Ořechový dort bez mouky má v sobě neobyčejnou rovnováhu slavnostního trendu, lahodné chuti a zdravého nastavení. Je důkazem, že i bez klasické mouky může být těsto jemné, vláčné a pevné. A že ořechy v cukrařině zdaleka neřekly poslední slovo. Ano, přesně tak! Hlavní hvězdou receptu jsou mleté ořechy, které zde plní dvojí roli. Zaprvé tvoří základní strukturu těsta a také dotváří perfektní chuť.
Pokud nejste fanoušky zdravé výživy, tak se možná ptáte, proč bez mouky? Na rozdíl od mouky ořechy neobsahují lepek, takže jsou ideální volbou pro celiaky. Kromě toho mají vysoký obsah zdravých tuků. Výživově se jedná o mnohem hodnotnější surovinu než pšeničná mouka a proto dezert dodá energii na zbytek dne.
Recept na ořechový dortík se šlehačkou a mandarinkami: Mlsat můžeme i zdravě a bez výčitek
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 300 g mletých ořechů
- 1 lžička kypřícího prášku
Na ozdobu:
- šlehačka
- strouhaná čokoláda
- ořechy
- kompotované mandarinky
Postup přípravy ořechového dortu
1. Bílky ušleháme téměř do tuha, ale ne zcela a přitom zapracujeme cukr.
2. Opatrně vmícháme žloutky a mleté ořechy smíchané s kypřícím práškem.
3. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a uhladíme.
4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 – 40 minut.
5. Necháme vychladnout na mřížce a pak vyjmeme z formy.
6. Potřeme ušlehanou šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a vlašskými ořechy.
7. Dozdobíme okapanými mandarinkami.
Zdravý a ještě zdravější
Pokud nechcete používat moučkový cukr, lze ho nahradit například xylitolem, erythritolem nebo kokosovým cukrem, podle chuti.

Ořechový dort na plech z nejjednodušších surovin s báječnou polevou

Třívrstvý dort se šlehačkou plný vlašských ořechů a krému
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI