Ořechový dort patří mezi nejoblíbenější dorty vůbec. Svou bohatou chutí a jemnou texturou okouzlí každého milovníka sladkého a každého oslavence. Kombinace nadýchaného ořechového korpusu s voňavým máslovým krémem vytváří nezapomenutelný kulinářský zážitek, který je ideální pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné oslavy.

Vlašské ořechy obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Ve středověku byly ořechy považovány za symbol plodnosti a moudrosti, proto se často používaly při svatebních obřadech a jako ingredience v rituálních pokrmech.

Recept na tradiční ořechový dort s krémem

Délka pečení v troubě 35 až 40 minut.

Ingredience na ořechový korpus

  • 6 vajec (rozdělená na bílky a žloutky)
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce teplé vody
  • špetka soli

Suroviny na máslový krém

  • 250 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu nebo brandy
  • 100 g mletých ořechů na ozdobu

Na dozdobení, polití a posypání

  • 3 až 4 lžíce meruňkového džemu
  • 100 g celých ořechových půlek
  • tmavá čokoláda na polevu (volitelné)

Postup přípravy ořechového dortu

1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, během šlehání přidáme vodu, poté vmícháme mleté ořechy smíchané s moukou a práškem do pečiva.

2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh elektrickým ručním šlehačem nastaveným na nejvyšší stupeň a opatrně ho po částech vmícháme do ořechové směsi.

3. Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vymažeme tukem kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, dno vyložte papírem na pečení.

4. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 35 až 40 minut, dokud korpus nezvládne po dotyku odskočit od prstů.

5. Mezitím připravíme krém – změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme vejce a rum.

Obrázek receptu na Luxusní dort plný ořechů v kombinace s vanilkou a šlehačkou, to je přeci pohádka na lžičce

Dort plný ořechů s vanilkou a šlehačkou – pohádka na lžičce

6. Krém musí být hladký a vzdušný. Korpus dvakrát prořízneme, piškot potřeme džemem, na něj třetinu krému, opět piškot a takto postup opakujeme.

7. Dort zahladíme dohladka, strany posypeme ořechy a dáme na chvíli ztuhnout do lednice.

Tipy redakce

  • Klíčem k nadýchanému korpusu je správně vyšlehaný sníh z bílků a jeho opatrné vmíchání do těsta.
  • Máslo musí být dokonale změklé (ale ne rozteklé), jinak se krém srazí. Pokud se to stane, můžete ho zachránit několika lžícemi horké vody a důkladným přešleháním.
  • Použijte dlouhý ostrý nůž nebo kuchyňskou strunu. Korpus řežte až po úplném vychladnutí, jinak se bude drobit a lámat.
  • Dort je nejchutnější po přenocování v lednici, kdy se všechny chutě krásně propojí. Před podáváním ho nechte 15 minut při pokojové teplotě, aby změkl krém.
Obrázek receptu na Lesní šepot v ořechové skrýši: ořechový dort s krémem, zdobený lesním ovocem

Lesní šepot v ořechové skrýši: Ořechový dort s krémem, zdobený lesním ovocem

Obrázek receptu na ořechový dort bez mouky.

Bez mouky, ale plný chuti: Neodolatelný ořechový dort se strouhanou čokoládou, šlehačkou a mandarinkami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest