Koláč s meruňkami a tvarohem je skvělou volbou pro milovníky sladkého, kteří si chtějí dopřát něco lehkého a zároveň chutného ke své odpolední kávě nebo čaji. Kombinace jemného těsta, osvěžujícího tvarohu a sladce nakyslých meruněk vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší každého. Tento koláč je navíc velmi jednoduchý na přípravu, takže si ho můžete rychle upéct i bez větších zkušeností v kuchyni.

Meruňky jsou nejen lahodné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které dodávají koláči svěžest a lehkost. Tvaroh zase přidává vláčnost a jemnou krémovou strukturu, která se krásně doplňuje s ovocem. Tento recept je oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou meruňky čerstvé a šťavnaté, ale můžete použít i kompotované nebo mražené ovoce.

Recept na meruňkovou buchtu s tvarohem a drobenkou

Délka pečení v troubě 30 až 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 vanička tvarohu (oslazeného dle chuti)
  • Meruňky (čerstvé nebo kompotované)
  • Drobenka (můžete použít hotovou nebo si ji připravit z mouky, cukru a másla)

Postup přípravy na meruňkový koláč

1. V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, cukrem krystal a vanilkovým cukrem.

2. Přidáme vejce, olej a mléko a vše dobře promícháme do hladkého těsta.

3. Těsto nalijeme do vymazaného nebo vyloženého pečícím papírem plechu.

Recept na koláč z plechu s tvarohem a meruňkami
Foto: Ilona Mikulecká, Koláč s meruňkami a tvarohem

4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme oslazený tvaroh.

5. Na tvaroh naaranžujeme půlky meruněk.

6. Nakonec posypeme drobenkou.

7. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 30 až 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

8. Po upečení necháme koláč mírně vychladnout a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.

Obrázek receptu na kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami

Tipy redakce

  • Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do tvarohu trochu citronové kůry nebo vanilkového extraktu.
  • Drobenku si můžete připravit sami z másla, mouky a cukru, aby byla křupavější a voňavější.
  • Meruňky můžete nahradit jiným ovocem, například broskvemi, švestkami nebo jahodami.
  • Pro ještě vláčnější těsto přidejte do těsta lžíci zakysané smetany nebo jogurtu.
  • Koláč podávejte lehce vychlazený, skvěle se hodí i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
Obrázek receptu na tradiční české koláče.

Tradiční české kulaté kynuté koláče s drobenkou: Makové, meruňkové i tvarohové – jen si vybrat

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest