Na první pohled možná obyčejný dezert, ale pro mě jeden z těch, které mají duši. Krupicové kostky obalené v kokosu patří k dětství stejně jako vůně školní jídelny nebo hrnek kakaa po škole. Jsou voňavé, vláčné a tak akorát sladké – kousky z krupicové kaše, které se po vychladnutí nakrájejí, obalí v kokosu a někdy i pocukrují nebo pokapou máslem. Jednoduché, levné a přitom naprosto neodolatelné. Tenhle dezert vždycky vrátí vzpomínky na dětství a na tu zvláštní domácí pohodu, kterou už nic jiného nenahradí.
Krupicová kaše patřila po generace mezi základní jídla – rychlá, výživná a s minimem surovin. Kdysi se dělala doslova „na kila“, aby zasytila celou rodinu. Kokos se k nám dostal jako levná exotika a brzy se stal oblíbeným posypem na koláče i kaše. A právě spojení obyčejné krupice s voňavým kokosem dalo vzniknout dezertu, který přežil všechna módní vylepšení – krupicové kostky sypané kokosem zkrátka zůstaly poctivým retro klasickým zákuskem, který nikdy nezklame.
Recept na Kokosové kostky z krupice
Ingredience potřebné k přípravě Ježků z krupice a kokosu
- 1 l mléka
- 250 g krupice
- 250 g cukru
- 3 lžíce kakaa
- strouhaný kokos
Postup přípravy kostek z krupice a kokosu
1. V kastrolu smícháme mléko s cukrem, krupicí a kakaem a přivedeme za stálého míchání k varu. Směs vaříme 2 minuty od bodu varu a nalijeme do větší obdélníkové misky. Směs dohladka zarovnáme.
2. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a necháme zchladnout při pokojové teplotě a uložíme do lednice, kde necháme dezert ztuhnout cca 2 hodiny.
3. Po ztuhnutí hmotu nakrájíme na kostky, které obalujeme ze všech stran ve strouhaném kokosu.
Kokosové kostky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě kvůli vysychání.

Buchta kokosový sen: Rychlý zákusek ke kávě a tak trochu sladká cesta do tropů

Klasická buchta z 80. a 90. let, která chutná i dnes: Tříbarevná buchta pro hosty, která vydrží i vedro
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková