Ořechový dort patří mezi nejoblíbenější dorty vůbec. Svou bohatou chutí a jemnou texturou okouzlí každého milovníka sladkého a každého oslavence. Kombinace nadýchaného ořechového korpusu s voňavým máslovým krémem vytváří nezapomenutelný kulinářský zážitek, který je ideální pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné oslavy.
Vlašské ořechy obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Ve středověku byly ořechy považovány za symbol plodnosti a moudrosti, proto se často používaly při svatebních obřadech a jako ingredience v rituálních pokrmech.
Recept na tradiční ořechový dort s krémem
Délka pečení v troubě 35 až 40 minut.
Ingredience na ořechový korpus
- 6 vajec (rozdělená na bílky a žloutky)
- 150 g moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce teplé vody
- špetka soli
Suroviny na máslový krém
- 250 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu nebo brandy
- 100 g mletých ořechů na ozdobu
Na dozdobení, polití a posypání
- 3 až 4 lžíce meruňkového džemu
- 100 g celých ořechových půlek
- tmavá čokoláda na polevu (volitelné)
Postup přípravy ořechového dortu
1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, během šlehání přidáme vodu, poté vmícháme mleté ořechy smíchané s moukou a práškem do pečiva.
2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh elektrickým ručním šlehačem nastaveným na nejvyšší stupeň a opatrně ho po částech vmícháme do ořechové směsi.
3. Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vymažeme tukem kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, dno vyložte papírem na pečení.
4. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 35 až 40 minut, dokud korpus nezvládne po dotyku odskočit od prstů.
5. Mezitím připravíme krém – změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme vejce a rum.

Dort plný ořechů s vanilkou a šlehačkou – pohádka na lžičce
6. Krém musí být hladký a vzdušný. Korpus dvakrát prořízneme, piškot potřeme džemem, na něj třetinu krému, opět piškot a takto postup opakujeme.
7. Dort zahladíme dohladka, strany posypeme ořechy a dáme na chvíli ztuhnout do lednice.
Tipy redakce
- Klíčem k nadýchanému korpusu je správně vyšlehaný sníh z bílků a jeho opatrné vmíchání do těsta.
- Máslo musí být dokonale změklé (ale ne rozteklé), jinak se krém srazí. Pokud se to stane, můžete ho zachránit několika lžícemi horké vody a důkladným přešleháním.
- Použijte dlouhý ostrý nůž nebo kuchyňskou strunu. Korpus řežte až po úplném vychladnutí, jinak se bude drobit a lámat.
- Dort je nejchutnější po přenocování v lednici, kdy se všechny chutě krásně propojí. Před podáváním ho nechte 15 minut při pokojové teplotě, aby změkl krém.

Lesní šepot v ořechové skrýši: Ořechový dort s krémem, zdobený lesním ovocem

Bez mouky, ale plný chuti: Neodolatelný ořechový dort se strouhanou čokoládou, šlehačkou a mandarinkami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková