – řezy jsou osvěžující a lehké, nejsou příliš sladké a i tak chutnají jako dezert a krásně se servírují na rauty, slavnostní stoly a oslavy.

Recept na osvěžující kiwi řezy na plech

Ingredience na exotický, barevný a chutný dezert s kiwi

Piškotové těsto

  • 4 vejce
  • 30 dkg cukru
  • 2 dcl oleje
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 dcl vody

Krém

  • 4 zakysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Želatina

  • 1 l vody
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 lžíce citronového Vitacitu
  • 3 lžíce cukru – dle chuti

Postup přípravy řezů kiwi řezů

1. Nejprve si upečeme klasický piškotový korpus, který necháme vychladit.

2. Vyšleháme si šlehačku, kterou smícháme s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou.

Na piškotový korpus  rozetřeme krém.
Foto: Ilona Mikulecká, Na piškotový korpus rozetřeme krém.

3. Krém naneseme na vychlazený korpus a na krém poklademe na kolečka nakrájené kiwi.

Na krém pokládáme nakrájená kolečka kiwi.
Foto: Ilona Mikulecká, Na krém pokládáme nakrájená kolečka kiwi.

4. Z vody, pudinků, Vitacitu a cukru uvaříme želatinu, kterou mírně vychladíme a když začíná houstnout, nalijeme jí na krém s ovocem. Řezy necháme vychladit v lednici a krájíme na čtverce.

Vychlazený dezert krájíme na čtverce a podáváme.
Foto: Ilona Mikulecká, Vychlazený dezert krájíme na čtverce a podáváme.

Upozornění – rada

Pozor, kiwi obsahuje enzym aktinidin, který rozkládá želatinu, proto je nutné kiwi krátce spařit, nebo použít želatinu určenou pro tropické ovoce.

Recept s postupem na retro vanilkový dezert lačná pýcha

Lačná pýcha: Zapomenutý dezert mého dětství, kterému se říká také ptačí mléko

Obrázek receptu na Kdoulové želé s kiwi

Kdoulové želé s kiwi

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest