Hledáte-li inspiraci na nedělní pečení, odpolední pohoštění ke kávě nebo sladkou tečku po obědě, pak jste tady správně. Tento tvarohový koláč chutná jako kdysi od babičky a navíc ho máte hotový během půl hodinky. A věřím, že si jej taky oblíbíte a budete ho péct tak často, jako já.
Spojení křehkého těsta, jemného tvarohu a šťavnatých jablek je v tomto receptu opravdu vynikající. Hlavně k upečení koláče nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, stačí vám jablka, tvaroh, zakysaná smetana, trochu cukru a mouky a vejce. Tak směle do pečení!
Recept na tradiční jablečný koláč s tvarohem
Ingredience na přípravu Jablečné bleskovky s tvarohem, tak rychlé a tak šťavnaté
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 150 g cukru krystal
- 1 střední jablko
- 100 ml oleje
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody bicarbony
- 150 g zakysané smetany
Postup přípravy
1. V misce důkladně promícháme tvaroh s cukrem, vejci a pudinkovým práškem.
2. Poté přidáme nastrouhané jablko, postupně přidáváme olej, mouku a sodu, nakonec přidáme zakysanou smetanu. Směs řádně promícháme.
3. Na plech o velikosti 32×22 cm vystlaný pečícím papírem směs narovnáme a pečeme v troubě vyhřátě na 180 stupňů asi 30 minut.
4. Upečený a vychlazený můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tipy
Chcete-li křupavější povrch, koláč na povrchu posypte plátky mandlí. Koláč můžete servírovat se šlehačkou i se zakysanou smetanou.
