Toto je jedna z variant oblíbených krémových řezů s piškotovým základem s ovocem a želatinou, které se zdobí ovocem dle sezóny. Kiwi se stalo oblíbeným hlavně díky své exotičnosti, barvě a osvěžující chuti, která skvěle kontrastuje se sladkým krémem. Kiwi se u nás moc nepěstuje, ba řekla bych téměř vůbec, i když už jsem slyšela o tom, že se to někomu povedlo vypěstovat. Proto se ovocné řezy pekly většinou z ovoce dostupného ze zahrady. Ale kvůli tomu výsledku se těch pár kousků vyplatí koupit, protože nakrájené ho na plech až tak moc zase potřebujeme.
U nás si řezy získaly oblibu zejména kvůli poutavému vzhledu, protože zelené ovoce na krému s želatinou vypadá luxusně – řezy jsou osvěžující a lehké, nejsou příliš sladké a i tak chutnají jako dezert a krásně se servírují na rauty, slavnostní stoly a oslavy.
Recept na osvěžující kiwi řezy na plech
Ingredience na exotický, barevný a chutný dezert s kiwi
Piškotové těsto
- 4 vejce
- 30 dkg cukru
- 2 dcl oleje
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 dcl vody
Krém
- 4 zakysané smetany
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
Želatina
- 1 l vody
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 2 lžíce citronového Vitacitu
- 3 lžíce cukru – dle chuti
Postup přípravy řezů kiwi řezů
1. Nejprve si upečeme klasický piškotový korpus, který necháme vychladit.
2. Vyšleháme si šlehačku, kterou smícháme s vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou.
3. Krém naneseme na vychlazený korpus a na krém poklademe na kolečka nakrájené kiwi.
4. Z vody, pudinků, Vitacitu a cukru uvaříme želatinu, kterou mírně vychladíme a když začíná houstnout, nalijeme jí na krém s ovocem. Řezy necháme vychladit v lednici a krájíme na čtverce.
Upozornění – rada
Pozor, kiwi obsahuje enzym aktinidin, který rozkládá želatinu, proto je nutné kiwi krátce spařit, nebo použít želatinu určenou pro tropické ovoce.

Lačná pýcha: Zapomenutý dezert mého dětství, kterému se říká také ptačí mléko
