Na první pohled možná obyčejný dezert, ale pro mě jeden z těch, které mají duši. Krupicové kostky obalené v kokosu patří k dětství stejně jako vůně školní jídelny nebo hrnek kakaa po škole. Jsou voňavé, vláčné a tak akorát sladké – kousky z krupicové kaše, které se po vychladnutí nakrájejí, obalí v kokosu a někdy i pocukrují nebo pokapou máslem. Jednoduché, levné a přitom naprosto neodolatelné. Tenhle dezert vždycky vrátí vzpomínky na dětství a na tu zvláštní domácí pohodu, kterou už nic jiného nenahradí.

Krupicová kaše patřila po generace mezi základní jídla – rychlá, výživná a s minimem surovin. Kdysi se dělala doslova „na kila“, aby zasytila celou rodinu. Kokos se k nám dostal jako levná exotika a brzy se stal oblíbeným posypem na koláče i kaše. A právě spojení obyčejné krupice s voňavým kokosem dalo vzniknout dezertu, který přežil všechna módní vylepšení – krupicové kostky sypané kokosem zkrátka zůstaly poctivým retro klasickým zákuskem, který nikdy nezklame.

Recept na Kokosové kostky z krupice

Ingredience potřebné k přípravě Ježků z krupice a kokosu

  • 1 l mléka
  • 250 g krupice
  • 250 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • strouhaný kokos

Postup přípravy kostek z krupice a kokosu

1. V kastrolu smícháme mléko s cukrem, krupicí a kakaem a přivedeme za stálého míchání k varu. Směs vaříme 2 minuty od bodu varu a nalijeme do větší obdélníkové misky. Směs dohladka zarovnáme.

2. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a necháme zchladnout při pokojové teplotě a uložíme do lednice, kde necháme dezert ztuhnout cca 2 hodiny.

3. Po ztuhnutí hmotu nakrájíme na kostky, které obalujeme ze všech stran ve strouhaném kokosu.

Kokosové kostky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě kvůli vysychání.

Obrázek receptu na Kokosovou buchtu aneb sladkou cestu do tropů

Buchta kokosový sen: Rychlý zákusek ke kávě a tak trochu sladká cesta do tropů

Obrázek receptu na Třívrstvou barevnou buchtu, trojité potěšení

Klasická buchta z 80. a 90. let, která chutná i dnes: Tříbarevná buchta pro hosty, která vydrží i vedro

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest