Koláč s meruňkami a tvarohem je skvělou volbou pro milovníky sladkého, kteří si chtějí dopřát něco lehkého a zároveň chutného ke své odpolední kávě nebo čaji. Kombinace jemného těsta, osvěžujícího tvarohu a sladce nakyslých meruněk vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší každého. Tento koláč je navíc velmi jednoduchý na přípravu, takže si ho můžete rychle upéct i bez větších zkušeností v kuchyni.
Meruňky jsou nejen lahodné, ale také plné vitamínů a antioxidantů, které dodávají koláči svěžest a lehkost. Tvaroh zase přidává vláčnost a jemnou krémovou strukturu, která se krásně doplňuje s ovocem. Tento recept je oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou meruňky čerstvé a šťavnaté, ale můžete použít i kompotované nebo mražené ovoce.
Recept na meruňkovou buchtu s tvarohem a drobenkou
Délka pečení v troubě 30 až 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 vanička tvarohu (oslazeného dle chuti)
- Meruňky (čerstvé nebo kompotované)
- Drobenka (můžete použít hotovou nebo si ji připravit z mouky, cukru a másla)
Postup přípravy na meruňkový koláč
1. V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, cukrem krystal a vanilkovým cukrem.
2. Přidáme vejce, olej a mléko a vše dobře promícháme do hladkého těsta.
3. Těsto nalijeme do vymazaného nebo vyloženého pečícím papírem plechu.
4. Na těsto rovnoměrně rozetřeme oslazený tvaroh.
5. Na tvaroh naaranžujeme půlky meruněk.
6. Nakonec posypeme drobenkou.
7. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 30 až 35 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
8. Po upečení necháme koláč mírně vychladnout a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami
Tipy redakce
- Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do tvarohu trochu citronové kůry nebo vanilkového extraktu.
- Drobenku si můžete připravit sami z másla, mouky a cukru, aby byla křupavější a voňavější.
- Meruňky můžete nahradit jiným ovocem, například broskvemi, švestkami nebo jahodami.
- Pro ještě vláčnější těsto přidejte do těsta lžíci zakysané smetany nebo jogurtu.
- Koláč podávejte lehce vychlazený, skvěle se hodí i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
